Завантаження ...
banner

Життя без ЖЕКів, монетизація субсидій і додатковий тариф: чим здивує українців новий закон

Редакцію законопроекту «Про житлово-комунальні послуги» №1581-д ухвалили на черговому пленарному засіданні парламенту 9 листопада. Як запевняють самі політики й експерти, цей документ - ключовий крок до реформування галузі



Редакцію законопроекту «Про житлово-комунальні послуги» №1581-д ухвалили на черговому пленарному засіданні парламенту 9 листопада. Як запевняють самі політики й експерти, цей документ - ключовий крок до реформування галузі.

Бо він запроваджує схему регулювання відносин між мешканцями будинків і тими, хто надає житлово-комунальні послуги, через... договори. їх споживачі укладатимуть на отримання водо-, газо-, тепло-, електропостачання та вивезення сміття безпосередньо з виконавцями.

«Гравці»

Відтак житлово-комунальне господарство виходить на ринкову площину, де буде лише троє гравців: споживачі, управителі та виконавці. Споживачами можуть бути як мешканці квартир і будинків окремо, так і юридичні особи, що об’єднують співвласників будинку та діють в їхніх інтересах (ОСББ). Тобто, індивідуальні та колективні споживачі. З виконавцями теж усе просто - йдеться про компанії, що постачають електроенергію, газ, воду... А хто ж такі управителі?

Ними можуть бути фізичні чи юридичні особи - спеціалісти або компанії відповідно, які надають послуги з управління будинком на підставі договору із співвласниками (мешканцями) багатоквартирного будинку. Вони мають забезпечувати належні умови проживання та надання послуг ЖКГ, утримання та ремонт спільного майна будинку та прибудинкової території. Пізніше всі управителі проходитимуть професійну атестацію на відповідність вимогам професії «менеджер житлового будинку (групи будинків)».

Договори

Типові види договорів між учасниками житлово-комунальної галузі найближчим часом має розробити й затвердити Кабінет Міністрів. Вони дозволять окремим споживачам або співвласникам будинків обирати модель постачання послуг та домовлятися про їх вартість з управителями. А самим управителям - замовляти комунальні послуги у компаній-виконавців.

Так договори стануть для українців гарантією на отримання цілісного комплексу послуг ЖКГ, а також... захисту своїх прав. Адже в кожному документі будуть передбачені норми відповідальності для управителів і виконавців за неякісне надання послуг.

Укладатимуть їх лише на 1 рік. Але, якщо споживачів усе влаштовуватиме, строк дії договорів продовжуватимуть автоматично. Можливе також дострокове розірвання домовленостей, якщо якась сторона не справлятиметься зі своїми обов’язками.

Виконавці

То хто і як саме має домовлятися про надання комунальних послуг? Законом визначено кілька моделей договірних відносин між споживачами та виконавцями.

Перша - індивідуальний договір виконавця послуги ЖКГ та кожного мешканця, за яким виконавець відповідає за якість наданої послуги та обслуговує внутрішні мережі у будинку. Інша - співвласники укладають колективний договір, який підписує представник ОСББ чи управитель. Виконавець тут відповідає за послуги для всього будинку, але не обслуговує внутрішні мережі в ньому. Ще один варіант -об’єднання співвласників в ОСББ і укладання договору з виконавцем від імені колективного споживача. Тоді ОСББ купуватиме у виконавця певну послугу та самостійно розподілятиме її між мешканцями відповідно до своїх статутних документів.

Якщо співвласники не обрали жодної з цих моделей домовленостей, то між кожним споживачем і виконавцем комунальної послуги укладається індивідуальний договір, коли виконавець відповідає за якість послуги на вході до будинку, але не обслуговує внутрішні мережі.

Управителі

ЖЕКи мають втратити позиції монополістів на ринку комунальних послуг. Натомість у розумінні нового закону «Про житлово-комунальні послуги» вони можуть стати... управителями. Все залежатиме від бажання співвласників. Якщо мешканці будинку прагнуть обрати іншого управителя, ніж їхній нинішній ЖЕК, то документом це дозволено.

Співвласники будинку можуть самостійно обрати управителя та делегувати від себе представника, який підпише договір із виконавцем послуг. Якщо в багатоквартирному будинку вже створене ОСББ, то договір з управителем укладає голова цього об’єднання. Раптом ОСББ немає і співвласники будинку не наймають управителя, то його призначає муніципалітет на основі конкурсу.

У будь-якому варіанті договору буде прописано обов’язкові (затверджені Кабміном) та додаткові функції управителя. До перших відносять прибирання прибудинкової території та приміщень, утримання ліфтів, купівлю послуг та поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку. До додаткових можуть бути включені страхування спільного майна, організація здавання в оренду майна, проведення капітального ремонту тощо.

До речі, наразі в Україні вже зареєстровано понад 24 тисячі ОСББ та майже 3 тисячі компаній, що надають послуги з управління багатоквартирними будинками.

Тарифи

Питання встановлення тарифів на низку житлово-комунальних послуг і загальної плати на обслуговування багатоквартирних будинків із місцевих органів влади знімають. Зокрема, Кабмін розробить лише порядок формування тарифів. А саму ціну визначатимуть компанії, які за місцевим конкурсом отримають право надавати населенню ті чи інші послуги.

Крім цього, передбачається тарифна плата за послуги з управління, що обговорюватиметься між мешканцями будинку й управителем під час укладання договору. Проте «захмарних» цін боятися не варто: конкуренція між управителями стимулюватиме їх знижувати вартість своїх послуг. А сама ціна фактично залежатиме від витрат на утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території.

Якщо Президент України підпише закон, то документ набуде чинності наступного дня після опублікування. Проте введений в дію буде лише за шість місяців від цієї дати, а деякі норми (пеня за несвоєчасну оплату, штрафи на користь споживачів, профатестація управителів) - з 1 січня 2019-го.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: