Завантаження ...
banner
banner

Недолугі реформи завели медицину в глухий кут

Чернігівщина пожинає перші плоди недолугої адміністративно-територіальної реформи. Через брак державного фінансування в місті Остер, що віднедавна є центром об’єднаної територіальної громади, працівники місцевої лікарні три місяці сидять без заробітних плат


Чернігівщина пожинає перші плоди недолугої адміністративно-територіальної реформи. Через брак державного фінансування в місті Остер, що віднедавна є центром об’єднаної територіальної громади, працівники місцевої лікарні три місяці сидять без заробітних плат. 

Борги медичної установи по зарплаті та комуналці перевищили мільйон. Від безвиході медики почали масово звільнятися, а головний бухгалтер навіть оголосила голодування. Лікарня отримує державну дотацію, що покриває трохи більше половини фонду заробітної плати, решту поклали на плечі місцевого бюджету.

У громади ж насилу вистачає грошей, аби звести кінці з кінцями.

Новим громадам – нові проблеми! Після утворення Остерської міської об’єднаної територіальної громади місцева лікарня змінила статус із районної на міську. Окрім міста Остер, до ОТГ увійшли села Білики, Жилин Млинок, Набільське, Туманська Гута, Бірки, Дешки, Жуківщина, Крені, Романьки та Самсони. Загальна чисельність населення – близько 7900 чоловік. Саме на таку кількість населення – і розрахунок державної субвенції.

За словами голови Остерської міської ради Віктора Самодєлка, до об’єднання громад лікарня в Острі обслуговувала близько 22 тисяч громадян. Трохи більше людей, близько 25 тисяч, обслуговувала Козелецька районна лікарня.
 
«Нині лікарня отримує державної субвенції лише на обслуговування 7900 чоловік, що входять до об’єднаної громади, решту субвенції забирає Козелець, – пояснює Віктор Андрійович. – Але всі ці люди нікуди не зникли, вони і надалі їдуть на прийом до наших лікарів».

Державна субвенція покриває лишень 53 відсотки зарплат медичних працівників. Ще 47 відсотків, а також медикаментозне забезпечення, харчування, оплата комунальних послуг лягли на плечі нашої громади.


«Бюджет міської ради складає 33,5 мільйони гривень, – пояснює голова міськради Віктор Самодєлко. – До кінця року треба додатково ще п’ять мільйонів гривень, а у нас немає де їх взяти».

Через брак фінансування медичні працівники третій місяць сидять без заробітних плат. Доведена до відчаю бухгалтер установи навіть оголосила голодування. Свою солідарність їй висловили технічні працівники, медичні сестри та лікарі. Всі вони – заручники ситуації, що склалася. В тому числі і головний лікар установи 37-річна Тетяна Нестеренко. Вона не надто задоволена змінами, що відбулися в результаті об’єднання громад.
 
«Раніше ми були районною лікарнею, а тепер, у зв’язку з утворенням Остерської громади, – маємо статус міської. Змінилося все: статут, підпорядкування, рахунки», – каже вона.
 
За її словами, затримка з виплати заробітної плати працівникам складає два з половиною місяці.
 
Після оголошеного бухгалтером лікарні голодування у місцевому бюджеті знайшли дещицю грошей і частково погасили заборгованість.
 
«Ми отримали аванс за травень, але борги накопичуються, – зазначив головний лікар Остерської міської лікарні. – Судіть самі: фонд оплати на місць складає 575 тисяч гривень, субвенція з держбюджету – 310 тисяч гривень. Нестача тільки по заробітній платі сягає 265 тисяч гривень».
 
Медики прогнозують, що до кінця року заборгованість по заробітній платі зросте 1,5 мільйона гривень. Приблизно такими ж будуть борги і по комунальних платежах. Нескладно передбачити, що буде, якщо лікарні відключать електроенергію, воду та тепло.
 
У міській раді запевняють, що віддають всі заощаджені від перевиконання бюджету гроші на лікарню.
 
«Ми близько мільйона гривень вже віддали нашим медикам, – переконує Остерський міський голова Віктор Самодєлко. – Ці гроші можна було використати на покращення інфраструктури населених пунктів громади, натомість мусимо виконувати функцію держави».
 
Не для преси, лікарі обурюються медичними та адміністративно-територіальними експериментами Уряду. Всі, як один, переконані: освіта, медицина, соціальна сфера мають фінансуватися державою. Гроші місцевих бюджетів повинні йти на розбудову інфраструктури, а не на закупівлю медичного обладнання, зарплати медикам чи закупівлю ліків. Для цього потрібно кардинально змінювати державну фінансову політику, не перекладати соціальний тягар на плечі місцевих громад. В іншому разі освіта та медицина стануть для більшості українців розкішшю. В Острі це розуміють як ніде. Тільки за минулий місяць з лікарні звільнилися десять медиків.

Віталій Назаренко, "Чернігівщина" №33 (642) від 17 серпня 2017
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: