Завантаження ...
banner
banner

"Собача проблема" в Ніжині. Що робити з чотирилапими безхатьками?

Проблема безпритульних собак у Ніжині стоїть як ніколи гостро. Кинуті напризволяще та подекуди відчуваючи на собі жорстоке ставлення від двуногих, чотирилапі безхатьки інколи поводять себе неконтрольовано

Собаки, безпритульні тварини


Проблема безпритульних собак у Ніжині стоїть як ніколи гостро. Кинуті напризволяще та подекуди відчуваючи на собі жорстоке ставлення від двуногих, чотирилапі безхатьки інколи поводять себе неконтрольовано й несамовито піддаються нападам агресії. 

Так, 7 червня журналістка одного з ніжинських інтернет-видань вийшла на прогулянку зі своїм пуделем Ніком. Гуляючи з домашнім улюбленцем на вулиці Прилуцькій, дівчина відчула на собі - як це відбиватися від кудлатих безхатьків та рятувати свого песика від пазурів розлючених тварин. 28 червня по вулиці Космонавтів дворовий собака покусав 7-річного хлопчика. Проблема вже давно стала в глухий кут, місцеві посадовці ж лише безпорадно розводять руками. 
 
Що робити з такими тваринами: стерилізувати, створювати для них притулки чи умертвляти? Досить суперечливе питання...
 
13 липня на засіданні виконкому місцевий активіст та член виконавчого комітету Юрій Римський звернув увагу присутніх на болючу для ніжинців згадану вище проблему, яку ніхто досі не в змозі вирішити. 
 
Заступник міського голови Григорій Олійник пояснив, що території, яка б відповідала санітарним умовам, на створення притулку для безхатьків у Ніжині нема. За його словами, міська влада зверталася за допомогою до населених пунктів Ніжинського району, проте безрезультатно: частина пропозицію на облаштування притулку відразу відкинула й не погодила, інші мотивували свою відмову тим, що приміщення, які могли б бути придатними для цього, частково використовуються. 
 
“Програма стерилізації тварин діє, частково виконуються ті заходи, що передбачені в цій програмі. Ми всі чудово знаємо, що 90 % тварин, які залишилися без господарів, є з приватних секторів та підприємств. Їх використовують власники установ для охорони території. Їх часто не хочуть навіть визнавати як фактично своїх. Це незареєстровані тварини, що часто виходять за межі підприємств. Чому там живуть собаки? Бо їх підгодовують. Частина населення годує їх, інші ж із ними воюють”, - зазначив Григорій Олійник.
 
Він також повідомив, що Управлінню житлово-комунального господарства й будівництва було дане доручення повторно звернутися в суміжні з Ніжином райони, до близько розташованих притулків, які вже експлуатуються, щодо надання згоди на прийом наших безпритульних тварин. Також Управління ЖКГ має вивчити питання й розробити документацію на реєстрацію тварин, що живуть на території міста. 
 
Крім цього, у планах провести “круглий стіл”, на якому зберуть представників громадських і волонтерських організацій, де мають проаналізувати реальну ситуацію, що склалася, висунути свої пропозиції щодо вирішення проблеми й розробити майбутні дії. Збори “круглого столу” очікуються після отримання відповідей на листи ніжинських очільників, коли буде упорядкована вся нормативна база. 
 
А поки чиновники й міська влада “ламають голову”, що робити з чотирилапими безхатьками, безпритульні тварини у пошуках нових “пригод” мандрують вулицями міста. 


Юлія Солдатенко
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: