Завантаження ...
banner
banner

Батьки відмовились від 6-річного Сашка з Володькової Дівиці

Про долю 6-річного Саші з Володькової Дівиці Носівського району програма «Говорить Україна» показала вже два сюжети - 7 й 12 червня, які викликали величезний суспільний резонанс

Сашко, Володькова Дівиця, знущання


Про долю 6-річного Саші з Володькової Дівиці Носівського району програма «Говорить Україна» показала вже два сюжети - 7 й 12 червня, які викликали величезний суспільний резонанс.

Читайте також: Неочікувана розв’язка історії про Сашка з Чернігівщини

На камеру батьки хлопчика підтвердили знущання над дитиною: він окремо від інших дітей (всього їх в сім'ї шестеро) спав у холодній літній кухні, їв кашу з собачої миски, постійно терпів побої. Прямо зі знімального майданчика Сашка відправили в «Охматдит» - зі зламаними пальчиками, саднами, синцями й ранами по всьому тілі й голові. 

Вражає нелюдська жорстокість матері - за те, що голодна дитина крадькома взяла їжу з холодильника, вона молотком вибила малому зуби й порвала рот. Про знущання над Сашком журналістам повідомив його старший зведений брат Юрій (йому 18 років), пасинок Вікторії.
 
«У всьому винен Юра»

До родини Гарван ми приїхали на наступний день після виходу першого сюжету в ефір. Назустріч нам вийшов батько Саші, 43-річний Юрій. Абсолютно спокійно він запросив нас до хати. У кімнаті з дитиною на руках ми застали Вікторію, хоча в передачі показали, як її відразу ж після зйомок затримали правоохоронці.
 
- Мене допитали й відразу ж відпустили. За що мене затримувати? Усю цю історію вигадав син чоловіка Юрій. Відносини в нас не склалися, він мене ненавидить. Ось і вирішив так від мене позбутися, - каже Вікторія.

- Ви били Сашу?

- Я йому нічого не ламала, нічого не робила. Могла вдарити різкою або долонькою - і все. А голову Сашкові розбив палицею його старший братик Вася (йому 12 років. - Авт.). Він готовий і в поліції це підтвердити.
 
- Це правда? Навіщо ти бив Сашу? - звертаюся до Васі. Хлопчик нічого не відповів і тільки насупився.
 
- Ну не люблять його діти, кажуть, що він не їхній брат. Саша то наговорює на них, то краде іграшки. Ось його й б'ють. Я кричала на Васю, щоб не чіпав малого, але хіба встежиш за ними? Сашко, коли нервує, і сам часто б'ється головою об землю, об двері (на камеру Саша розповідав, що це мама брала його за ноги й так била. - Авт.).
 
- На телепередачі сказали, що Ви не годували сина
 
- Ми йому давали їсти, але лікарі говорили, що йому багато не можна. А в Саші такий апетит, що він їв більше всіх, ось я й забороняла.
 
- Чому Сашко спав у літній кухні, а не в будинку?

-Так це було всього кілька разів! А що з ним робити, якщо він прокидається вночі й ходить «по-великому» прямо в кімнаті?! І просила, і пояснювала - толку ніякого! Я розумію, що він хворий, розумово відсталий, але ... Не така в нас повинна була бути дитина (на телепередачі фахівці спростували розумову відсталість Саші. - Авт.).
 
- Ви думаєте, що він не Ваш син?
 
- Так, так всі говорять. Бачите, усі наші з Юрою дітки світленькі, а він чорнявий.
 
- Але ж і Ваш чоловік брюнет ...

- Ну і що? Він на нього не схожий. Коли народився Саша, я була хвора на туберкульоз та його від мене відразу ж забрали. Віддали тільки через 5 місяців, коли я вилікувалася. Ми з чоловіком з першого погляду зрозуміли, що дитя не наше. Хлопчик, якого я народила, був інший. Ми впевнені, що нашого сина підмінили.
 
- Ви дасте згоду, якщо Сашу від вас заберуть?

- Звичайно ж ні! Я б хотіла повернути його, щоб він жив з нами. А ось Юру, який все це заварив, я бачити не хочу.
 
Погоджується з дружиною й чоловік. Як і на передачі, він більше слухає, іноді вставляє кілька слів. «Старшого сина бачити не хочу», - теж говорить батько Юрія.
 
- До речі, молотком Саші вибив зуби саме Юра. У студії я просто взяла вину на себе. З Юри взагалі зробили ангела, а він же ґвалтував наших молодших дочок, - спокійно зауважує Вікторія.

Слова жінки, сказані в присутності дітей, мене шокували. Побачивши мою реакцію, Вікторія продовжила: - Ми з чоловіком до програми нічого про це не знали! Дівчата (їм зараз 15 і 8 років) розповіли це журналістам. Молодшу дочку він зґвалтував ще в минулому році, а старшу - 5 років тому, їй було 10, а йому - 14.
 
- Чому Ви про це не розповідали батькам? - питаю в дівчаток.
 
- Мені він говорив: «Я тебе задушу або не знаю, що з тобою зроблю». Я боялася, - відповідає молодша. - Він мене чіпав, коли батьки якось їздили до Ніжина, а потім ще раз, коли вони були в Носівці.
 
- Таке дійсно було чи мама тебе намовила так сказати? - питаю старшу.
 
- Це правда. Я нікому не говорила, бо боялася. Одного разу нас бачив Вася, але я попросила його, щоб мовчав (хлопчик це підтвердив. - Авт.). Я розповіла про це не для того, щоб захистити матір. Просто я за правду. Якщо вона не годувала Сашу, я так і сказала. Я сама нишком виносила йому їжу, тому що, крім собачої каші, дитина нічого не бачила. Мені було його шкода.

- Я цього так не залишу й напишу на Юру заяву в поліцію. Нехай роблять дівчаткам експертизу, я на все згодна, - підсумувала Вікторія.


Сашко, Володькова Дівиця, знущання


У Саші туберкульоз?


Під час нашої бесіди з батьками Сашка до них приїхала журналістка телепередачі «Говорить Україна». Вона повідомила, що Сашу з Києва раптово забрали чернігівські лікарі з тубдиспансеру - ніби в хлопчика є підозра на туберкульоз. Щоб дізнатися що до чого, вони поїхали розбиратися в Чернігів з батьком Саші. Ми ж вирушили на зустріч з в. о. старости Володькової Дівиці Миколою Павленком. Він саме був на комісії в Носівці, яка повинна була вирішити подальшу долю хлопчика.
 
- Тільки що вирішили вилучити Сашу з цієї сім'ї, - сказав Микола Петрович. - Гарвани живуть в нашому селі років два, а до цього часто переїжджали: жили в Сулаку Носівського району, у Шатурі, Безуглівці, Талалаївці Ніжинського району. Самі батьки родом із Закарпаття. Не працюють, живуть на «дитячі» гроші. Сім'я була під наглядом соціального працівника як багатодітна. За те, що сталося, не знімаю відповідальності ні з себе, ні з соцпрацівника.
 
Соціального працівника Марину Матяш ми також зустріли в Носівці. Але від журналістів вона втекла, кинувши на ходу: «Я нічого не буду говорити».
 
- Із 2006 року Гарвани стояли на обліку в тубдиспансері в Ніжині, але через часті переїзди їх «втратили», - пояснює Микола Павленко. - Коли ж їх показали по телевізору, ніжинські фахівці відразу впізнали своїх пацієнтів. Зв'язалися з телеканалом і повідомили про можливий діагноз Саші. Тому хлопчика забрали з «Охматдиту» на обстеження в тубдиспансер.
 
Журналісти вже на наступний день повернули Сашка до Києва. Зараз він лікується в спеціалізованому закладі, оскільки, крім підозри на туберкульоз, у хлопчика проблеми з печінкою, численні травми й пошкодження через жорстоке поводження. У другій частині випуску Вікторія без коливань підписала відмову від сина, хоча за кілька днів до цього божилася, що Сашу нікому не віддасть. Те ж саме зробив і батько, тому найближчим часом хлопчика можуть усиновити.
 
Що буде зі старшими дітьми і чи розслідує поліція зґвалтування дівчаток? Вікторія, коли ми зателефонували їй 13 червня, сказала, що вона звернулася до правоохоронців ще в минулий четвер. Її дочок оглянув гінеколог, був складений відповідний протокол.
 
- Експертиза показала, що з молодшою ​​дочкою все гаразд, вона незаймана. Але вона наполягає, що Юра її чіпав «там», роздягав. А слова старшої дочки підтвердилися: контакт у неї був, хоча зараз вже неможливо довести, що саме з Юрієм. Як би там не було, я хочу, щоб Юру покарали за те, що він робив з моїми дітьми.
 
У прес-службі Головного управління Національної поліції в Чернігівській області повідомили, що ніякої заяви від Вікторії про зґвалтування її дочок не було, тому кримінальне провадження вони не відкривали.
 
А за фактом побиття Саші кримінальне провадження відкрито за ст. 166 Кримінального кодексу України (Злісне невиконання обов'язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки, яка передбачає позбавлення волі на термін до п'яти років.

* * *

Під час підготовки публікації до друку в нашу редакцію надійшло кілька дзвінків від читачів, які були шоковані історією Саші. Не дивно, що редакція ток-шоу отримала десятки тисяч повідомлень від небайдужих українців із усього світу.
 
- Просто нереально порахувати кількість всіх, хто звернувся з пропозицією допомогти маленькому Саші. Люди пропонують гроші, одяг, солодощі. А в перші дні навіть хотіли просто зварити суп і спекти пиріжки, щоб малюк спробував домашньої їжі. Є жінка, яка побажала віддати свою квартиру в Харкові старшому брату Юрі й готова навіть комуналку оплачувати, - розповідає шеф-редактор програми «Говорить Україна» Оксана Сябро.
 
Допомогти Сашкові хочуть і за кордоном: люди з США, Італії, Великобританії, Франції, Туреччини готові взяти його до себе на літо та все оплатити.
 
Ми будемо стежити за тим, як складеться доля Саші, а поки він в Києві разом із Юрою. І по дому, де над ним знущалися, не нудьгує.

Наталія Федосенко, "ГАРТ" №24 (2829) від 15 червня 2017
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: