Завантаження ...
banner
banner

Опалення в Ніжині все-таки подорожчає

“Ламали” голову виконкомівці над тим, чи підвищувати тарифи на тепло для населення, як відшкодовувати субсидії для “НіжинТеплоМереж” та як успішно розпочати опалювальний сезон у місті, довго, смачно пережовуючи всі “за” та “проти”

Тепло, тарифи, теплопостачання,


“Ламали” голову виконкомівці над тим, чи підвищувати тарифи на тепло для населення, як відшкодовувати субсидії для “НіжинТеплоМереж” та як успішно розпочати опалювальний сезон у місті, довго, смачно пережовуючи всі “за” та “проти”. Просили один одного відкинути всі політичні амбіції та з відповідальністю поставитись до вирішення питання. 

Ще напередодні комісія з майнових та житлово-комунальних питань більшістю голосів підтримала рішення про підвищення нових тарифів: на 11 % для населення та на 40% для бюджетних установ. Стали відомі й конкретні цифри, а не відсоткові ставки. Виявилося, що ціна для населення від 1 434 грн зросте до 1601 грн за Гкал, для бюджетних установ - від 1 570 грн буде 2 210 грн за Гкал. 
 
“Опалювальний період ми повинні розпочати вчасно та без затримки - 15 жовтня”, - як головний аргумент на користь “треба” лунало в залі. 

Читайте також: Опалювальний сезон у Ніжині - під загрозою зриву
Нагадаємо, що через реформу децентралізації “НіжинТеплоМережі” не є ліцензіатом НКРЕ, тож відтепер тарифи затверджує та розглядає орган місцевого самоврядування. До цього часу це робило НКРЕ. 
 
НАК “Нафтогаз України” поставив згаданому підприємству жорстку умову - укласти трьохсторонню угоду з ними та міською радою та на 90 % заплатити за газ. 90 % “ТеплоМережами” начебто проплачено, проте договір ще не укладений. Це найближчим часом обіцяють зробити. Зволікання в цьому питанні тягне за собою реальну загрозу щодо успішного початку опалювального сезону.


Тепло, тарифи, теплопостачання,


Іншого шляху, як не підвищувати тариф на тепло, очільники міста не знайшли. За словами посадовців, якщо новий тариф не затвердити, то потрібно бути готовим з місцевого бюджету “ТеплоМережам” компенсувати кошти в розмірі близько 25 млн гривень, оскільки лише за минулий рік 67 % населення отримало субсидії, “живих” коштів підприємство не мало. Таких грошей у бюджеті начебто немає. Цікаво, а чи за умов підвищення ціни на комунальні послуги, не збільшиться кількість бажаючих отримувати субсидії?

“На сьогоднішній день ми констатуємо той факт, що в державі підприємства паливно-енергетичного комплексу поставили на коліна, близько 180 яких по Україні від цього потерпають. Вони майже всі працюють на розподільчих рахунках, у ручному регулюванні прибутку й видатків. 
 
На жаль, НАК “Нафтогаз України” - це, дійсно, лобі, що перебиває всі нормальні закони щодо економічної діяльності й розвитку підприємств. “НіжинТеплоМережі” за останній час фактично, крім вдосконалення якихось опалювальних котлів чи заміни незначного технологічного обладнання, ніякого реформування й покращення не здійснили. Фінансовий ресурс не дозволяє це зробити, робота на розподільчих рахунках не дає можливості взяти кредитні кошти, завдяки яким можна було б досягти економічний ефект. 
 
Це спонукає декого говорити про те, що підприємство не має право на життя. Стратегія розвитку держави змушує нас самим шукати варіанти виходу з такої патової ситуації. Вона, дійсно, кризова. Це, мабуть, 4-ий рік, коли “ТеплоМережі” стоять та працюють з коліс”, - зазначив заступник міського голови Григорій Олійник


Тепло, тарифи, теплопостачання,


Пропонували передати ТОВ “НіжинТеплоМережі” в комунальну власність, коли воно не має можливості держатися на плаву. Однак для того, щоб це зробити, необхідно погасити всі борги перед НАК “Нафтогазом”. 

Ситуацію ускладнює збитковість підприємства. Лише за 2015 рік бюджетні установи заборгували йому 7 млн 400 тисяч, це при тому, що борг “ТеплоМереж” перед “Нафтогазом” на сьогодні складає 28 млн грн. Заборгованість виникла через те, що держава не відшкодувала різницю в тарифах. Гасяться не поточні платежі, які виникають, а ті, що накопичились за попередні роки. Створюються борги з несвоєчасної проплати - нараховуються пеня, штрафи та санкції. Таке замкнуте коло фактично заганяє підприємство в глухий кут та не дає можливості нормально працювати. 
 
Усі борги перед “Нафтогазом” тепер сплачуватимуть або з місцевого бюджету, або це робитиме саме населення з власної кишені. Якщо цього не зробити, за словами Григорія Олійника, “НіжинТеплоМережі” мають право подати на них до суду для стягнення цієї різниці в тарифах. 
 
Зі словами “Краще мати дорого, але тепло, ніж дешево, але холодно” новий тариф все-таки затвердили, вирішивши, що соціальна напруга серед населення буде меншою, ніж тоді, коли тепла в ніжинських оселях взагалі не буде. 

8 проголосувало - "за", 3 - "утрималось". 

Тепло, тарифи, теплопостачання,

Тепло, тарифи, теплопостачання,


Тепло, тарифи, теплопостачання,


Тепло, тарифи, теплопостачання,

Тепло, тарифи, теплопостачання,

Тепло, тарифи, теплопостачання,

Тепло, тарифи, теплопостачання,

Тепло, тарифи, теплопостачання,

Тепло, тарифи, теплопостачання,

Тепло, тарифи, теплопостачання,

Тепло, тарифи, теплопостачання,

Тепло, тарифи, теплопостачання,

Юлія Солдатенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: