Завантаження ...
banner
banner

"Чорний археолог" з Чернігівщини чи не перший, хто може потрапити за ґрати за свої діяння

До двох років виправних робіт загрожує жителю Чернігівщини за те, що він знайшов скарб біля села Троїцьке та не поділився ним з державою


До двох років виправних робіт загрожує жителю Чернігівщини за те, що він знайшов скарб біля села Троїцьке та не поділився ним з державою.

Представники прокуратури спільно з співробітниками Управління Служби безпеки України в області затримали жителя Новгород-Сіверського району, який під час незаконних пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини знайшов скарб старовинних прикрас із золота та срібла в кількості 113 штук, які в подальшому намагався збути.
 
Як інформує Інтернет-видання «Вести», описуючи ситуацію, що склалася, згідно із законом, скарб повинен бути переданий державі, а шукач може отримати 25% від знахідки. Але «чорні археологи» користуються дірками в законі.
 
«Згідно з Цивільним кодексом, скарб - це гроші або цінні речі, які спеціально були заховані, не відібрані власником і потім випадково кимось виявлені. Правовий статус скарбів на археологічні знахідки не поширюється. А чорні археологи будь-які цінні речі, які вони знайшли, намагаються представити, ніби вони знайшли саме археологічну цінність. Але справа в тому, що природа скарбу полягає в його випадковому виявленні. А якщо людина ходить з металошукачем, значить цією діяльністю він займається свідомо», - розповів виданню директор Охоронної археологічної служби України Антон Корвін-Піотровський.
 
При цьому ніхто з експертів не міг згадати випадок, щоб за скарб людину карали. Немає таких прецедентів і в реєстрі судових рішень. 
 
"У нас були схожі випадки, залучали за перевезення цінностей. Але ось зі скарбом теж не можу згадати», - підтвердив припущення спікер СБУ Чернігівській області Ярослав Молочко.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: