Завантаження ...
banner
banner

Шахраї працюють цілодобово та без вихідних

Поліція неодноразово попереджала про факти вчинення шахрайств. Незважаючи на це, продовжують мати місце випадки, коли жителі Чернігівської області стають жертвами вигадливих на обман злочинців та позбуваються своїх заощаджень

Поліція неодноразово попереджала про факти вчинення шахрайств. Незважаючи на це, продовжують мати місце випадки, коли жителі Чернігівської області стають жертвами вигадливих на обман злочинців та позбуваються своїх заощаджень.

Лише протягом листопада поточного року, шахраї під різними приводами видурили у жителів Чернігівщини понад 71 тисячу гривень, 3 тисячі доларів, а ще золоті прикраси. Для цього вони поширювали чутки про грошову реформу, удавали з себе поганих поліцейських, здавали в оренду чужі квадратні метри.


Так, до поліції Прилук звернулася місцева жителька. Вона розповіла, що впустила додому жінку років 30, яка, представившись працівником пенсійного відділу, надурила господиню. Увійшовши в довіру, непрохана гостя переконала заявницю, що в країні триває грошова реформа й що буцімто всі гроші потрібно замінити на нові в найкоротший строк. У іншому разі, гроші знеціняться та міняти їх не буде сенсу. У результаті прилучанка віддала лиходійці не лише 5 тисяч гривень, а ще майже 3 тисячі доларів.

У цей же день на іншому боці міста шахраї видурили 7 тисяч гривень у 50-річної жінки. Вона повірила, що їй подзвонив працівник поліції, який вимагав гроші за швидке та «безболісне» розв’язання проблеми з ДТП, у яке начебто потрапив її чоловік. Гроші заявниця перерахувала на картку невідомого, але згодом подзвонила чоловікові та дізналася, що він не має жодного стосунку до якихось там дорожньо-транспортних пригод.

Вражає своєю цинічністю і наступний випадок. До Чернігівської поліції звернувся чоловік та розповів, що вранці на його мобільний подзвонили та повідомили про ДТП за участю його сина. Чоловік одразу повірив у легенду шахрая та без вагань зібрав все, що було цінного в домі: 33 тис. грн., золоті прикраси. На зустріч з потерпілим, який в той час від шоку навіть не здогадався зателефонувати синові, прийшов молодий чоловік, забрав свій «гонорар» та, запевнивши, що тепер з сином все буде добре, накивав п’ятами. З сином і дійсно все добре, а от довірливий батько протягом лічених годин позбавився заощаджень родини.

У такий спосіб шахраї дурять сотні людей по всій країні. Вони розповідають потенційним жертвам про жахливі ДТП, до яких нібито причетні їх родичі, або про скоєні ними злочини. Шахраї говорять настільки переконливо, що потерпілий навіть не задумується перевірити їх слова, а це ж так просто! Достатньо зателефонувати родичу, який нібито-то потрапив у таку ситуацію.

У Новгород-Сіверському жінці зателефонував невідомий та представився працівником СБУ. Жінка настільки повірила у це, що миттю розповіла про себе ледь не всю приватну інформацію. Для того щоб розпрощатися зі всіма коштами на банківському рахунку, потерпілій було достатньо назвати шахраєві код на звороті картки. Як результат, 16,8 тис. грн. переведено на рахунки зухвалих злочинців, які представилися працівниками правоохоронних органів.

Будьте уважні! У жодному разі не називайте реквізити свого банківського рахунку. Пін-код та код безпеки – це запорука збереження ваших заощаджень. 
У Чернігові шахраї вигадали іншу, не менш зухвалу схему видурювання грошей. Розмістивши на інтернет-сайті оголошення про здачу в оренду квартири почали чекати клієнтів, які не хотіли додаткових клопотів з офіційним оформленням договору користування квадратними метрами. Поліції відомо два випадки, коли на рахунок таких горе-ріелторів потерпілими перераховувалися кошти (6 та 4 тис. грн.), як завдаток. Лише через деякий час стало відомо, що квартира належить людям які і не підозрювали про те, що вона «здається», а зв'язок зі злочинцями, ясна річ, обірвався.

Шановні громадяни! Якщо ви маєте намір винайняти житло, не варто уникати передбаченої законом процедури укладання письмового договору. Так ви будете впевнені у тому, що власником квартири є саме та людина, якій ви віддаєте гроші. У іншому випадку може виявитися, що шахрай для презентації квадратних метрів потенційній жертві, винайняв квартиру на добу, або розмістив в інтернет-оголошенні вкрадені фото.

Не повторюйте помилок ошуканих жителів області! Пам’ятайте, будь-яку інформацію можна і треба перевіряти. Не заспокоюйте себе фразами «Зі мною такого не станеться». Кожен із потерпілих так думав..

Шахрайство, поліція



Сектор моніторингу
Ніжинського відділу поліції
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: