Завантаження ...
banner
banner

На Чернігівщині виникла серйозна загроза явищ задухи риби

За прогнозами синоптиків кінець липня і серпень будуть доволі спекотними, і тому є загроза виникнення явищ задухи риби на водоймах. Про це передає Високий Вал з посиланням на прес-службі Чернігівського рибоохоронного патруля


За прогнозами синоптиків кінець липня і серпень будуть доволі спекотними, і тому є загроза виникнення явищ задухи риби на водоймах.

Про це передає Високий Вал з посиланням на прес-службі Чернігівського рибоохоронного патруля.
 
При підвищенні температури води знижується концентрація розчиненого в ній кисню, починають активно розмножуватись водні живі організми, особливо синьо-зелені водорості, що призводить до «цвітіння» води у водоймах і виділенню водоростями токсичних продуктів.
 
Задуху може викликати і поступання болотної води, що містить велику кількість органічних речовин і продуктів гниття, які відбирають у процесі окислення з води кисень.
 
Крім природних факторів, до загибелі риби можуть призвести і антропогенні фактори, зокрема, скидання промислових стоків, побутових відходів, добрив та ін.
 
Як розпізнати початок явища задухи? При зниженні концентрації, розчиненого у воді, кисню у риби розвивається кисневе голодування (гіпоксія)
 
- риба починає активніше рухатися, піднімається на поверхню, у неї прискорюється дихання, рот і зяброві кришки відкриті.
 
При огляді загиблої в результаті задухи риби відзначаються всі ознаки кисневого голодування: рот широко відкритий, зяброві кришки підняті і сильно відстовбурчені в сторони, зябра розпластані. Кров темно-вишневого кольору, погано згортається.
 
Чернігівський рибоохоронний патруль звертається до всіх громадян Чернігівщини, кому небайдужа доля рибних запасів нашого краю, з проханням повідомляти про всі факти та можливі причини задухи риби у водоймах Чернігівської області за телефоном «гарячої лінії» 099 112 13 44 та (0462) 93 75 57.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: