Завантаження ...
banner
banner

Хочеш за газ платити менше – стеж за сусідом

І хоча далеко не всі абоненти в будинках, де встановлено будинкові лічильники газу, вже отримали рахунки по цих лічильниках, тенденція зрозуміла – сплачувати за газ доведеться більше, – про це повідомили на прес-конференції, яка пройшла 15 червня в приміщенні ПАТ «Чернігівгаз».


«Хочеш за газ платити менше – стеж за сусідом», – приблизно так, якщо казати одним реченням, можна передати сенс прес-конференції, яка пройшла в ПАТ «Чернігівгаз» з приводу встановлення будинкових лічильників газу.

За отриманою інформацією, середнє споживання блакитного палива після встановлення будинкового лічильника, по відношенню до нормативного, зросло на 28%. Головна причина зростання споживання – незареєстровані громадяни, незаконна підприємницька діяльність та банальна відсутність звички економити, – переконані в «Чернігівгаз». 

І хоча далеко не всі абоненти в будинках, де встановлено будинкові лічильники газу, вже отримали рахунки по цих лічильниках, тенденція зрозуміла – сплачувати за газ доведеться більше, – про це повідомили на прес-конференції, яка пройшла 15 червня в приміщенні ПАТ «Чернігівгаз».
 
Як зазначив головний метролог ПАТ «Чернігівгаз» Ігор Швець, після встановлення лічильника газу спеціалісти компанії ще декілька місяців наглядають за тим, щоб він працював коректно, і вже після того, як працездатність лічильника не викликає жодних запитань, багатоквартирний будинок переводять на розрахунки за його показниками.

Станом на травень місяць на розрахунки по будинкових лічильниках газу проведено 500 багатоквартирних будинків області. Всього програмою передбачено встановлення будинкових лічильників у 630 будинках і ця програма вже виконана. Більшість будинкових лічильників газу встановлено саме в Чернігові.

Нагадаємо, що будинкові лічильники газу встановлюють у будинках, де використовується лише газова плита. Для будинків з плитою і колонкою передбачено встановлення індивідуальних лічильників. Перший будинковий лічильник газу в Чернігівській області було встановлено 19 лютого 2016 року в будинку №9 по вул. Самоквасова. 
 
Як наголосив технічний директор ПАТ «Чернігівгаз» Віталій Черчович, відтепер розраховуватись по будинкових лічильниках газу мають близько 30 тис. абонентів компанії. При цьому переважна кількість їх мешкає саме у Чернігові. 


– По попередніх розрахунках ми побачили понад 28% збільшення споживання газу у будинках з лічильниками. Аналіз за 1 квартал 2017 року показав збільшення споживання газу на 2-4 м3 (при нормі на плиту газову при наявності ЦГВ 4,4 м3/особу – авт.). Понаднормове споживання було виявлене у 70% абонентів. За квітень місяць понад норму газ споживали 94% абонентів. У травні середнє споживання газу в 55% будинків було близько норми та навіть меншим, – розповів технічний директор ПАТ «Чернігівгаз» Віталій Черчович.

На переконання технічного директора ПАТ «Чернігівгаз», люди не бачать реального споживання і не економлять газ. Наприклад, опалюють приміщення газовими плитами чи використовують його для підприємницької діяльності. Окрім цього, в помешканнях доволі часто проживає значно більше громадян, ніж зареєстровано. Саме через все це споживання газу і перевищує встановлені норми.
Більш детально на питаннях обліку споживання газу зупинився головний метролог «Чернігівгаз» Ігор Швець. Він зазначив, що перші обліки газу, які було налагоджено ще в жовтні-листопаді 2016 року довели, що реальне його споживання перевищує встановлені нормативи. 
 
– Ще в жовтні 2016 року при нормі 4,4 м3 на людину при використанні газової плити в будинках з централізованим гарячим водопостачанням (ЦГВ), у нас вийшло 9,4 м3 на людину. По плиті без гарячої води, коли по нормі 7,1 м3 газу, на особу вийшло по 9,34 м3 газу на особу. Тенденція в зимові місяці по будинковому обліку зростала. У грудні, при нормі 4,4 м3/особу у нас вийшло 9,89 м3/особу. А при нормі 7,1 м3 на особу вийшло 19,68 м3/особу. В квітні ці показники ще збільшились. А вже в травні, пройшло вирівнювання до норми по багатьом адресам. Так, при нормі 7,1 м3/особу вийшло в середньому 6,98 м3 на особу, – розповів Ігор Швець. 
 
Як можна побачити з наданих результатів, при такому використанні газу, як є на сьогодні, середньорічний показник навряд чи впишеться у норматив. Адже в зимовий період люди споживають газу в рази більше за норму, а влітку зменшення відбувається лише на десяті долі нормативів. І це ще без врахування літнього сезону консервації, коли в Україні споживання газу стрімко зростає!
 
– Ми маємо чисельні приклади, коли в абсолютно однакових будинках витрати газу можуть суттєво різнитися. Так, в травні споживання газу на одного мешканця 70-квартирного будинку за адресою Льотна, 29 склало 6,21 м3, а в ідентичному будинку за адресою Промислова, 2 майже втричі менше. Тобто, показники будинкового лічильника безпосередньо залежать від самих споживачів та їх економії, – переконаний головний метролог ПАТ «Чернігівгаз» Ігор Швець. 

На його переконання, кількість мешканців будинку має відповідати кількості зареєстрованих у цьому будинку, але відслідковувати це питання «Чернігівгаз» не може. Також Ігор Швець повідомив, що за результатами звіту незалежного агентства USAID, в Україні в місяць на людину, за наявності газової плити і гарячого водопостачання при нормі 4,4 м3 газу, реальний середній показник споживання газу сягає майже 7 м3. За відсутності ЦГВ, при нормі 7,1 м3 газу на особу, реальне споживання складає 11,27 м3 газу. При нормі споживання 14 м3 газу для помешкань з плитою та колонкою реальне споживання – на рівні 19,6 м3 газу. Тобто, Ігор Швець впевнений, що обліки «Чернігівгаз» підтверджуються дослідженнями незалежного агентства USAID і показують занижені норми споживання газу в Україні.

Начальник управління клієнтського сервісу ПАТ «Чернігівгаз» Дмитро Лахтіонов впевнений, що громадянам самим потрібно дивитися за тим, хто в їхньому будинку веде підприємницьку діяльність. 

– У людей стоїть по дві, по три плити. Хтось ходить на базар, носить продукцію, а платить за це звичайний споживач, який готує собі їжу, а не використовує газ в комерційних цілях, – переконаний начальник управління клієнтського сервісу ПАТ «Чернігівгаз».
Важливим є й те, що відмовитися від встановлення будинкового лічильнику газу практично неможливо. В місті Чернігові лише один будинок відмовився від такої послуги. Цей будинок по вул. Пирогова спочатку відімкнули від газопостачання, а потім перевели на граничні норми споживання.
 

Невідомо яка участь очікуватиме і на тих 5000 абонентів з газовими плитами та колонками, які відмовилися встановлювати в квартирах «безкоштовні» лічильники газу. На думку Наталії Свириденко, яка на ПАТ «Чернігівгаз» працює фахівцем із зв’язків з громадськістю та ЗМІ, з 1 січня 2018 року усі абоненти, які відмовилися від встановлення лічильників, будуть переведені на граничні норми, а це, для квартир з плитами та колонками – 23,6 м3 газу на особу при діючій нормі 14 м3 газу на особу. 

Ще один важливий момент, про який повідомили представники ПАТ «Чернігівгаз», це випадки пошкодження будинкових лічильників газу. Як повідомив технічний директор ПАТ «Чернігівгаз» Віталій Черчович, в цьому році на одній з вулиць Чернігова було пошкоджено чотири лічильники газу. Але від цього постраждали лише мешканці будинків: можливість подавання газу була відсутня (через відсутність байпасу (обводу) на вводі будинку), будинки було відключено від газопостачання. Взагалі, при поломці лічильника нарахування проводиться «по середньому» – за два останні місяці. Як вважають представники «Чернігівгаз» – пошкодження лічильника не вирішить ситуацію.
 
А взагалі-то, чи є вихід з цієї ситуації? Може мешканцям багатоквартирних будинків варто встановити індивідуальні лічильники? – поцікавились журналісти. Виявилось, що вартість встановлення лічильника газу за пару років зросла майже вдвічі! І, якщо встановлення лічильника в квартирі ще два роки тому обходилось на рівні 2000 грн., то тепер «винахідливі» підприємці правлять за це на рівні 4500 грн.! При цьому «Чернігівгаз» послугу з встановлення лічильників не надає, а громадянинові потрібно шукати якогось «приватника». 
 
Звісно ж, навіть при фактичному «завищеному» будинковим лічильником споживанні газу в 7 м3 при нормі 4,4м3 і вартості газу в 6.9579 грн./м3 окупність лічильника становитиме близько 6 років. Саме через штучно завищену вартість встановлення лічильників газу та проблеми з пошуком виконавця послуг, громадянам або доведеться миритися з нарахуваннями за газ, або – повідомляти про «зайвих» сусідів або незаконну підприємницьку діяльність в будинку.

gorod.cn.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: