Завантаження ...
banner
banner

У перспективі — абонплата за електрику

13 квітня Верховна Рада майже конституційною більшістю ухвалила Закон України «Про ринок електроенергії». Цей закон не оприлюднений, і навіть депутати не змогли обговорити сотні правок, але відразу почалося його бурхливе обговорення політиками, експертами, у громадському середовищі


13 квітня Верховна Рада майже конституційною більшістю ухвалила Закон України «Про ринок електроенергії». Цей закон не оприлюднений, і навіть депутати не змогли обговорити сотні правок, але відразу почалося його бурхливе обговорення політиками, експертами, у громадському середовищі. Мабуть, тому, що закон має суттєві протиріччя, а окремі його положення українці відчують не відразу й не одночасно.

Кажуть, що пересічних українців закон торкнеться через 3 роки, а першим постраждає малий і середній бізнес. Утім він відчув «покращення» уже в лютому 2017 року, тобто до ухвалення закону. Мова про запровадження величезної плати за приєднання до електричних мереж.

Підприємці стверджують, що плата за приєднання до мереж буцімто більша, ніж вартість усього обладнання. Мабуть, воно так і є, але закон точно не передбачає зменшення цієї плати. У будь-якому випадку голова НКРЕКП Дмитро Вовк стверджує, що плата за приєднання — європейська практика, і 65 доларів за 1 кВт потужності — це не більше, ніж у Європі. На жаль, наш малий бізнес не має європейських доходів.

Але для підприємців плата за приєднання одноразова, а на громадян чекає постійна абонплата, як і у випадку із газом. Якою вона буде, поки невідомо, але автори й захисники закону стверджують, що просто відбудеться розподіл плати безпосередньо за електроенергію і за її постачання. Не зовсім зрозуміло, але кажуть, що сумарна плата не зросте. Ви вірите?
 
До речі, кілька років тому вже була пропозиція введення абонплати, яка мала залежати від потужності наявних у помешканнях громадян електроприладів. Теж суперечливо, бо абонплата тоді була б у всіх різна. Краще було б, якби вона встановлювалася залежно від кількості спожитої електроенергії, скажімо, в середньому за попередній рік. Але навряд чи так буде. А плата за приєднання до мереж мешканців будинків, яким 30, 40, 50 і більше років — нонсенс. Приєднання вже відбулося у країні, якої нема, і та проводка вже відпрацювала свій ресурс, а нової ніхто навіть не збирається робити. Більшість трансформаторних підстанцій також відпрацювала своє і ледь дихає.
 
Але абонплата — це лише один бік медалі. Інший — держава не буде регулювати вартість електроенергії. Тепер це відбувається завдяки тому, що обленерго купують електрику на оптовому енергоринку, а там її ціна середня: від атомних станцій, ГЕС, теплових, ТЕЦ тощо. На атомних і ГЕС дешева, на теплових — дорожча, але держава все це регулює, як і вартість розподілу. І хоча нашу енергетику контролюють Ахметов, Григоришин, Коломойський, Суркіс і росіянин Олександр Бабаков, вартість електрики для населення в рази нижча, ніж у Європі. Хоч і зросла втричі за останні два роки. А від 2019 року держава залишить цей ринок, і дешева електроенергія теж стане дорогою. Хоча ідея закону хороша: демонополізація і конкуренція. Що мало б здешевити послуги.

Так, у Німеччині 20 енергопостачальних компаній, але при цьому 1 кВт.год коштує понад 30 євроцентів. У нас — від трьох до шести. Але в Німеччині середня зарплата 3500 євро, у нас — 200. Та й те, що німцю добре, для нас не дуже. Бо менталітет інший, і наші олігархи конкурентам дихати не дадуть. А значить, не зможуть дихати і громадяни, споживачі електроенергії.
 
І не тільки. Бо днями на сайті «Страна.ua» з’явилася інформація, що крім абонплати за газ та електрику, цієї осені з’явиться абонплата за теплопостачання. Назвуть її платою за приєднання до теплових мереж.
 
Такої плати в Європі точно нема, і згаданий Вовк стверджував, що і в нас не буде. Але нема диму без вогню. Дай, Боже, щоб це виявилося тільки фейком.
 
Василь Герасимуха,
"Чернігівські Відомості" №16 (1361)
від 19 квітня 2017
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: