Завантаження ...
banner
banner

Спінер з дерева - і нехай весь світ почекає!

- Це... прикольно. Торкнув раз, як дзиґу, - і «завис», - почула від свого брата, коли той, мо’, з годину мудрував щось із лобзиком на балконі. Новомодний ґаджет, яким марить ледь не кожна дитина, дванадцятирічний Руслан вирішив змайструвати власноруч

Спінер, Руслан Шеремет, винахідник


- Це... прикольно. Торкнув раз, як дзиґу, - і «завис», - почула від свого брата, коли той, мо’, з годину мудрував щось із лобзиком на балконі. Новомодний ґаджет, яким марить ледь не кожна дитина, дванадцятирічний Руслан вирішив змайструвати власноруч:

- У тата знайшов підшипники для центральної частини та важелів на «крилах», фанеру, потім ескіз намалював... Спінери, звичайно, ліпше робити з пластмаси чи металу, щоб крутилися довше. У мене дерев’яний. Але теж майже з хвилину рухається.

Що таке спінер і «з чим його їдять» нині в усіх на вустах. Матусі бігають по крамницях, аби знайти саме такий, як дитина замовила, а справжні поціновувачі шукають оригінальні екземпляри в Інтернеті. Навіть бабусі в селах про них говорять. Ба, більше: самі граються! Мовляв, заспокоюються після порання.
 
- Спінери можна на пальцях крутити або ж трюки різні виконувати - перекидати з руки в руку, підкидати, поки вертяться... Що завгодно! - продовжує Руслан, та одразу додає, щоб не хвилювалася: - Хоча стресу в мене немає. Це так, аби пальці розім’яти, - усміхається.


Спінер, Руслан Шеремет, винахідник


Виявляється, забавку позиціонують як антистресову та лікувальну, що допомагає зосередитися на роботі, зменшити хвилювання й роздратованість. Її називають по-різному: фіджет, спінер, вертун, крутилка для рук, вертуха... Синій, червоний, жовтий; із двома, трьома, п’ятьма лопатями - який душа забажає. 

Як пише видання «Forbes» - це взагалі «обов’язкова офісна іграшка в 2017 році»! Уся справа - у приємних вібраціях, які передаються тілу від прокручування ґаджету. Дітям їх рекомендують для розвитку дрібної моторики рук, а людям із зайвою вагою - щоб контролювати силу волі. Себто, погратися, аби не з’їсти щось зайве.

Винахідниця спінеру Кетрін Геттінгер із США створила схожий ґаджет іще на початку 90-х для своєї доньки, котра страждала на синдром патологічної м’язової стомлюваності. Перший варіант вертуна був із газети та липкої стрічки й мало чим нагадував сьогоднішній спінер. Але популярність виробу все зростала, і згодом Кетрін продавала його на місцевих мистецьких ярмарках. У 1993-му вже запатентувала як «круглу іграшку» з м’якого пластику, з ободом і розширенням у центрі, щоб тримати пальцями. Проте, після закінчення дії патенту в 2005-му, жінка полишила спроби почати масове виробництво вертуна.
 
Крім Геттінгер, подібну іграшку в 2014-му створив американець Скотт Мак Кос-кері. Він стверджував, що його обертовий пристрій із металу допомагав упоратися з хвилюванням на зустрічах і під час телефонних конференцій. Незабаром Скотт почав поширювати його в онлайн-спільноті й за два роки, разом зі своїм другом, подав спільну заявку на патент. Тож, хто й коли винайшов славнозвісний спінер, точно невідомо. Та дитяче визнання - це найбільша вдячність.

Попри «невинність» іграшки, думки експертів щодо її користі розділилися. Одні вважають, що спінер справді сприяє покращенню концентрації уваги, інші впевнені, що навпаки - лишень відволікає. Через шалену популярність вертунів у Сполучених Штатах, деякі школи використовують їх обмежено, решта - взагалі забороняють.


Спінер, Руслан Шеремет, винахідник, Кетрін Геттінгер

Винахідниця спінера Кетрін Геттінгер із онукою

 
- Вигадають же! Що там від навчання, навіть від комп’ютера відволікають! - зізнається Руслан. - А коли крутилки ще й непрості... Якщо сильно захотіти й назбирати грошей, можна знайти які-завгодно. І з підсвіткою, і музичні з підключенням до мобільного, і з декором та унікальної форми типу «Капітан Америка», «Бетмен», схожі на квітку чи сонце, - продовжує. - Мені, особисто, дуже подобаються із серіалу «Гра Престолів». Це справжній шедевр!
 
Залежно від швидкості обертання (від кількох хвилин до годин), форми та матеріалу спінера різниться й ціна. Бюджетні «китайські» на полицях чернігівських крамниць коштують від 49,90 грн. Ті, що цікавіші та якісніші - від 150 гривень. У мережі й того більше - десятки й сотні доларів! Безкоштовною альтернативою вертунів може стати симулятор від Google: для цього досить ввести «fidget spinner» (оригінальна назва) в пошуковику або завантажити відповідний мобільний додаток. Вилікує навряд-чи, натомість викине все з голови обов’язково!
 
- Чув, що цьогоріч кілька фабрик у Китаї, які виготовляють телефони, також перейшли на виробництво спінерів! - дивується Руслан. - Хоча, чому б і ні? Майже в усіх моїх друзів є, та ще й не один. Навіть собакам і котам своїм купують для забави!.. Ось тільки набридає така річ швидко.
 
Своєю іграшкою Руслан хизується. Хоча жодної іншої не зробив і не купив. Каже, вже награвся. Про власний «малий бізнес» на спінерах замислювався, та ідею одразу відкинув. Хтозна, може, за місяць про них уже всі забудуть?!
 
P.S. Буває, лежить собі той спінер на столі, нікого не чіпає, а я візьми й покрути. Раз десять хвилин, іншого разу... Дивись, і години немає. Відчуваю себе не інакше, як безнадійною!
 
Валерія Шеремет, "Деснянка" №29 (662) від 20 липня 2017
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: