Завантаження ...
banner
banner

Чи все так просто з забудовою біля Графського парку?

Гарячою темою останнього часу є інформація про начебто плани чернігівського забудовника побудувати закрите елітне містечко поблизу Графського парку. Як тільки стало відомо про це, то відразу почалися дискусії, а чи треба, і чи можна там будувати?


Гарячою темою останнього часу є інформація про начебто плани чернігівського забудовника побудувати закрите елітне містечко поблизу  Графського парку.

Як тільки стало відомо про це, то відразу почалися дискусії, а чи треба, і чи можна там будувати? І чи дійсно це буде закрита територія?
 
Деякі представники громади, а також депутатського корпусу висловились проти будівництва. Як аргументи наводилось те, що ніжинцям перекриють вільний доступ до парку в угоду жителям «елітного містечка».
 
Проте, як  і в кожній ситуації і тут є різні точки зору. 
 
Тож, для цього ми спілкуємось з представниками забудовника.
 
Розкажіть про свої плани, що це має бути за забудова?

Почнемо з того, що в радянські часи територія де зараз планується забудова була призначена для будівництва прального комплексу, який мав обслуговувати стадіон.
 
Пізніше в 90-х роках це все зупинилось. І ось зараз інвестор має бажання побудувати тут якісне житло,  поліпшеного формату, без оглядки на радянський стандарт. Планується збудувати 4-5 поверхів, при тому 3 поверх –це двохповерховий рівень. Розмір квартир буде відповідати сучасним вимогам,  так 2- кімнатна квартира – 80 м кв. 3-кімнатна – 115 м. кв.
 
Кожен під’їзд буде обладнаний ліфтом, в кожній квартирі  індивідуальне опалення. Кухня має бути 15-19- квадратних метрів. 
 
На сьогоднішній день відкрите питання по самі земельній ділянці. Замовник просить міську владу сформувати пакет документів, щоб він мав можливість придбати дану земельну ділянку. Якщо буде аукціон який проведе міська влада, можуть з’явитися інші учасники,  в яких можливо буде інше бачення розвитку цієї території
 
Інвестор бачить житловий комплекс у такому вигляді:
 




 

На даний момент територія майбутнього будівництва - це просто зелені насадження, часто насадження в аварійному стані. До того ж ми бачимо захаращену територію куди люди вивозять сміття. 






Є бажання окультурити там прилеглу територію, покласти тротуарну плитку, встановити  насосну станцію та електричну підстанцію для мешканців майбутнього житлового комплексу. 

Так, все потребує значних капіталовкладень. Проте хочеться  зробити маленький  затишний комплекс житла, де люди почуватимуться комфортно і затишно. Відмічу, що поряд з житловим будинком  планується збудувати приватний дитячий садок.
 
До нас надходять пропозиції від деяких осіб не зовсім законно отримати землю під будівництво, але ми б хотіли чесно купити її в міста, побудувати житло. 
Треба розуміти, що купівля землі є страховкою інвестора від ризиків. Після будівництва ця земля буде у власності ОСББ нового будинку. Суть у купівлі даної землі – уникнути ризиків оренди цієї землі.
 
Важливий  момент – інвестор повинен внести до 10 відсотків від вартості будівництва в інфраструктуру міста, і якщо загальна орієнтована  буде великою, то інвестор буде просити внести цю суму на розвиток Графського парку, щоб тут можна було зробити освітлення, поставити лавки, загалом зробити парк більш привабливим.
 
Є думка зробити ошатну  відкриту набережну в Графському парку тобто зробити її не закритою, як дехто говорить, а навпаки більше відкритою.
 
Ті громадські активісти які виступають проти будівництва чому вони це роблять?

Так звані активісти підштовхуються деякими діячами, які зацікавлені в реалізації своїх інтересів. Окрім того є ще власники городів, на місці майбутньої забудовою вони теж проти. 
 
Нерухомість в центрі Ніжина буде коштувати недешево. Але чи знайдуться  бажаючі купити такі квартири?

Ми проаналізували купівельну спроможність жителів, думаємо бажаючі знайдуться. Орієнтована ціна 10 600 гривень за квадратний метр. Відзначимо, що в цю суму закладається вартість необхідної інфраструктури, зокрема, підстанції.
 
Прохання до міської ради – зібрати необхідну документацію і провести чесний аукціон. Ми не просимо продати конкретно нам, можливо купить хтось інший.
Ця земля є інвестиційно привабливою, то чому Ніжин не має отримати ці гроші? Адже їх можна потратити на необхідні місту покращення.  Все має бути зроблено правильно і на законних підставах.
 
Від редакції: ми поспілкувались з представниками ОСББ 6 та 8 будинку на провулку Інституцькому. Одна з жителів 8 будинку (новобудова)  Любов Миколаївна повідомила, що вона підтримує будівництво, адже зараз на місці потенційної забудови розташовані переважно хащі, цю територію треба якось впорядкувати. На її думку, підтримують будівництво і більшість співвласників даного будинку.
 
Керівник ОСББ будинку №6 Євгеній Анатолійович розповів, що існує кілька важливих моментів в питанні можливої забудови.
 
По-перше, є багато викладачів, жителів провулку Інститутського, що мають городи на місці де планується будівництво. Природно, що ці люди не дуже зацікавлені у новому будівництві.
 
По-друге, хтось весь час поширює інформацію, що, начебто, наглухо закриється прохід через парк і територію житлового комплексу, хоча це практично неможливо, враховуючи водоохоронні норми та право сервітуту.
 
Крім того, свого часу у схожій ситуації були самі мешканці будинку №6 по Інститутському провулку. Тоді жителі приватного сектору декілька років блокували будівництво багатоповерхівки для викладачів. Аргументи тоді були ті ж самі – зберегти городи. 

mynizhyn.com
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: