Завантаження ...
banner
banner

Чи складе директор "Комунального ринку" свої повноваження?

Протистояння між директором “Комунального ринку” Анатолієм Вершняком та підприємцями продовжується. Останні налаштовані рішуче й не збираються відступати, аж поки їхній керівник не складе свої повноваження

Анатоій Вершняк


Протистояння між директором “Комунального ринку” Анатолієм Вершняком та підприємцями продовжується. Останні налаштовані рішуче й не збираються відступати, аж поки їхній керівник не складе свої повноваження. 24 березня на комісії по законності в малому залі виконкому практично не було вільного місця. Терплячі орендарі чекали одного - аби проблема зсунулась із “мертвої” точки, до них прислухалися та їх почули. Виснажені, втомлені, але завзяті та невпокорені, вони звикли ходити в міськвиконком, як на роботу. На поступки один одному йти ніхто не збирався. 

Нагадаємо, усе почалося з конфлікту підприємців “Комунального ринку” із їхнім очільником через можливе підвищення орендної плати за торговельне місце для останніх. Підприємці висловлюють недовіру до свого керівника, вказують на некомпетентність, неповагу й хамське ставлення до своїх підлеглих, навіть збирають підписи на звільнення останнього. Збільшення орендної ставки, на їхній погляд, - необґрунтоване, без урахування економічної доцільності. 

Читайте також: 
Чому Анатолій Вершняк збирається писати заяву до СБУ

Натомість Анатолій Вершняк на останньому засіданні виконкому висунув звинувачення в підробці підпису щодо його звільнення, зазначає, що став заручником деяких політичних сил, називає себе жертвою, вказує на загрозу своєму життю, тому 24 березня присутніх було ще більше. 



Підприємці звернулись до юридичного відділу, аби їм надали роз'яснення щодо їхніх прав та обов'язків, та до голови комісії по законності Олега Щербака посприяти задля обрання нового директора на конкурсній основі. Вирішення проблеми іншим шляхом, на їхнє переконання, є неможливим. 

Член ініціативної групи підприємців Надія Божок наголосила на тому, що конфлікт між ними та їх очільником знаходиться в суто економічній площині, що вони не є членами ніяких політичних партій та не лобіюють інтереси політсил. Підприємці підкреслили, що Анатолієм Вершняком за 2 роки фактично не було нічого зроблено, 90 % формування бюджету “Комунального ринку” здійснюється за рахунок діяльності орендарів з ринків по вулиці Московської й Покровської (раніше вулиця Подвойського). Тож виникає багато питань про доцільність використання коштів керівництвом даного підприємства. 
 
“У нас багато питань по ринку Орджонікідзе, на який було витрачено 260 тисяч. Я думаю, якби ці кошти пішли на наш ринок або були використані для потреб місцевого бюджету, ми б це побачили. Протягом 2 років нам не надають ніякої достовірної інформації, ми не можемо знайти спільну мову з керівництвом. Чому по вулиці Незалежності для одного підприємця посадили клумби, зробили огорожу, усе облагородили, а для інших не зробили нічого? На “Комунальному ринку” знаходиться 200 підприємців”, - зазначила член ініціативної групи. 



“Люди хочуть від вас почути - куди і як ви витратили кошти, як ними розпоряджаєтесь. Ви говорити, що нібито я Вас ображаю. А Ви не кривдите дівчат? Ви від своєї дії отримали протидію. Мій палець, яким я махнув, ви побачили як пістолет…”, - звернувся до Анатолія Вершняка Юрій Галата. 

Після цих слів у залі вибухнув гучний сміх та оплески. “Раз на рік у нас і палець стріляє”, - засміявся хтось із присутніх. Було помітно, що авторитет керівника “Комунального ринку” вже давно підірваний і довіра безповоротно втрачена. 
 
Анатолій Вершняк зазначив, що для розвитку підприємства потрібно 20 % рентабельності. Якщо воно працює із 7 % рентабельності, то на кінець року підприємство виходить у великий мінус, працює собі в збиток. За умови, якщо “Комунальний ринок” виходить на 20 %, то орендна плата далі підніматися не буде.
 
Проте на безліч питань від присутніх у залі чіткої відповіді дано не було, що ще більше обурювало підприємців. Складалось враження, що Анатолій Вершняк чи то намагався відійти від теми, чи не знав, що від нього хочуть. Проте все ж запевнив, що найближчим часом надасть кожному підприємцю розрахунок економічного обґрунтування тарифів у розмірі 10%. Знову заговорили про доцільність коштів. Чи не раціонально було б дати голові ініціативній групі результати розрахунків, якій довіряє вся громада підприємців, або вивісити їх на дошці оголошень ринку, не витрачаючи гроші на вітер на ксерокс для кожного підприємця?



Анатолій Сліпак звернув увагу присутніх на тому, що людям “з боями потрібно видавлювати інформацію, яку зобов'язані їм надавати”. Це проблема міста, вона могла б вирішитися, на думку свободівця, якщо кожна платіжка комунального підприємства чи товарно-транспортна накладна була б в онлайн-доступі для кожної людини, а не приховували її. 

Наприкінці запеклого обговорення в розмову втрутився колишній директор “Комунального ринку” Анатолій Походня. Він повідомив, що будівництво ролетів ринку по вулиці Покровській було здійснено в 2010 році. Керівництво ринку витратило тоді кошти лише на підведення кабелю й води, усе інше було за рахунок самих підприємців. Наприкінці 2012 року тодішній керівник Роман Прищепа, що мав, за словами Анатолія Походні, особисті мотиви, взяв на баланс підприємства всі ролети.



На думку екс-очільника “Комунального ринку”, справедливо було б провести розслідування - яким чином ролети потрапили на баланс підприємства. Зараз же на плечі підприємців покладено відшкодування коштів за користування й утримання ролетів, які фактично поставлені за їхні кошти. Також Анатолій Походня висловив думку, якщо так багато підприємців виступають за звільнення Вершняка, відверто висловлюють недовіру, то “йому потрібно зробити чоловічий вчинок та покинути займану посаду”. Ці слова викликали шквал емоцій, бурю оплесків з боку самих підприємців. 

Врешті-решт комісією по законності було рекомендовано до 24 квітня розробити новий статут “Комунального ринку”, адже він уже не відповідає сучасним вимогам та реаліям сьогодення, письмово надати підприємцям економічне обґрунтування тарифів, міському голові звернутися до Державної Аудиторської Служби України з проханням провести на зазначеному підприємстві позапланову ревізійно-аудиторську перевірку та на сесії міської ради створити робочу групу від представників з кожної фракції, яка б зайнялась конкурсним відбором керівника “Комунального ринку”. 







Юлія Солдатенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: