Завантаження ...
banner
banner

Без медичних книжок та дозвільної документації: у Ніжині перевірили роботу супермаркетів

Ніжинці звикли надавати перевагу супермаркетам та ринкам. Це досить комфортно, зручно та швидко. В одному місці можна відразу багато що купити, обрати все на свій смак

Держпродспоживслужба, супермаркети, перевірка


Ніжинці звикли надавати перевагу супермаркетам та ринкам. Це досить комфортно, зручно та швидко. В одному місці можна відразу багато що купити, обрати все на свій смак. До того ж, там часто є якісь знижки та акції, що дозволяє якось зекономити, придбати щось за меншою вартістю. Багато хто сподівається, що купує якісні свіжі продукти та товар. 

Чи все так безпечно, чесно та якісно? Це вирішило перевірити місцеве управління Держпродспоживслужби. 30 червня відбулось чергове засідання комісії з питань безпечної життєдіяльності населення, яка оголосила невтішні результати. Були запрошені керівники супермаркетів, магазинів та підприємств. Щось інколи шокувало, тривожило, а щось підтверджувало здогади. 
 
Як виявилось, у більшості працівників ніжинських супермаркетів з незрозумілих причин не було медичних книжок, дозвільної документації на товар, було відсутнє маркування на продукції, а умови зберігання продуктів хотілося б бачити кращими.
 
За словами начальника відділу з надзвичайних ситуацій Геннадія Чернишова, жоден оператор ринку харчових продуктів не надав документацію на рибну продукцію. “Бояться або її немає”, - зазначив він.


Держпродспоживслужба, супермаркети, перевірка


Так, у супермаркеті “АТБ” в одного працівника не був пройдений медичний огляд, супроводжуючої документації на рибну продукцію не було надано. 

У супермаркеті “Сільпо” на момент перевірки не було маркування на білий овальний хліб, м'ясо-ковбасні вироби та молочну продукцію. У секції “Риба” та “Кулінарія” розробний інвентар потребував маркування. На горілчаних виробах була дата розливу, але відсутня дата виробництва, а в кулінарному цеху необхідно було здійснити генеральне прибирання. 
 
У магазині “Україна” 15 працівників не надали медичні книжки. Різні види харчових продуктів зберігалися в одній холодильній камері, дезинфікуючі засоби були відсутні, продукти зберігалися з вичерпаним терміном придатності (найбільше - з рибою та консервами). Санітарно-гігієнічний стан холодильного обладнання для зберігання риби - незадовільний, а рибна продукція - без відповідних документів. 
 
Критий ринок “Прогрес”: відсутня документація на рибу, не був пройдений медичний огляд, харчові продукти зберігалися з порушенням санітарних вимог. 
 
“Наша Ряба”: м'ясна продукція, яйця реалізувалися без документів, у працівників на момент перевірки були відсутні медичні книжки, маркування на товарах, особисті речі зберігалися разом із харчовими продуктами.
 
«Ніжинський коопринок»: документація на рибну продукцію відсутня, у продавця не було медичної книжки, санітарний стан павільйону та холодильного обладнання - незадовільний.
 
У працівників гіпермаркету “Велмарт” виявили масову відсутність санітарних книжок (із 104 працівників тільки 14 надали свої медичні книжки), дозвільної документації на переробку, зберігання, реалізацію товарів, на дезинфікуючі засоби. Заходи, які включають роботу з винищування та захисту від гризунів, за словами начальника Держпродспоживслужби Віктора Рафальського, там є неефективними. Проте керівництво “Велмарту” зазначило, що дератизація належним чином проводиться та гризунів вони не бачили. 


Держпродспоживслужба, супермаркети, перевірка


Вислухавши невтішний звіт, комісія рекомендувала керівникам супермаркетів, операторам ринку та магазинів невідкладно вжити заходи щодо усунення виявлених недоліків, до 10 липня письмово надати інформацію, заборонити реалізацію продукції, що не мають відповідної документації, а управлінню Держпродспоживслужби, сектору підприємництва споживчого ринку, відділу економіки, захисту прав споживачів Ніжинської міської ради планувати проведення періодичних рейдів по вивченню санітарного стану та дотримання правил торгівлі харчових продуктів. 

Як бачимо, найпоширенішою проблемою є відсутність санітарних книжок та дозвільної документації на товар (особливо на рибну продукцію), що не може не лякати. Не секрет, що така недбалість та байдужість операторів ринку харчових продуктів може призвести до серйозних наслідків, коштувати комусь життя та здоров'я, несе реальну загрозу збільшення інфекційних захворювань. 
 
Як повідомив 3 липня на щотижневій нараді начальник управління Держпродспоживслужби Віктор Рафальський лише за півроку на ботулізм в Україні захворіло 70 чоловік, із яких 8 померло. Станом на сьогоднішній день померлих збільшилось. Тож ніжинці мають бути обережними й пильними, перевіряти придбаний товар на якість, берегти своє здоров'я та турбуватися про власну безпеку. 
 

Держпродспоживслужба, супермаркети, перевірка

Держпродспоживслужба, супермаркети, перевірка

Держпродспоживслужба, супермаркети, перевірка

Держпродспоживслужба, супермаркети, перевірка


Юлія Солдатенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: