Завантаження ...
banner

Пам’ятник ніжинському огірку увійшов до списку "найапетитніших" в Україні

Пам'ятник огірку з Ніжина потрапив до ТОП-5 апетитних пам`ятників України.Відповідні дані оприлюднив один з туристичних сайтів країни

Пам’ятник огірку, огірок


Пам'ятник огірку з Ніжина потрапив до топ-5 апетитних пам`ятників України. Відповідні дані оприлюднив один з туристичних сайтів країни.

Відтак пам’ятник ніжинському Огірку розмістився на 4 позиції.

Щоб вшанувати пам'ять овоча, який приніс місту Ніжину та околицям багато економічних переваг, та його селекціонерів, тих хто його вирощував та продавав, 16 грудня 2005 року відкрили цей пам'ятник.

Автором є Леонід Воробйов, а встановили скульптуру на вулиці Шевченка, у скверику перед Ніжинським консервним комбінатом. Імовірно, це був перший пам'ятник овочу на території України; примітним є матеріал з якого виготовлено головний елемент композиції - власне, сам огірок.

Скульптор зробив його з граніту унікального зеленого кольору, привезеного з Італії спеціально для цієї скульптури. В Україні поширений граніт інших кольорів - сірий, рожевий, червоний, але не зелений.

Композиція символізує давній процес засолення огірків: у діжках, що їх ставили в прохолодний льох.

 


Пам’ятник огірку, огірок


На п’ятій позиції знаходиться пам'ятник Херсонському Кавуну. Цей монумент зустрічає гостей Херсонської області на трасі, що веде з Дніпропетровської області (від Кривого Рогу та Нікополя) на південь, вздовж широкого Дніпра.

Сталеву скульптуру встановлено на повороті з траси на захід, неподалік села Осокорівка Нововоронцовського району за радянських часів, ймовірно у 80-ті роки, але точної інформації у нас нема.

Пам’ятник огірку, огірок

На третьому місці - пам'ятник Житомирському Морозиву. У Житомирі знаходиться штаб-квартира компанії "Рудь" та її головний локомотив - Житомирський маслозавод. 2011-го року компанія оголосила конкурс на найкращу скульптуру морозива, влаштувавши онлайн-голосування. Переможцем було обрано ескіз Артема Микитенко, який було трохи змінено.

Кінцеву композицію виготовив житомирський скульптор-каменяр Станіслав Криницький, а 2013 року "пам'ятник морозиву" було урочисто відкрито на Новому Бульварі, неподалік від кінотеатру "Жовтень".

Пам’ятник огірку, огірок

Друге місце належить пам'ятнику галушці в Полтаві. Насправді монумент зображує не одну галушку, а цілих сімнадцять. Галушки лежать у мисці поруч із величезною ложкою, під мискою з ложкою - не менш монументальний рушник на столі-постаменті.

Апетитну скульптурну композицію створив із бетону скульптор Микола Цись, а ескізи пам'ятника намалював Анатолій Чорнощоков. Пам'ятник встановили 1 квітня 2006 року, на день народження Миколи Гоголя (197 річниця).

Монумент Полтавській Галушці знаходиться на Соборному майдані, що на Івановій Горі.

Пам’ятник огірку, огірок


А
перше місце належить пам'ятник Бердянському Бичку. Бердянськ засновано на місці рибальського поселення у затоці Бердянської коси, тож не дивно, що риба тут має важливе значення.

Найімовірніше, скульптура зображує бичка-кругляка, який є найпоширенішим видом свого роду Бичкових у нашому регіоні.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: