Завантаження ...
banner
banner

Судді електричками не їздять

Колегія суддів Апеляційного суду Чернігівської області вирішила: пасажири залізничної станції «Ніжин» мають пересуватися між коліями виключно наземним переходом, тобто мостом


Колегія суддів Апеляційного суду Чернігівської області вирішила: пасажири залізничної станції «Ніжин» мають пересуватися між коліями виключно наземним переходом, тобто мостом! 

Високоповажні представники Феміди одним розчерком пера знівелювали кількарічну боротьбу громадських активістів за право переходити колії по землі, скасувавши попереднє рішення Ніжинського міськрайонного суду.

Відтак ніжинський суддя Володимир Олійник виявився ближчим до народу, аніж трійка чернігівських суддів, котрі, швидше за все, якщо і бачили станцію «Ніжин», то тільки з вікна власних іномарок.

Історія із залізничним переходом на станції «Ніжин» відома широкому загалу читачів із безлічі попередніх публікацій. Тягар боротьби за права пасажирів взяв на себе інвалід ІІ групи Олександр Богдан. 


Олександр Романович – із тих, хто має право за посвідченням переходити колії по землі, одначе пенсіонер, відкинувши шкурні інтереси, взявся захищати право українських громадян на вільне пересування. Сам-на-сам проти цілої системи – проти армії чиновників та досвідчених юристів залізничного монополіста! Кілька років боротьби у судах та акцій прямої дії увінчалися маленькою перемогою.

Наприкінці травня Ніжинський міськрайонний суд задовольнив позов Олександра Богдана та зобов’язав ПАТ «Укрзалізниця» відкрити наземний перехід. Окрім зобов’язання відкрити залізничний перехід, суддя Ніжинського міськрайонного суду Володимир Олійник у своєму рішенні постановив: ПАТ «Укрзалізниці» облаштувати пішохідний міст ескалаторами для спуску та підйому пасажирів і виплатити Олександру Богдану 5 тисяч гривень моральної шкоди… Три крапки, бо крапку в цій справі, вочевидь, поставлять ще не скоро.
 
Монополіст оскаржив рішення суду першої інстанції, подавши апеляцію до Апеляційного суду Чернігівської області.
 
Після палких промов позивача суд у складі головуючого Кузюри Л.В., суддів Скрипки А.А. та Страшного М.М. прийняв протилежне попередньому рішення. Коротко кажучи, Ніжин втратив право на «людський» перехід до платформ, а ПАТ «Укрзалізниця» пролонгували право катувати пасажирів, змушуючи їх пересуватися між коліями кілька десятиметровим мостом.

Зрозуміло, що у так звану реконструкцію станції за часів Януковича було вкладено не один мільйон гривень, а керівництво станції аргументувало «клітку» між платформами турботою про безпеку пасажирів. Але хіба дірки у парканах сприяють тій безпеці?

 
У будь-якому разі, без перебільшення, героїчний пенсіонер не збирається складати руки і має намір подати касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду. Більше того, активісти закликають громадськість не мовчати, коли Вища кваліфікаційна комісія суддів аналізуватиме кандидатів на посади суддів, адже рішення, ухвалені не в інтересах громади, є злочином. Щонайменше, моральним.
 
Віталій Назаренко, "Чернігівщина" №35 (644) від 31 серпня 2017
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: