Завантаження ...
banner
banner

Як ставляться до відвертого виступу «скандальної» співачки ніжинські спортсмени?

Серед ніжинських дзюдоїстів та спортсменів активно обговорюється скандальна ситуація навколо дитячих змагань з вільної боротьби на Кубок Олімпійської чемпіонки Ірини Мерлені, що підняла на вуха все місто

Серед ніжинських дзюдоїстів та спортсменів активно обговорюється скандальна ситуація навколо дитячих змагань з вільної боротьби на Кубок Олімпійської чемпіонки Ірини Мерлені, що підняла на вуха все місто. Світлини з цього виступу збурили весь Інтернет. А все тому, що гостю заходу, співачку Лору Суперфін, звинуватили, що її убрання було аж занадто відвертим, як на дитяче свято.

Тож ми взяли коментар у президента спортивного клубу єдиноборств “Спарта” Костянтина Смалія та почули точку зору дзюдоїстів щодо згаданої події.


Кубок Мерлені, змагання з вільної боротьби


- Нещодавно в спортивному клубі “Зірка” на дитячому турнірі з вільної боротьби виступила співачка у відвертому “пікантному” вбранні. Ви як президент СКЄ “Спарта”, який постійно працює з дітьми, як можете оцінити та прокоментувати цю ситуацію?

Як на мене, то в інтернет-виданнях не правильно поставлений наголос. Досягнення юних борців відійшли на другий план, тоді як про гостю заходу говорило не тільки місто, а й вся Україна. Потрібно було в першу чергу наголосити на тому, як відбувся сам турнір (а він пройшов на високому рівні). Я за своє життя провів дуже багато масових змагань на 200-300 учасників, де було чимало призових місць, тому знаю, як важко організовувати подібні заходи. 
 
Відзначу, що турнір на Кубок Ірини Мерлені пройшов без травм, що говорить про майстерність самих борців та їхніх тренерів. По-друге, ці змагання можна назвати сильними за представництвом. Поборотися за почесний трофей приїхало понад 150 юних борців, серед яких були навіть дві дівчинки. Усі вони, окрім Ніжина, представляли Білу Церкву, Боярку, Здвижівку, Київ, Лубни, Мелітополь, Мену, Ромни, Сновськ, Суми. Було дуже багато призів і медалей, гідних людей, які прославляють своїми спортивними досягненнями нашу державу.
 
Скажу чесно, я не зрозумів, чому людина приїхала в такому одязі виступати перед дітьми. Проте для мене було не стільки образливе вбрання співачки, а те, що вона вийшла на підборах на татамі. Для мене, як для спортсмена, це було неприємно.


Кубок Мерлені, змагання з вільної боротьби


Для нас татамі - це святе, недоторканне. Ми дуже рідко ходимо навіть у шкарпетках по ньому, лише босоніж. Те, що ця співачка виступала в такому вбранні, є недоопрацюванням самих організаторів, які після такого неприємного інциденту мають зробити певні висновки, звертати увагу й на інші аспекти змагань. За ці “погрішності”, звісно, можна поставити мінус, але це все тільки досвід, тому і це можна зрозуміти. 

Я повністю підтримую спортсменів, тренерів, тих, хто допомагав їм у цьому. Можу з впевненістю сказати, що всі дзюдоїсти Ніжина також «за» за ці змагання. Ми хочемо, щоб подібні масштабні турніри розвивались і проводились надалі, ставали міжнародними (і не важливо, який це вид спорту). Так, є деякі моменти, але в першу чергу треба розуміти те, що турнір був проведений не для дівчини, що заспівала, а для дітей.


Кубок Мерлені, змагання з вільної боротьби


- На вашу думку, інцидент, що трапився, був прикрим недорозумінням, збігом обставин чи кимось заздалегідь спланованим?

Я вважаю це збігом обставин та недопрацюванням організаторів. Не все було продумано. Потрібно було заздалегідь дізнатися, яку пісню співатиме гостя, у чому вона буде одягнута й взута, бо їй треба ж буде йти по татамі, але повторюсь, це все приходить тільки з досвідом.
 
Що таке спортивний турнір для міста? Це показник існування школи. Якщо в місті є якийсь відділ спорту (наприклад, дзюдо), проводиться турнір й приїжджає багато людей, то це означає, що вони їдуть подивитися на цю школу, випробувати свої сили. Восени ми плануємо провести турнір на 400 дітей-учасників. Я знаю, як це важко робити, тому не хотів би, щоб наголоси розставляли на співачці, а не на самих змаганнях. 


Кубок Мерлені, змагання з вільної боротьби


- Чому, на вашу думку, це викликало такий суспільний резонанс, а на другий план відійшли перемоги дітей?

Людям потрібні якісь сенсації, адреналін у крові, щось небуденне, шокуюче. Це практично і є тією ситуацією. Можливо, і в тієї співачки є якісь вороги. Вона вийшла, не подумала, куди приїхала, тож отримала те, що маємо. А можливо, ще щось….
 
У мене особисто теж є до неї деякі питання та претензії. Якщо приїжджаєте виступати на змагання - поважайте той вид спорту, на який приїхали, усвідомлюйте й розумійте, що ви робите. Ви ж приїхали не показати свою красу, заявити про себе, а підтримати сам турнір та учасників.
 
- Зважаючи на помилки організаторів, які можете дати їм поради на майбутнє?
 
Особисто ми, коли проводимо турніри, намагаємось по мінімуму зробити з цього якесь видовище. Діти хвилюються перед змаганнями. Чим довше їх тримають, тим хвилювання перед поєдинком посилюється. Тому організаторам я б порадив не влаштовувати такі великі помпезні шоу, а робити їх коротшими. Можна, приміром, відразу запускати дітей боротися, а в перервах зробити якісь короткі вставки (максимум на 20 хвилин). Це ж в першу чергу змагання для дітей, а не для дорослих. Тож насамперед потрібно думати про юне покоління. Як би там не було, “погрішності” організаторів є якимсь досвідом, тож сподіваюсь, після цього робитимуться певні висновки. Від цього нікуди подітись.
 
Хотів би висловити маленьке побажання, аби Чернігівський обласний осередок Національного олімпійського комітету України більше їздив на подібні змагання, адже для молодого покоління такі заходи є дуже важливими.


Кубок Мерлені, змагання з вільної боротьби

Кубок Мерлені, змагання з вільної боротьби

Кубок Мерлені, змагання з вільної боротьби

Кубок Мерлені, змагання з вільної боротьби

Кубок Мерлені, змагання з вільної боротьби


Юлія Солдатенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: