Завантаження ...
banner
banner

Чи їздитимуть ніжинці з електронними квитками?

Підвищення тарифів на проїзд в міському транспорті не на жарт збентежило та стурбувало громадськість. Не оминули цю проблему й 16 травня на позачерговій сесії міської ради

Проїзд, підвищення, автобус, маршрутка, ціна


Підвищення тарифів на проїзд в міському транспорті не на жарт збентежило та стурбувало громадськість. Не оминули цю проблему й 16 травня на позачерговій сесії міської ради. 

Активна громадська діячка Світлана Борисюк звернулася до присутніх у залі, зауваживши, що рішення про підвищення проїзду приймалося поспішно, без дотримання всіх норм. Так, за словами жінки, громадські слухання, які відбулись перед прийняттям виконкомом фатального рішення, проходили зі значними, на її думку, порушеннями, які принижували честь та гідність людини: мікрофона для виступу в залі не було, ніхто за висунуті пропозиції не голосував. До того ж, незрозуміло як рахувався пасажиропотік транспорту, адже складалось враження, що обліку ніхто ніякого не проводив. 
 
Активістка запропонувала зібрати робочу погоджувальну нараду, де б кожному роз'яснювали, яким чином утворюється тариф на проїзд, дослідили оптимальну вартість і для перевізників, і для мешканців міста. 


Проїзд, підвищення, автобуси


У відповідь на звинувачення виступити зголосився депутат та по сумісництву співзасновник ТОВ “Пассервіс” Олександр Шалай, який відмітив, що пенсіонерам вартість проїзду і так зменшили (з 3, 50 до 3 грн), школярі до 17 років за умови наявності учнівського квитка їздитимуть по 1 грн.:

“Багато хто в приклад ставить Чернігів. Але ж там ціна проїзду складає 4 грн. для пенсіонерів, а діти до 14 років їздять по 2, 75. Ми ж запропонували дітям до 17 років при пред’явленні учнівського квитка їздити по 1 гривні. Чому про цю різницю ніхто не говорить? 5 мільйонів 194 тисяч 300 грн - заборгованість перед перевізниками за всі роки. Хоч в одного з них був позов до суду? “Укртелекому” заборгували 50 тисяч, і він подав позов. А тут - до 6 мільйонів. Суду не було, тому що перевізники в нас місцеві. Я вважаю, що наша транспортна сітка - найкраща в області (ми можемо навіть створити комісію й перевірити це). У Чернігові вона недосконала. До того ж, громадські обговорення вже йдуть 4 місяці.»

Читайте також: 
Проїзд у маршрутці буде по 4,50
 
Міський голова Анатолій Лінник зауважив, що з Антимонопольного комітету України було отримано підтвердження розрахункової вартості проїзду, і ніяких зауважень та заперечень із цього приводу там не було. 


Проїзд, підвищення, автобуси


“Я не спеціаліст, тому важко сказати, наскільки тариф на проїзд економічно обґрунтований. Не секрет, що головною причиною претензій та сумнівів є те, що відсутній облік пасажиропотоку. Найкраще, коли ціну встановлює ринок, де є достатня конкуренція. У нас же цього немає. Як на мене, були зацікавлені сторони, аби комунальні підприємства пішли з ринку. Я розумію, що йде економічне навантаження на перевізників, але ми повинні знайти оптимальний спосіб обліку, вивести його в прозоре русло. Претензії до міської влади зрозумілі, адже громада міста недостатньо проінформована”, - заявив “свободівець” Анатолій Сліпак. 

Олександр Шалай також повідомив, що з усіма перевізниками розробляється програма щодо впровадження електронних квитків, робляться певні розрахунки. Тому, можливо, найближчим часом у міської ради проситимуть фінансову допомогу в розмірі 10-12 мільйонів для її реалізації.


Проїзд, підвищення


Пролунало й слушне зауваження щодо введення учнівських квитків, адже не всі діти зможуть їх носити з собою кожного дня. Як тоді бути? Чи не призведе це до зайвих сварок та прецедентів? На це відмітили, що носити учнівські квитки потрібно буде школярам, яким вже виповнилось 14 років, адже тоді буде незрозуміло, чи до автобусу заходить студент, чи підліток. Запевнили, що до 14 років пред'являти квитки непотрібно.

Чим обернеться рішення про підвищення вартості проїзду до 4,50 можна буде дізнатись уже сьогодні. Адже з 18 травня ніжинці вже мають їхати за новим тарифом. 

Виникає питання: чому на громадських слуханнях були в основному пенсіонери та кілька активістів? Де була молодь, ті мешканці, кому зараз “болить”підвищення проїзду? 

Юлія Солдатенко
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: