Завантаження ...
banner
banner

У Ніжині відбувся "Словограй"

Фестиваль родинного читання «Словограй» - просвітницький проект, який проініційований ГО «Апельсин» та ГО » Центр новітніх ініціатив та комунікації»

 

21 жовтня у Ніжинській  Центральній міській бібліотеці відбувся перший фестиваль родинних читань «Словограй», у якому взяли участь родини з Чернігівського, Менського, Куликівського, Городнянського, Прилуцького, Козелецького, Бобровицького, Сновського, Корюківського, Ніжинського, Борзнянського, Носівського районів та родини з міста Ніжина.

Проводили захід –  ГО «Центр «Апельсин» (голова Iрина Черенько) та ГО «Центр новітніх ініціатив та комунікації» (голова Тетяна Винник).

Проект підтримав Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації. 

Партенерами та спонсорами заходу були: Відділ у справах сім'ї та молоді виконавчого комітету Ніжинської міської ради, ТО Дитячих письменників Національної спілки письменників України, журнал «Крилаті», «Малятко», видавництво «Смолоскип», «Букрек», Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка та ТОВ «Ніжинський хліб». 

 

 

Як зазначила модератор фестивалю Тетяна Винник, найкращим способом привчити дітей читати – це влаштовувати сімейні читання, бо саме такий вид діяльності дітей та батьків виробляє любов і повагу до рідного слова та до книги в цілому. 
 
За словами організаторів проекту, пропаганда культурно-моральних цінностей відбувається через слово. Тому дітей з дитинства треба  привчати шанувати мову та володіти українським літературним словом.
 
Учасники проекту – це родини з дітьми, серед яких було кілька багатодітних, ознайомилися з творчістю сучаспинх письменниць Тетяни Винник та Наталки Савчук. 
Тетяна Винник презетувала свою повість для дітей «Відлуння нашої хати», особливість книжки в тому, що головний герой розмовля фразеологізмами, а також пояснютєься, що таке синоніми. За казкою-мультфільмом Тетяни Винник «Придорожний камінь», родини визначили головну ідею: кожен повинен розвивати свої таланти. Провели конкурс «Добра казка», де переможцями були усі родини, котрі взяли участь у конкурсі.
 
Гостя з Києва – письменниця Наталки Савчук – презентувала книжки "Літописів Семисвіття" та "Діти переступу". 
 
Гості заходу прослухали лекцію, яку провела кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту біографічних досліджень НБУВ, провідного бібліографа НБУ для дітей Наталка Марченко  "Книжка для найменших: чим вона є та як «працює». Учасники заходу дізналися багато корисних порад, кого читати, як правильно обирати письменника для прочитання та як користуватися сучасними електронними бібліотеками України, де можна знайти багато цікавого про сучасний літературний простір.  
 
Майстер-клас «Малюємо родинне дерево» провела вчитель ніжинської СЮТ Альона Пасечніченко, а майстриня Iрина Козлова навчила створювати ляльку-мотанку «Берегиня». 
Викладачка кафедри психології НДУ ім. М. Гоголя, кандидат психологічних наук, доцент Михайлова Оксана прочитала лекторій на тему «Роль казки у вихованні гармонійно розвиненої особистості». 
 
Фестиваль родинного читання «Словограй» пройшов цікаво та зворушливо, об’єднавши родини за допомогою літературного слова.    

 























Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: