Завантаження ...
banner

25 тисяч доларів на утеплення будинку європейці роздавали у Ніжині та Прилуках

На вулиці Прилуцькій, 150-А в Ніжині майже завершили роботи з утеплення п’ятиповерхового будинку. Звичайну сіру панельку буквально за чотири місяці не впізнати. Ну чисто новобудова. Що зовні, що у під’їздах



Фото з мережі 

На вулиці Прилуцькій, 150-А в Ніжині майже завершили роботи з утеплення п’ятиповерхового будинку. Звичайну сіру панельку буквально за чотири місяці не впізнати. Ну чисто новобудова. Що зовні, що у під’їздах. 

Усе пофарбовано, вікна металопластикові. Будинок устиг узяти участь у європейській програмі з енергозбереження. Гроші на ремонт та утеплення виділив Євросоюз, міська рада. Складалися і мешканці.

«Якщо правильно пояснити, знайдеться і бажання, і гроші»


— У жовтні минулого року ми сформували ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, це коли люди відмовляються від ЖЕКів і самі доглядають за будинком), — розповідає 68-річний Анатолій Тесленко, голова ОСББ «РИФ». Анатолій Панасович 17 років працював у виконкомі. Був заступником міського голови Ніжина. Відповідав за житлово-комунальні питання. — Дізнався про програму щодо енергозбереження. Вирішив: будемо боротися. Умови в них досить жорсткі. По-перше, треба мати енергоаудит.
 
Ми викликали спеціалістів, їх робота коштувала 15 тисяч гривень. Оплачували жителі. Це і був перший транш. Фахівці спеціальним ультразвуковим пристроєм «просвітили» повністю будинок. І показали, де у нас втрати тепла.
 
Далі за свої кошти замовили проект, у якому було розписано, як нам домогтися того, щоб тепло не виходило. Це коштувало мешканцям 12 тисяч гривень — другий транш. Перші два етапи вже оплатили всі мешканці будинку.
 
Було п’ять претендентів на європейські гроші. Та конкурс виграли ми. Змогли довести, що досягнемо найбільшої ефективності.
 
Треба було спрацювати на кінцевий результат, а не просто зробити красиво. Встигли, так би мовити, в останній вагон. Програма завершується.
 
За умовами, Євросоюз компенсує 80 відсотків усіх робіт, але не більше 25 тисяч доларів (приблизно 675000 гривень). Нам виділили по максимуму. Це склало 69 відсотків від загальної суми. Вартість реалізації проекту — трохи більше мільйона гривень. Ще 230 тисяч гривень нам виділили з міського бюджету. І з нашого боку —116 тисяч. Для кожної квартири (а всього їх 30) роботи обійшлися від 4850 до 5600 гривень. Люди платили залежно від метражу свого помешкання.
 
— І невже всі погодились?

— Якщо людину правильно проінформувати, бажання і гроші знайдуться. І ця новина не звалилася зненацька. Я попередив три місяці тому. Тож був час підзбирати і обдумати.
 
Я порахував, що утеплення квартири кожному обійшлося б у 18 тисяч. А є іще й під’їзди. Ми ж утеплили все разом. Головне — діяти. А то одні бояться, інші не розуміють, третім краще на дивані полежати.
 
6 вересня на зборах мешканців повідомив про третій транш. І того ж вечора на рахунок почали надходити кошти.
 
Утеплили будинок, зробили красивий фасад, ремонт у під’їздах, замінили вікна у під’їздах на металопластикові. Додатково, вже власним коштом, утеплили горище, будемо міняти вентиляцію.
 
— У нас народ сознатєльний, — говорить мешканець будинку 61-річний Іван Пелешук. — Ще як ОСББ не було, тричі за свої кошти робили ремонт. То ж на пропозицію голови погодились. Звичайно, грошей ще треба і треба. Щоб повністю відчути ефект, необхідно перейти на індивідуальне опалення квартир, встановити котли. І це теж у планах. Та вже цією зимою, сподіваємося, за тепло платити будемо менше.

«Спрацювало «сарафанне радіо»


У більшості будинків, які взяли участь у програмі, ремонтні роботи виконувала ніжинська приватна фірма «ТДВ Садко».
 
— Зробили десять будинків: вісім—у Ніжині і дві дев’ятиповерхівки у Прилуках, — говорить Олександр Таран, директор приватного підприємства. — Роботи по Прилуцькій, 150-А розпочали 12 червня цього року. І до опалювального сезону маємо завершити.
 
По кожному об’єкту проводився окремий конкурс. Бажаючих підрядників було немало: по 4-5 на будинок, а траплялось, що і до десяти. Наша компанія перемагала не скрізь. Так один об’єкт ремонтувала прилуцька фірма, інший — славутицька.
 
Щоб обрати підрядника, у засобах масової інформації оголошується конкурс. Усі бажаючі підрядні організації приїздять у вказаний день безпосередньо до будинку, який бере участь у проекті. Із собою потрібно мати усі документи. Тут же на місці представники організацій відкривають конверти зі своїми ціновими пропозиціями. Хто дасть меншу ціну, той і переміг. Але були випадки, коли міняли переможця. Наприклад, якщо про нього були негативні відгуки попередніх замовників. Умова — мінімум три заявки. Якщо менше, конкурс не відбувається.
 
— Як вдалося виграти?

— У більшості спрацювало «сарафанне радіо». Перші будинки зробили так, що люди не очікували. Ні в яке порівняння з тим ремонтом, який раніше проводили ЖЕКи. Було зідране до плит усе старе, що до цього нашаровували багато років. І зроблено по-новому, якісно.
 
Одинадцять будинків і дві школи

— Це проект Європейського союзу та програми ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Розрахований для невеликих міст обласного значення. На Чернігівщині до нього долучилися Ніжин та Прилуки, — розповідає Віра Топіха, головний спеціаліст сектору з питань інвестиціиної та зовнішньоекономічної діяльності відділу інвестиційної діяльності та розвитку інфраструктури Ніжинської міської ради. — У Ніжині програма розпочала свою дію у 2015-ому. Того ж року ми разом реалізували п’ять проектів по ОСББ і два — по громадських організаціях, які при школах створили батьки. І таким чином, у школі №2 було замінено вікна, а в школі №9 — вікна та облаштовано парадний вхід.
 
Спочатку було важко. Це нове, люди не розуміли, боялися. Ми буквально затягували ОСББ до участі.
 
У 2016 році, коли всі побачили, що це реально діє, вже проводили конкурс. Оскільки бажаючих стало більше. Відібрали п’ять ОСББ. Наприклад, за адресою вулиця Незалежності, 30 у триповерховому будинку було індивідуальне опалення.
 
І люди відразу відчули ефект. За опалення почали платити вдвічі менше.
 
У 2017 році провели додатковий конкурс. Відібрали одне ОСББ на комплексну термомодернізацію.
 
Основна мета програми — об’єднати людей. І це дійсно працює. Наприклад, в ОСББ «Ніжинець» уже власним коштом встановили відеокамери, у підвалі облаштували кімнату для зборів. На вул. Синяківській планують встановлювати індивідуальне обладнання.
 
Затри роки в проекті взяли участь одинадцять ОСББ і дві громадські організації по школі. У Ніжині 80 ОСББ по місту. Зараз майже щодня приходять голови чи активісти і просять взяти в програму. На жаль, цього року була третя фаза. І саме цей проект закривається. Можливо, буде новий.
 
Марина Забіян, тижневик «Вісник Ч» №37 (1636), 14 вересня 2017 року
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: