Завантаження ...
banner

Ніжинські археологи вкотре поповнили колекцію краєзнавчого музею цінними знахідками

В рамках постійного співробітництва Ніжинської археологічної експедиції відбулася передача чергового «траншу» цінних експонатів до Ніжинського краєзнавчого музею

Ніжинська археологічна експедиція 2016

В рамках постійного співробітництва Ніжинської археологічної експедиції під керівництвом доцента кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Ніжинського державного університету  Івана Кедуна відбулася передача чергового «траншу» цінних експонатів до Ніжинського краєзнавчого музею імені І.Спаського. 

Серед знахідок –  кераміка, речі побутового вжитку, наконечники стріл,  ножі та фрагменти кольчуги часів Київської Русі (орієнтовно – ХІ століття). Цього разу до музейного фонду передано понад 500 знахідок. Це значне доповнення до існуючих фондів та археологічної експозиціїї, яка наразі перебуває на стадії оновлення.
 
Нагадаємо, що згадані артефакти було виявлено Ніжинською археологічною експедицією влітку 2016 року під час розкопок на околицях нашого міста. 
Згадана археологічна експедиція – спільний проект Інституту археології НАН України, Ніжинського державного педагогічного університету імені М.Гоголя, Ніжинського краєзнавчого музею імені І.Спаського та Ніжинської міської ради. 
 
Кошти на здійснення археологічних досліджень були виділені міською радою та спонсорами.


Знайдені артефакти свідчать на користь теорії про розташування перших давньоруських поселень праніжинців на перехресті торгівельних шляхів. Родзинка колекції – вцілілі фрагменти кольчуги, які дозволять співробітникам Ніжинського центру експериментальної археології відновити автентичну репліку кольчуги ХІ століття, в якій, можливо, вдасться побачити ніжинських лицарів під час традиційного Покровського фестивалю.

За словами начальника експедиції Івана Кедуна, цьогоріч, окрім власне наукових досліджень, для учнів шкіл міста було організовано літню археологічну школу. Понад дві сотні дітей змогли долучитися до археологічних досліджень, спробувати себе в захоплюючій царині історичної реконструкції, ознайомитись із азами гончарної справи та історичного фехтування. Також усі бажаючі отримали можливість прослухати лекції з історії міста.
 
- Оскільки започаткований проект виявився успішним, ми плануємо і надалі продовжувати розпочату справу. Цього року, окрім власне археологічних досліджень, будуть здійснюватись також і охоронні археологічні роботи, спрямовані на запобігання майбутніх завалів на місці існуючих підземних приміщень. Передбачена також масштабна робота в напрямку  історичної реконструкції та експеримантальної археології, популяризація яких у перспективі забезпечить нові різновиди дозвілля для мешканців та гостей міста.

Зокрема, це стрільба з лука, гончарна справа, майстер-класи з історичного фехтування та багато інших напрямків дозвілля, до яких, - я впевнений, - із задоволенням зможуть долучитися як діти, так і дорослі, - поділився професійними планами-2017 очільник ніжинських археологів.








Ірина Панькевич
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: