Завантаження ...
banner
banner

Проводжали зиму, зустрічали весну

Фото.
Останні дні Масниці, коли прийнято їсти досхочу. Шанують народні традиції і в дошкільних навчальних закладах Ніжина

Масляна


Останні дні Масниці. Стоїмо на порозі суворого посту. У ці дні прийнято їсти досхочу. Головні страви на столі – млинці, вареники з різноманітними начинками. 

Вареники вважаються символом Місяця, тому що своєю формою нагадують його обриси. Свого поширення ця страва набула на території України у період козацтва. Беручи до уваги мінімум півторатисячолітнє походження свята та відсутність вареників у меню давніх слов’ян, традиційною стравою Масниці є саме млинці, а вареники увійшли в традицію лише в останні століття.

Млинці ж навпаки неодмінним атрибутом святкування Масниці та Весняного сонцевороту – поворотної точки, що символізує перемогу денного світла над довгими зимовими ночами. Недарма кажуть: «Без млинця ­- не Масляна».
 
За народними традиціями, у п’ятницю «тещині вечірки» ­- день, коли теща приходила до зятя на млинці, але при цьому напередодні надсилала все необхідне знаряддя для приготування млинців. Зять зобов’язаний забезпечити олією й борошном. У суботу, за звичаєм, відзначаються посиденьки зовиці. Цього дня невістки мають покликатии на гостини сестру чоловіка.


Масляна


Масниця закінчується прощеною неділею. У цей день прийнято просити пробачення в рідних. Масниця завжди супроводжувалася гуляннями, розвагами. Народ готується до суворого посту.

Шанують народні традиції і в дошкільних навчальних закладах Ніжина. У четвер, 23 лютого, на проводи зими завітали гості: депутат міської ради Володимир Башинський, директор фірми «Лакс» Анатолій Литвин, заступник голови піклувальної ради садочка священик отець Володимир (Леонтьєв), батьківська родина в ДНЗ №13 «Берізка». 

Разом із дітьми проводжали зиму, зустрічали весну, водили хороводи, дарували солодкі подарунки, а від вдячних малят отримали символічних журавликів - провісників весни. А також смакували традиційними млинцями й варениками та запивали на весняному подвір’ї запашним чаєм.


Масляна

Масляна

Масляна

Масляна

Масляна

Масляна

Масляна

Масляна

Масляна

Масляна

Масляна

Масляна

Масляна

Масляна

Масляна

Масляна

Масляна

Масляна

Масляна

Масляна

Масляна

Масляна

Масляна

Масляна


Ніжинська міська газета "Вісті"

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: