Завантаження ...
banner
banner

Незаконно споживаєте газ? Чекайте чималі штрафи!

Українське законодавство передбачає застосовування штрафних санкцій до порушників, які незаконно споживають блакитне паливо. Середній розмір відшкодувань за збитки, завдані державі через крадіжку газу, може коливатися від 20 до 200 тис. грн


Українське законодавство передбачає застосовування штрафних санкцій до порушників, які незаконно споживають блакитне паливо. Середній розмір відшкодувань за збитки, завдані державі через крадіжку газу, може коливатися від 20 до 200 тис. грн.

Минулого року на Чернігівщині було виявлено понад 85 фактів незаконного споживання газу. Серед них – самовільне під’єднання до газових мереж, зрив пломби, втручання в роботу газових лічильників, самовільні врізки у газопровід. Своїми діями порушники завдали державі збитків на понад 1,3 млн. грн. Тому, для їх відшкодування, до крадіїв законодавство зобов’язує застосовувати штрафні санкції.
 
У «Чернігівгазі» констатують: випадки незаконного споживання все частіше виявляють після здорожчання газу. Але одночасно застерігають споживачів від таких дій, адже суми штрафів за крадіжки газу також суттєво збільшились. «Наші фахівці проводять постійні перевірки для виявлення фактів крадіжок газу. Для цього застосовують як сучасне обладнання, так і проводять аналіз за обсягами споживання палива. Наприклад, якщо в якомусь домоволодінні обсяги споживання суттєво знизилися та не відповідають встановленим газовим приладам – є підстави провести перевірку», - розповідає начальник відділу інспектування Євген Сахно.
 
Так, лише за три місяці 2017 року фахівці газової компанії зафіксували 55 випадків, коли споживачами було самовільно відновлено газоспоживання, понад три сотні фактів некоректної роботи лічильників та три врізки в газопровід. Усі факти порушень розглядає спеціальна комісія, за її результатами в цьому році уже на понад півсотні горе-споживачів накладені штрафні санкції на суму 755 тис. грн.
 
Отож, вдаючись до незаконного використання газу, споживачам слід розуміти, що з часом ці факти все одно будуть виявлені. Тому, наголошують фахівці, набагато дешевше споживати блакитне паливо легально.
 
130 тисяч за незаконну врізку…

Для прикладу, минулого року фахівці компанії зафіксували крадіжку газу в Чернігівському районі села Ковпита. Споживач, який раніше був відключений за борги, самовільно відновив газопостачання та зірвав пломбу на газопроводі-вводі. Ще один випадок, де разом із самовільним відновленням газопостачання було виявлено втручання в роботу лічильника, зафіксовано у тому ж районі в селі Іванівка. Під час огляду лічильника, фахівці газорозподільної компанії помітили відсутність заводської пломби та вільний доступ до лічильного механізму приладу. Отож, таким не хитрим чином споживач намагався зменшити показання свого приладу. За завданні державі збитки обидвом порушникам нараховано по 20 та понад 45 тис. грн. компенсації відповідно.
 
Проте, найбільші суми штрафних санкцій отримують споживачі, які облаштовують незаконні врізки. Так, мешканець села Данине Ніжинського району облаштував врізку у ввідний газопровід в обхід лічильника. Такими діями порушник не лише завдав суттєвих збитків державі, але й поставив під загрозу життя оточуючих мешканців. Оскільки самовільне втручання в систему газопостачання може призвести до витоків, накопичення газу і, як наслідок, вибуху. Завдяки вчасному виявленню такого факту, фахівцям «Чернігівгазу» вдалося попередити аварійну ситуації. А порушнику, згідно вимог законодавства, доведеться заплатити за два роки незаконного споживання понад 130 тис. грн. як відшкодування збитків.
 
Що говорить закон?

У 2015 році Національна комісія, яка регулює сфери енергетики та комунальних послуг затвердила Кодекс газорозподільних систем. У документі зібрані усі правила, яких повинні дотримуватися на ринку природного газу, як газорозподільна компанія, так і споживачі. Ними, зокрема, визначені критерії несанкціонованого споживання палива, за які останнім варто очікувати покарання визначеного законодавством. Серед основних - наявність у споживача незаконного газопроводу, самовільне відновлення газопостачання, втручання в роботу лічильника або незаконне встановлення газових приладів.
 
Сьогодні найчастішими порушеннями є втручання у роботу лічильника, коли споживачі намагаються свідомо зменшити показання приладу. У таких випадках законодавство передбачає фінансове покарання за порушення монтажної пломби та пломби заводу-виробника, виявлення на лічильнику сторонніх предметів, ознак втручання в газовий лічильник або обліковий механізм чи порушення цілісності приладу. Суми відшкодувань за завдані збитки розраховуються на підставі встановлених у споживача газових приладів та за граничними нормами споживання, що затверджені Кодексом газорозподільних систем. Наприклад, якщо в помешканні є газова плита та центральне гаряче водопостачання, гранична норма буде становити 9,8 куб.м, за відсутності централізованого гарячого водопостачання - 18,3 куб.м, а за умови встановленого водонагрівача - 23,6 куб.м.
 
Якщо ж у споживача встановлений котел або конвектор, то під час опалювального сезону для нього за порушення застосовується норма 11 м куб газа на кв. м опалювальної площі, а в міжопалювальний – 30% від граничної норми, тобто 3,3 м куб. на м кв. Усі донарахування проводяться починаючи від останнього контрольного зняття показань, але не більше аніж за півроку.
У компанії також акцентують, якщо споживач не втручався в роботу лічильника, але помітив несправності: повну зупинку приладу або проблеми в лічильному механізмі, потрібно якнайшвидше повідомити про це у «Чернігівгаз». Якщо ж споживач не надасть цьому значення, а проблему зафіксує контролер – це також буде вважатися порушенням та підставою для відшкодування збитків.
 
Впустіть контролера!

А от не допустити контролера чи іншого представника газової служби для перевірки приладів або лічильника теж не вихід. Таким чином споживачу не вдасться ані приховати порушення, ані уникнути покарання. Оскільки в разі недопуску, контролер складає відповідний акт, який знову ж таки дає підставу для зміни режиму нарахувань на граничні норми споживання. Щоб вирішити це питання законодавство дає споживачу 20 днів. За цей час він може звернутися у газову компанію та у зручний спосіб викликати контролера для зняття контрольних показань лічильника та перевірки роботи приладу.
 
Перед нарахуванням штрафних санкцій кожне порушення окремо розглядає спеціальна комісія. Процедура виглядає так: спершу представники газорозподільної компанії фіксують ознаки порушення у відповідному акті, який підписує кожна із присутніх сторін. В окремих випадках, для уникнення суперечливих ситуацій, процес також фіксується на відео. Після цього, акт розглядає комісія у складі технічних фахівців компанії, представників державного регулятора НКРЕКП та державного підприємства «Чернігівстандартметрологія». На розгляд запрошується споживач, або його представник. Розглянувши всі матеріали, комісія вислуховує кожну зі сторін та робить висновок - мало місце порушення чи ні. Для прикладу, за результатами 2017 року у більшості справ комісія прийняла рішення не нараховувати споживачам штрафні санкції.
 
Якщо штраф все ж призначений, на його погашення споживачу дається 15 днів. Втім, якщо порушник не визнає своєї провини і відмовляється компенсувати заподіяні збитки, його справа передається до суду. У разі прийняття рішення про відшкодування збитків, споживач має оплатити ще й судовий збір. Проте, як наголошують у «Чернігівгазі», у більшості випадків споживачі визнають свою провину ще до судового засідання. Так, у цьому році на розгляді в суді опинилося всього дві справи щодо крадіжок газу.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: