Завантаження ...
banner
banner

Стихійна торгівля потенційно небезпечна для споживачів

Стихійна торгівля продуктами харчування – загроза епідемічного добробуту населення. У жодній європейській країні не побачимо вуличних продавців

Стихійна торгівля продуктами харчування – загроза епідемічного добробуту населення. У жодній європейській країні не побачимо вуличних продавців крамом на тротуарах чи в інших не облаштованих для цього місцях.

Проте на вулицях та площах наших міст, у дворах, під'їздах, скверах та в інших невстановлених місцях розгорнулася ціла мережа несанкціонованого збуту м'ясних і молочних продуктів, риби, городини тощо.

Попри те, що придбані з рук продукти харчування не відповідають санітарним нормам, люди часто ігнорують ці застереження, вважаючи, що такі продукти дешевші і свіжіші, від господаря, а не від перекупників, та й заощаджується час на відвідини ринку чи супермаркету. Активно торгують харчовими продуктами, їжею швидкого приготування без належного санітарного контролю зі самочинно встановлених точок продажу, утворюючи цілі осередки незаконної торгівлі.

Стихійна торгівля — це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку реалізованих ними товарів і у невстановлених місцях з рук, із землі, без відповідного дозволу  на розміщення об'єкта торгівлі, яка в свою чергу є одним з найбільш значущих порушень Правил благоустрою території міста Ніжина.

Переважна кількість громадян навіть не знає значення терміну «торгівля».

Торгівля — будь-які операції, що здійснюються за договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на товари (Закон України від 01.06.2000 р. №1775-III «Про ліцензування певних видів господарської діяльності») та також це  процес обміну товарами, послугами, цінностями і грошима. У широкому значенні — вид підприємницької діяльності, пов'язаний з купівлею-продажем товарів.

Торговельна діяльність — діяльність з купівлі-продажу товарів, у тому числі власного виробництва, або посередницька діяльність, у тому числі із надання агентських, комісійних та інших послуг у просуванні товарів від виробників (постачальників) до кінцевого покупця.

У зв'язку з цим слід зазначити, що відповідальність за стихійну торгівлю передбачана статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн.) і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн.). Відповідно до ст. 255 Кодексу протоколи про порушення мають право складати уповноважені особи виконавчого комітету та органи внутрішніх справ.

Слід зазначити, що Кодексом України про адміністративні правопорушення відмінено такий вид відповідальності як попередження.

Жителі міста повинні розуміти, що придбаний у невстановленому місці товар у випадкової людини, в умовах, які не відповідають нормам його зберігання, з землі, в тару із сміттєвого звалища у будь-який момент може обернутися великим лихом для покупця та його родини.

Необхідно, щоб всі жителі міста налаштувались на боротьбу із цим злом — не купували продукти харчування та інші товари в місцях стихійної торгівлі, проявили свідомість, розумну обережність та пильність.

 











Інспекція з благоустрою
виконавчого
комітету Ніжинської міської ради

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: