Завантаження ...
banner
banner

Недешева школа або чи правда, що "благодійні внески" стають обов'язковими

Розпочались уроки, школярі сіли за свої парти та приступили до навчання. Для батьків школа вже стала й першим серйозним випробуванням на товщину гаманця...

Школа,


Розпочались уроки, школярі сіли за свої парти та приступили до навчання. Для батьків школа стала не лише перевіркою на стриманість, дисципліну, готовність допомогти, підтримати, інколи й відпустити своє чадо в певний момент, дати свободу вибору, а й першим серйозним випробуванням на товщину гаманця... Купити зошити, якісь посібники, канцприладдя, одягти й нагодувати дитину. Цей перелік можна продовжувати знову й знову. 

Так, на своїй сторінці в Фейсбук одна з мам написала гнівний пост стосовно обов'язкових "благодійних" шкільних внесків: на зошити, харчування в групі продовженого дня, на постільну білизну, миючі та чистячі засоби.... Коштів, за її словами, витрачається багато (та й незрозуміло на що), а навчальний процес тільки-но розпочався. 

Чому "благодійні" внески стали обов'язковими, а якщо ні - то ти ворог усього класу?", - це питання, мабуть, хвилює не одну ніжинську маму. 


"Пост гніву!!!! Бо я шокована!!!! Моя дитина пішла в школу. Ще першого вересня повідомили про те, що потрібно здати гроші в понеділок (4 вересня). 250 грн на робочі зошити (окей) і 370 грн на харчування в групі продовженого дня. Хоча, як казали, обід коштує 15 грн, сніданки безкоштовні! У понеділок поговорю й уточню у вчителя! 

Але найголовніше - у групу продовженого дня принести кожній дитині (увага, перераховую): простирадло, подушку+наволочку, ковдру, щоб вкриватися з підковдрою, і ковдру, щоб застелити постіль! Добре, хоч ліжко не треба!!!!! Я взагалі не хочу, щоб моя дитина спала в школі. Що це за кам'яний вік???? Окрема тема...
 
Далі, принести: туалетний папір, мило в бруску, мило рідке, паперові рушники - з розрахунком на одну дитину рулон! Миючі та чистячі засоби для прибирання технічкою в класі! Було наголошено, що клас прибирає технічка (а хто мав би?). 
 
Одна з мам учнів сказала, що її кума працює в Управлінні освіти, і та їй казала, що там виділяють кошти школам на дані потреби! Вчителька дуууже здивувалася!!! Ну просто аж окуляри зняла!!!! І відповіла, що нічого такого вони не отримують, і не треба видумувати... І взагалі, школа №15 велика - на всіх не вистачає, і таку фарбу дали на фарбування підлоги, яку довелось перефарбовувати!!!!!
 
Це я до чого?! А до того, що, маючи заробітну плату в 2000 грн я а#уеваю з школи!!!!! І з її потреб! Усе, що потрібно моїй дитині для навчання, я вже купила. Куди ще??? Домовились збирати в фонд класу гроші, тому що треба купити два відра, віник, совок, сміттєві пакети!!!!
 
Де я пропустила абзац про утримання школи батьками??? Чому "благодійні" внески стали обов'язковими, а якщо ні - то ти ворог усього класу????? Я і в дитсадочку нічого не здавала, бо не маю цього робити! Скажу чесно, мене там не любили!!! І на подарунок в дитсадок я не давала гроші (а це 75 грн з мами на мікрофон, який замовила завідуюча, яким, до речі, діти-випускники користуватися не будуть!!!!).
 
Де я не права??? У чому? Хто в курсі?
 
P.S. Поради типу "звикай" - не підходять, бо не звикну. Я не бидло, яким можна керувати!
 
Пост гніву!!!! Тому що я в шоці!!!!"

Школа,


Аби розібратись у ситуації, ми звернулись до начальника Управління освіти Станіслава Крапив'янського. Ось, що відповів Станіслав Миколайович:

"Харчування груп продовженого дня завжди було платним, за кошти батьків, - і тут ніяких пільг. За гроші міського бюджету дітей харчують сніданками. Постільну білизну ми купуємо лише в дитсадочки. Кошти на це в цьому році виділені незначні. Миючі та чистячі засоби ми купували. Цього, звісно, мало. Але скільки дали - стільки купили.

Постільну білизну вона хотіла, щоб ми їй купили? Оригінально. Не буде купувати - хай не купує. Вона не мені ж купує, а своїй дитині. У Німеччині група продовженого дня - платна, платять вчителю й за обід. У нас звикли жити, як при комунізмі. Усе безкоштовно. Нам дали 1 мільйон гривень. Ми цей мільйон засвоїли. А щоб жити, як при комунізмі, потрібно 10 мільйонів.
 
Соціальне утриманство - так це раніше називалося. 2000 гривень заробітної плати - а на що ця жінка живе? А чоловік де? За квартиру чим платить? Держава мені винна... Чим вона тобі винна?

Постільне мама забере наприкінці травня наступного року. Нікому воно не потрібне. Діти сплять лише в 1 класі, на нових меблях, які Управління освіти закупило в минулому році. Відра, віники...У 15 школі - 36 класів. Ми купували все це, але не в великій кількості. Де взяти гроші? Відра будуть служити класам не один рік.
 
Якщо ж дитина не хоче спати, ніхто не повинен змушувати її це робити. Спати люблять ті, хто прийшов з дитсадочків. Відповідно - ніякої білизни з них. Учитель зобов'язаний організовувати роботу під час "тихого часу" з такими дітьми. Ніякого прання, пральних машин, праль за штатним розписом в школах немає. 

Люди чули, що сесія міської ради виділила гроші на все. Але скільки? Що можна купити на ці копійки в умовах, коли все дорожчає?"
Школа
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: