Завантаження ...
banner
banner

Що робити, якщо у правовстановлюючих документах є помилки?

Досить часто громадяни виявляють зустрічаються із проблемою, коли в правовстановлюючих документах невірно написані ім’я, по-батькові, прізвище, місце і час народження


Досить часто громадяни виявляють зустрічаються із проблемою, коли в правовстановлюючих документах невірно написані ім’я, по-батькові, прізвище, місце і час народження.

Найпоширенішими є помилки в особистих документах: паспортах, свідоцтвах про народження, трудових книжках, а також у правовстановлюючих документах: свідоцтвах про право власності тощо.  Неправильне написання навіть однієї  літери  в паспорті може спричинити катастрофічні наслідки як для цієї особи, так і для її спадкоємців. Які шляхи  вирішення цієї проблеми?

По-перше, під час отримання правовстановлюючих документів варто уважно перевіряти правильність написання  особистих даних  і одразу вимагати їх виправлення, а у разі виявлення помилки згодом – не відкладати заміну документів, адже це може спричинити безліч негативних наслідків.

По-друге, необхідно звернутися із заявою про внесення відповідного виправлення до органу, що видав цей документ. Якщо такий орган не має можливості внести відповідні виправлення або ліквідований, або в органі державної влади не збереглись архівні документи, то звертайтеся до суду.

По-третє,  заява  про встановлення факту належності правовстановлюючого документа  подається за місцем проживання та має містити таку інформацію :  факт и мету встановлення ; причини неможливості одержання або відновлення документів;  докази, що підтверджують факт належності документа особі.  Це можуть бути інші правовстановлюючі документи , а також показання свідків. Слід пам’ятати, що отримане рішення не замінює правовстановлюючий документ, а лише є підставою для одержання нового документу.

Життєва ситуація:  до Талалаївського бюро правової допомоги звернувся чоловік із проханням допомогти  реалізувати своє право власності на житло після смерті дружини. Через помилку в написанні імені дружини ( Галина замість Ганна), допущеної в свідоцтві про право власності на житло (квартиру) чоловік не має можливості прийняти спадщину.

Відповідно до ст. 256 ЦПК України  тільки через суд розглядаються справи  про встановлення факту належності правовстановлюючих документів даній особі. Представником заявника у судовому засіданні виступила начальник Талалаївського бюро правової допомоги Яна Мудревська.  Заслухавши  заявника, його представника, 3 свідків (сусідів) , а також дослідивши додані по справі докази: свідоцтво про народження дружини, свідоцтво про одруження, копії карточки прописки, копія свідоцтва про смерть, свідоцтво про право власності на житло - Талалаївський районний суд , керуючись ст. 212,213,215,256-259 ЦПК України , ст.1218 ЦК України , вирішив задовольнити заяву в повному обсязі.

Нагадуємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до юристів Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 2-40-05), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: