Завантаження ...
banner
banner

Як депутати вирішили розпорядитися грошима міста?

29 серпня на 28 сесії міської ради було вирішено ряд важливих бюджетних питань, зокрема, щодо розподілу додаткових коштів з міського бюджету

Міський бюджет, розподіл коштів, сесія міської ради


29 серпня на 28 сесії міської ради було вирішено ряд важливих бюджетних питань, зокрема, щодо розподілу додаткових коштів з міського бюджету. 

Ще на минулій сесії міської ради був погоджений проект на будівництво міського басейну. Тоді на проектні роботи погодили виділити суму в розмірі 100 тисяч. 29 серпня суму коштів на міський басейн вирішили збільшити до 700 тисяч гривень внаслідок додаткового фінансування з проектів, які не будуть реалізовані до кінця цього року з різних причин: 400 тисяч зняли з очисних споруд та 200 тисяч з автостанції біля гімназії №3, яку планували там створити. 
 
Автостанцію біля 3 гімназії вирішили поки що не будувати. Вивільнені кошти з неї частково підуть на ремонт внутрішньоквартальних доріг та грейдерування вулиць, зокрема, вулиці Гребінки та Братів Зосим. 
 
4 мільйони цільової субвенції (грошової допомоги місцевим бюджетам із державного) підуть на утеплення й реконструкцію басейну 16-ї гімназії, закупівлю велопарковок, обладнання для пологового будинку, дитячих ліжок для міської лікарні імені Д.Галицького, для будівництва дитячих майданчиків, капітального ремонту скверу М. Гоголя - зокрема, на укладання доріжок та облаштування освітлення. 


Міський бюджет, розподіл коштів, сесія міської ради


Неабияких дискусій викликало питання щодо фінансування літературно-мистецького фестивалю “Литаври”.
В області Міжнародний фестиваль інтеграції слова організовуватиметься вже вдруге. Цьогоріч на Чернігівщині його планують провести з 18 по 22 вересня, 20 вересня - у Ніжині. Про це стало відомо ще на бюджетній комісії від організатора проекту, голови правління “Центру новітніх ініціатив та комунікацій”, письменниці Тетяни Винник. 

Метою проекту є підтримка національно-патріотичного виховання молоді, демонстрація самобутності українського письменства на міжнародній арені, щоб показати підростаючому поколінню сучасний літературний простір, ознайомити гостей із культурною спадщиною Чернігівщини як культурного центру Сіверського краю. Так, минулого року в область приїхало близько 15 письменників із різних країн світу. У Ніжині лише за один день було проведено 30 заходів - зустрічі з сучасними письменниками, літераторами, відомими діячами в школах, ліцеях та університетах. За словами Тетяни Винник, після фестивалю 17 шкіл отримало сучасну літературу, поповнились новими унікальними виданнями й ніжинські бібліотеки. 
 
Проблемним залишається матеріальне забезпечення заходу. Куратор літературного-мистецького фестивалю виступила з пропозицією виділити на нього 50 тисяч з міського бюджету: 30 тисяч - на видання альманаху, по 10 тисяч - на харчування гостей та на оплату двох музичних гуртів. Проте очільники міста виділяти кошти на мистецький проект зовсім не поспішали, вагалися й були непоступливими в своєму виборі. Не отримавши підтримки на бюджетній комісії, питання повністю залишили на розгляд сесії міської ради. 
 
На підтримку “Литаврів” на 28 сесії міської ради перед присутніми виступив і декан філологічного факультету НДУ імені М.Гоголя Олександр Забарний, який зачитав звернення від колективу університету. Зваживши всі “за” і “проти”, фестиваль вирішили все ж підтримати, виділивши з резервного фонду з громадського бюджету суму в розмірі 35 тисяч гривень. Решту фінансування організатори проекту шукатимуть самі, за рахунок меценатів та спонсорів. 


Міський бюджет, розподіл коштів, сесія міської ради


Крім цього, депутат міської ради Дмитро Тимошик звернув увагу присутніх на моральний аспект проблеми щодо справедливого підвищення заробітної плати вихователям дитячих садочків. Ще в листопаді місяці для цього шукали додаткові кошти. Тоді дану ідею не підтримали, зазначивши, що в Управління освіти та в міста коштів на заробітну плату вихователям немає. А тепер, уже другу сесію поспіль, ніжинські очільники перерозподіляють залишки в кошторисі Управління освіти з призначень на зарплату та енергоносії. Тобто, виходить так, що тоді депутати та виконавча влада не знаходили грошей, а тепер кошти знайшлись на інші потреби.

“Давайте весь бюджет роздамо на заробітну плату вихователям та залишимось без бюджету розвитку. На сьогоднішній день фінансова підтримка закладів освіти - безпрецедентна. Гроші ці пішли не на “проїдання”, а на покращення умов перебування дітей. У цьому році школи забезпечили фарбами на 95 %. Кошти, що були зекономлені в освіті, “пішли” в освіту. Ми їх використали на поліпшення матеріально-технічної бази шкіл, дитсадків та позашкілля”, - наполягав міський голова Анатолій Лінник. 
 
Тож дане питання серед можновладців знову ж таки не отримало належної підтримки. 


Міський бюджет, розподіл коштів, сесія міської ради

Міський бюджет, розподіл коштів, сесія міської ради
















Юлія Солдатенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: