Завантаження ...
banner
banner

Уперше за останні 50 років на Чернігівщині сіють коноплі

— Цьогоріч ми засіваємо 350 гектарів льоном і 200 гектарів коноплями. Їх будемо вирощувати вперше за останні 50 років, — розповідає 64-річний Микола Степанцов, заступник директора фермерського господарства «Льон-Канат» з міста Городні

конопля, Городня, «Вісник Ч», Валентина Остерська


— Цьогоріч ми засіваємо 350 гектарів льоном і 200 гектарів коноплями. Їх будемо вирощувати вперше за останні 50 років, — розповідає 64-річний Микола Степанцов, заступник директора фермерського господарства «Льон-Канат» з міста Городні.

— Насіння купуємо у Глухівському інституті луб’яних* культур (Сумська область), сорт «ляна». Кілограм коштує 85 гривень. На гектар потрібно від 22 кілограмів до 40. Залежно від схожості. Навіть коли отримаємо урожай, наступного року не маємо права засівати своїм насінням — такі умови. Коноплі сортові, стебло буде висотою до двох метрів.

— Миколо Борисовичу, не боїтеся, що наркомани внадяться у ваші посіви?

— Ні. Он, на Сумщині вже п’ять років вирощують обабіч дороги — і нічого. Раніше було так: якщо сієш, отримав ліцензію, маєш обов’язково укладати договір на охорону з міліцією. А за це їм віддати 15 відсотків прибутку. Та Азаров устиг відмінити цю норму. Тепер обходитимемося своїми силами. До того ж ці коноплі ненарковмісні. Селекціонери дослідної станції луб’яних культур у 2009 році створили сорти конопель, що не містять наркотичних речовин. Що їх покурити, що кропиви.
 
— Коноплі — вигідна культура?

— Побачмо восени. Якщо продавати, тонна пшениці коштує десь 7-8 тисяч гривень. Насіння конопель — до 20 тисяч. Його використовують для добування олії, як добавку до корму папугам і т. д. Коноплями дуже цікавляться за кордоном. З волокна виготовляють канати, взуття, одяг, навіть будівельні матеріали, панелі приладів у найкрутіших «Мерседесах» і т. д.
 
* Луб’яні — рослини, що вирощують заради волокна.
 
Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №20 (1619), 18 травня 2017 року
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: