Завантаження ...
banner
banner

Смертельне зцілення. Рідні Ігоря Гордієнка не вірять, що він причетний до вбивства подружньої пари

Історія Зубенків сколихнула Україну. Пара не мала дітей. Чіплялися за надію, шукали народних цілителів. Знайшли 42-річного Ігоря Гордієнка

— Ігор із цигарок на землі хрестів навикладує й пообсипає їх навколо дрібними монетами. На перехресті, неподалік нашого двору, — розповідає 42-річний Сергій Жембас із Носівки. — Я йому не раз говорив: «Не роби такого. У нас восьмеро дітей. Не дай Бог чого». А він як не чує. (Це про Ігоря Гордієнка, підозрюваного у вбивстві 27-річної Ольги та 28-річного Віталія Зубенків з Києва).


Зубенки, вбивство


Історія Зубенків сколихнула Україну. Пара не мала дітей. Чіплялися за надію, шукали народних цілителів. Знайшли 42-річного Ігоря Гордієнка.

Він поставив парі діагноз «порча» та пообіцяв: діти будуть. Приймав у селі Шаповалівка Борзнянського району. У знайомої, 44-річної Ніни Попівки.
 
14 червня Зубенки приїхали в Шаповалівку й зникли. Шукали рідні й поліція. Вирахували їх останнє місцезнаходження за сигналом мобільних телефонів. Ніна Полівка відвела правоохоронців на місце, де були закопані трупи Віталія та Олі.
 
Ольга лежала в ямі зверху, без взуття. Тіло загорнуте в покривало, біля щиколоток і під грудьми перев’язане ганчірками, зв’язаними між собою трьома вузлами. Ніс розбитий, права рука в крові. Трусики й штани спущені до колін. П’ять колото-різаних ран у ділянці лівої грудини. Віталій — під нею. Босий, без футболки. Холоші штанів обгорілі до колін, на литках — сліди опіків. У нього зламана шия. Справа за вухом — чомусь фотографія чоловіка Ніни Попівки (другого, який від неї поїхав у місто Дніпро. Там тепер живе).
 
Ігорю Гордієнку й Ніні Попівці оголошено підозру в умисному вбивстві двох осіб із корисливих мотивів, учиненому за попередньою змовою. 24 й 25 червня суд відправив їх обох під варту в СІЗО без права внесення застави. Обом загрожує мінімум 10 років в'язниці, максимум — довічне позбавлення волі.
 
Батько Ігоря Гордієнка помер 13 років тому. Є мати й двоє братів. 34-річний Віталій (учасник АТО) і 40-річний Юрій (живе з родиною в Києві). Що брат таке зробив, не вірять.
 
— Уже продав старенькі «Жигулі-копійку» і найняв йому адвоката, — говорить Віталій. — Бо там щось нечисте.
 
— Син добряче відлупцьований, тому нас до нього не пускають — чекають, доки синці не зійдуть, — приєднується мати, 68-річна Раїса Баришовець. — Чому нам не повідомили, коли його затримали? Він же не бомж. І мобільний при ньому був із нашими номерами, і паспорт, і військовий квиток. Ми б адвоката найняли. Вважаю, якби все в тій справі прозоро було, так би не вчинили.
 
Я співчуваю батькам покійних. Горе їм — не дай Бог нікому такого. Але не вірю, що син причетний.
 
Коли приїхала поліція й спитала, де Ігор, я поцікавилася, навіщо він їм. Сказали: «Побився». Мені одразу це видалося дивним. Він у нас не б’ється. Якби пив, то може б. Але він не п’є. І я, і Віталій йому подзвонили. Розповіли, що поліція шукає. Він здивувався, сказав: вернуся в понеділок, усе з’ясується.
 
Потім уже, під час обшуку, забрали двоє штанів (робочих і домашніх), його книги й зошити із записами. Нічого не знайшли, — говорить мати.
 
— А де ж гроші, які платили клієнти на крутих авто?
 
— Нічого в нього такого не було. Ігорю навіть грошей на цигарки іноді бракувало, купував самосад і курив, — каже Віталій.
 
— Пишуть: убивця. Де знаряддя вбивства? Немає. Як Ігор міг сам півкілометра тягти здорового мужика? Пишуть: забрали ключі вбитих, ходили до квартири. Так там же сидить консьєрж. Чому не поцікавився, хто такі, до кого йдуть? — розмірковує Раїса Миколаївна. — Тепер на мого сина все хочуть списати. Ще близьких тієї Ніни треба добряче перевірити...
 
— Чому раптом цілительство?
 
— Зараз книжок стільки, Інтернет — чого хочеш можна навчитися. Моя мама кров замовляла, від зубного болю шептала. Померла у 84 роки, більше 30 років тому. Ігор тоді ще зовсім малим був. До баби разом із братами ходив. Він і на віск уміє виливати, і яйцем викачувати, і спину вправляти. Бувало, Віталія схопить спина — Ігор повправляє.
 
Яму так ніхто й не закопав

29 червня, вечір. Шаповалівка. Яма, де були закопані трупи, чорним очиськом погрожує небу. Не закидана. Хоча минув тиждень. Від дороги до неї, у заростях бур’яну, — 25 кроків. Через дорогу з одного боку колоситься пшениця, з іншого – цвіте картопля. Фермерські. Хіба чиясь худобина випадково забреде й втрапить у могилу. Або хтось по темному вештатиметься й впаде. Хата Попівок замкнена. Сусіди кажуть: у ній живуть сини Ніни.
 
Ганно Антонівно, кажуть, Ніна валить вину на Ігоря, а він на неї, — запитую в 76-річної Ганни Надточій, Ніниної матері.
 
— Мені вже говорили, що він відмовився від своїх попередніх показів. Та коли привозили на експеримент, показував і розказував. Це тепер вже онуки проговорилися, що він на Ніну кричав. За що — не знаю.
 
Люди, вже як ідете до у двір і довкола: чи немає там викопаної ями...
 
Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №27 (1626), 6 липня 2017 року
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: