Завантаження ...
banner

Гас під землею: Чернігівщина на межі екологічного лиха

Відео.
Проходячи повз березовий гайок біля колишнього паливосховища аеродрому Півці в Чернігові, треба уважно дивитись під ноги, аби не потрапити в ями, яких тут десятки

Півці


Проходячи повз березовий гайок біля колишнього паливосховища аеродрому Півці в Чернігові, треба уважно дивитись під ноги, аби не потрапити в ями, яких тут десятки. Це свердловини, із яких заповзятливі ділки незаконно підіймають на поверхню авіаційний гас.

Місцеві мешканці розповідають: усе розпочалось кілька років тому. Тоді був справжній бум серед здобувачів нафтопродуктів із-під землі.

Як нафтопродукти потрапили під землю, достеменно не відомо. Наразі аеродром Півці належить Харківському університету повітряних сил. Утім, від керівників установи жодної інформації почути так і не вдалося.

Екологи давно б’ють на сполох. Видобуток на Чернігівщині паливно-мастильних матеріалів, які свого часу просто виливали, – біля аеродромів, військових складів доволі поширена справа. Під землею й досі знаходяться тонни палива.

Питання очищення землі від нафтопродуктів по всій області стоїть давно. Перед війною на Донбасі на Чернігівщині навіть хотіли запустити пілотний проект бактеріологічної очистки ґрунтів. Тепер же це питання зависло в повітрі.

Утім, за крок від екологічної біди Чернігів дозволяє собі робити багатомільйонні вливання у важливі, на думку чиновників, справи, наприклад, будувати чергові фонтани.
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: