Завантаження ...
banner

Бронзовий Марк Бернес — без постаменту

Третього травня зранку ніжинці помітили, що пам’ятника нема. На другий день його знайшли за містом. З відбитими рукою, частинами плаща, гітари. Вони лежали поряд з фігурою. Хто вкрав Бернеса і хто викинув — поліція досі не знайшла


Ніжинський пам’ятник Марку Бернесу не поспішають повертати на постамент. Може, його й не будуть ставити?

— Виконавці, архітектори з Києва оглянуть пам’ятник, — сказав мер Ніжина Анатолій Лінник. — Скажуть, за який час його можна відновити. Стане відома вартість реставраційних робіт.

Пам’ятник Бернесу був утілений в образі воїна з гітарою — героя з фільму «Два бійці».
 
Третього травня зранку ніжинці помітили, що пам’ятника нема. На другий день його знайшли за містом. З відбитими рукою, частинами плаща, гітари. Вони лежали поряд з фігурою. Хто вкрав Бернеса і хто викинув — поліція досі не знайшла.
 
Пам’ятник виготовили на комбінаті «Художник» Національної спілки художників України у Києві. Скульптори — Володимир та Оксана Чепелики. Перший очолює Національну спілку художників. Архітектор — чернігівець Володимир Павленко. Монумент у 2011 році установили з ініціативи та коштом Юрія Коптева, прилучанина з Москви.
 
Бернес (справжнє прізвище Нейман) народився у 1911 році у Ніжині в єврейській сім’ї. Помер у 1969 році, похований у Москві. Актор, виконавець пісень «Шаланды, полные кефали», «Темная ночь», «Журавли», «Любимый город», «С чего начинается Родина».
 
Коли пам’ятник украли, сперечалися про мотиви. Хто казав: на металолом. Хто — декомунізація. Бо Марк Бернес — співак радянського часу. У той час, коли співав, українці мерли від голоду.
 
— Чи підлягає, на вашу думку, пам’ятник Бернесу декомунізації? — запитала Анатолія Лінника.

— Марку Бернесу чи образу бійця-героя фільму?
 
— Бернесу як особистості.

— Не підлягає. Народився у нашому місті. Людина відома у всьому світі. Це має бути.
 
У Ніжині 26 пам’ятників. У тому числі —- пам’ятний знак (камінь і плита) на місці будинку, де жив ракетобудівник Сергій Корольов. Статуя артистки Марії Заньковецької. Два погруддя письменнику Миколі Гоголю. Пам’ятник ніжинському огірку.
 
Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №25 (1624), 22 червня 2017 року
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: