Завантаження ...
banner
banner

Як записатися до лікаря через інтернет і навіщо потрібні таблички з QR-кодом

21 квітня в стінах міськвиконкому відбулась презентація двох електронних додатків “Ніжин туристичний” та “Ескулап” (“Ніжин медичний”), які розробив Чернігівський національно-технічний університет у рамках програми «Smart City



21 квітня в стінах міськвиконкому відбулась презентація двох електронних додатків “Ніжин туристичний”  та “Ескулап” (“Ніжин медичний”), які розробив Чернігівський національно-технічний університет у рамках програми «Smart City. Розумні міста» за підтримки проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

Примітно, що з 25 міст України лише Ніжин обрав відразу три напрямки реалізації (інші міста, що стали учасниками проекту, втілюють по одному напрямку): веб-сайт «Відкритий бюджет», мобільні додатки “Ніжин туристичний” та «Ескулап».

Що уявляють собою ці два проекти ми Вам розповімо детальніше.

“Ескулап” - додаток для отримання медичних послуг. Він розроблений для того, щоб кожен громадянин не стояв у втомливих чергах до лікарів, а зміг записатися на прийом без особливих часових затрат. 

На розробку цього електронного додатку ЄС/ПРООН передбачив суму в розмірі 105 тисяч 700 грн, а міський бюджет - 26 тисяч 800 грн. 

Обидва додатки знаходяться на стадії доопрацювання, працюють у тестовому режимі.
 
За допомогою “Ескулапа” користувач зможе отримати інформацію про всі медичні заклади Ніжина, маршрут до них, лікарів, час прийому, обладнання, яке є в наявності. Ця медична електронна система складається з інформаційного сайту, мобільного додатку та інтерфейсу до терміналу (знаходитиметься в поліклінічному відділенні, біля реєстратури). 
 
На головній сторінці сайту пацієнт може ввести назву своєї вулиці, щоб дізнатися, яка амбулаторія його обслуговує за даною адресою. Після цього потрібно обрати спеціальність тих лікарів, куди потрібно зареєструватись. Натиснувши на лікаря, обираємо дату та час прийому візиту. Потім необхідно ввести свої ідентифікаційні дані - прізвище  та ID-номер, який можна отримати в реєстратурі (попередньо зареєструвавшись для внесення в базу даних). 


Реєстрація розроблена для того, щоб користувачі не змогли “заспамити” систему, хитрувати, записатись на всі дні наперед (якщо вони не були ще в реєстратурі). 

Після запису на екрані можна побачити талончики на прийом до лікаря, де вказане ім'я пацієнта, час прийому, лікар, до якого записались, адреса закладу та контактні дані, за якими можна уточнити інформацію безпосередньо в самого лікаря. Завантаживши та роздрукувавши талончик, можна пред'явити його, якщо цього вимагатимуть.  
 
Якщо не користуватись мобільним додатком, можна зайти до поліклінічного відділення й скористатись терміналом (на даний момент передбачено лише один термінал). 
 
Записатися на прийом до сімейного лікаря через додаток можна максимум за два дні до бажаного часу прийому, до решти лікарів - за 2 тижні. Пацієнт може також відмінити прийом у разі необхідності, звільнивши своє місце комусь іншому. 

На сайті передбачений пункт залишення відгуків про роботу системи (для цього користувач вводить своє ім'я та адресу електронної пошти), довідка, яка допоможе розібратись недосвідченому користувачу, як працює додаток. 


На реалізацію електронної системи  “Ніжин туристичний” ЄС/ПРООН передбачив суму в розмірі 220 тисяч та міський бюджет - 55 тисяч.  До складу проекту входить веб-сайт, на якому можна отримати повну інформацію про всі наявні історичні пам'ятки Ніжина, прослухати аудіо-інформацію, що включає в себе аудіо-гід містом, переглянути календар визначних дат, дізнатися про розташування пам'яток.

Зверху в головному меню інформаційного порталу можна обрати мову й знайти необхідну інформацію в пошуковувачі. Головне меню включає в себе такі пункти: 
  • “Ніжин”, де можна ознайомитися з історією рідного міста та переглянути галерею;
  • “Визначні місця” з пам'ятками історії, архітектури, археології;
  • “Пам'ятники”;
  • “Персоналії” (відомі особистості, чиє життя було пов'язане з Ніжином)
  • “Втрачені місця” (пам'ятки минулого, що не збереглися);
  • Місця, які варто відвідати;
  • “Для туриста” (інформація про інфраструктуру міста - сфера обслуговування);
  • “Новини”, “Афіша”, “Карта” та “Контакти”.
Кожен вид пам'яток на карті має своє особливе маркування. Наводячи мишкою на позначки, можна з'ясувати назву пам'яток, натиснувши на них - дізнатися більш детальну інформацію. 

Уся інформація з порталу дублюється в мобільному додатку  на ОS Android. За допомогою мобільного додатку можна переглянути новини, афіші, інформацію про пам'ятки, які розташовані поруч з Вами.

Зчитати QR-код можна не лише за допомогою мобільного додатку, а й будь-яким іншим QR-сканером (але тоді Ви перейдете на сторінку інформаційного порталу, а не на пам'ятки в додатку). 
 
Як з'ясувалося на презентації додатків, не встигли встановити таблички з QR-кодами, як знайшлися ласі до руйнувань вандали, які замалювали код маркером на Богоявленській церкві. На щастя, таблички захищені спеціальним покриттям,  та написи можна витерти спиртовим розчином. У майбутньому в людних місцях планують встановити відеокамери.



Юлія Солдатенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: