Завантаження ...
banner

Опалювальний сезон у Ніжині - під загрозою зриву

Опалювальний сезон у Ніжині цього року може зірватися. На цьому на засіданні виконавчого комітету наголосив заступник міського голови Григорій Олійник

Опалювальний сезон,


Опалювальний сезон у Ніжині цього року може зірватися. На цьому на засіданні виконавчого комітету наголосив заступник міського голови Григорій Олійник.

Справа в тому, що НАК “Нафтогаз України” поставив жорстку умову ТОВ “НіжинТеплоМережі” укласти трьохсторонню угоду з постачання газу між згаданим підприємством, “Нафтогазом” та міською радою. “Чернігівгаз” також наполегливий та неупереджено стоїть на своєму: не буде сплачена сума в конкретний термін - газу не дадуть. Обов'язковою умовою отримання лімітів на газ є 90% його проплати та укладення договору реструктуризації з органом місцевого самоврядування. 90 % “ТеплоМережами” начебто проплачено, проте договір ще не укладений. Зволікання в цьому питанні тягне за собою загрозу щодо успішного початку опалювального сезону.
 
“Дай Бог, щоб опалювальний сезон розпочався 15 жовтня”, - зазначив голова комісії з майнових та житлово-комунальних питань Володимир Башинський. 
 
Жваві дискусії та полеміка розпочались з пропозиції ТОВ “НіжинТеплоМережі” встановити нові тарифи на теплову енергію, постачання та послуги з централізованого опалення й гарячої води. Планувалось підвищення тарифів для населення на 11 % та на 40% для бюджетних установ. 
 
У зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати та ціни на енергоносії, на думку керівництва “НіжинТеплоМереж”, обрахування тарифів є економічно обґрунтованими та справедливими. 
 
До слова, з травня місяця зазначене підприємство не є ліцензіатом НКРЕ, тож відтепер важливу місію на розгляд та затвердження тарифів поклали на орган місцевого самоврядування. До цього часу це робило НКРЕ. Усі борги перед “Нафтогазом” тепер сплачуватимуть або з місцевого бюджету, або це робитиме саме населення з власної кишені. 
 
Ситуацію ускладнює збитковість ТОВ “НіжинТеплоМережі”. Лише за 2015 рік бюджетні установи заборгували підприємству 7 млн 400 тисяч. Як зазначила в.о. директора “НіжинТеплоМережі” Любов Ісаєнко, за минулий рік 67 % населення отримало субсидії, “живих” коштів підприємство ж не отримало. 
 
“Який може бути прибуток, коли 12 млн збитків по бюджетних установах? Так і працюємо. До цього часу держава відшкодовувала”, - поскаржилась очільниця “НіжинТеплоМереж”.
 
“Незатвердження тарифів та початок опалювального сезону призведуть до того, що підприємство призупинить свою діяльність через неспроможність здійснювати будь-які платежі” - таким був висновок першого заступника міського голови Григорія Олійника. 
 
Нові тарифи на тепло та гарячу воду поки що не затвердили. Конкретної цифри в гривнях на розгляд надано не було - лише відсоткові ставки. Тож питання винесли на доопрацювання. 
 
Складові тарифу, можливість відшкодування за рахунок місцевого бюджету - ці та ряд інших питань з'ясовуватиме комісія з майнових та житлово-комунальних питань. Звідти його додатково винесуть на розгляд виконкому. 

Юлія Солдатенко
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: