Завантаження ...
banner
banner

У скільки обійдеться Новий рік ніжинцям?

Новорічні свята на порозі, а це дає змогу відчути не лише атмосферу свята, а й приносить низку вихідних днів. Як і кожного року, жителям України доведеться добряче потрусити гаманці для власного святкування


Новорічні свята на порозі, а це дає змогу відчути не лише атмосферу свята, а й приносить низку вихідних днів. Як і кожного року, жителям України доведеться добряче потрусити гаманці для власного святкування. У скільки ж обійдуться новорічні свята ніжинцям та й місту вцілому — досліджували журналісти «Правдатут».

Цьогоріч у Ніжині засяяла дороговартісна, однак не «одноразова» новорічна красуня. На придбання штучної головної ялинки міста було витрачено 354200 грн з фонду соціально-економічного розвитку. Тож місто на купівлю ялинки не витратилось. До того ж, її не потрібно буде купувати в подальші роки.

Прикраси для головної ялинки Ніжина використали ті ж, що й минулого року. За винятком зірки на верхівку. 15-метрова красуня огороджена 21 щитом, висотою в 1,5 метри.


«Спочатку штучну ялинку було по частинах завезено до місця монтажу. Встановлено металевий каркас та пухнасті гілки. Основа ялинки заздалегідь була міцно укріплена бетонними блоками. Весь процес монтажу відбувався під пильним наглядом та за безпосередньою участю представника від виробника ялинки. Потім до справи залучились електрики підприємства, які протягом трьох днів прикрашали ялинку всілякими різнокольоровими гірляндами, сніжинками, верхівкою та іншими прикрасами. В понеділок головну ялинку Ніжина було огороджено красивим парканом та антивандальною огорожею. Працювали декілька бригад робітників та електриків КП «ВУКГ», була залучена спецтехніка підприємства – автокран, ліктьова та телескопічна автовишки, вантажні автомобілі», – кажуть на КП ВУКГ.

Хоча місту й вдалося зекономити на новорічній ялинці, однак на подальші святкування та подарунки для дітей витратитись все ж довелося. На придбання «чарівного посоху» – незамінного атрибуту Святого Миколая, витратили 2000 грн. Ще 3000 грн пішло на купівлю солодощів, які дарували діткам під час урочистого відкриття ялинки 19 грудня.

Ну й звичайно ж, яке свято без костюмованих персонажів. На костюми з міського бюджету витратили 15800 грн. Взамін, дітвора змогла насолодитися компанією живого сніговика та інших казкових персонажів.

В загальному висновку, на святкування з міського бюджету витрачено всього 20800 грн. Не такі вже й великі гроші, якщо прирівняти їх до масштабів святкової атмосфери.

Інше питання уже більш моральне. На жаль, окрім ялинки на площі Франка, ніжинським шукачам святково-новорічного настрою податися більше і нікуди.

У скільки обійдеться святкування Нового Року вдома?

Зустрічаючи 2018 рік, ніжинцям доведеться непогано витратитися. Головний атрибут Нового року — ялинка обійдеться від 70 до 350 грн. Ялинки від лісового господарства, в залежності від розміру, мають наступні розцінки: до 1м – 70 грн, 1м – 1.9м – 80 грн, 2м – 2.9м – 100 грн, 3м – 3.9м – 250 грн, 4м – 4.9м – 350 грн. На міському базарі ціни на ялинки ще більші: до 1м – до 100 грн, 1м – 1.9 120-150 грн 2м – 2.9м – 170 – 220 грн.

Що стосується святкового столу, то непердбачуваний ріст цін спрогнозувати важко. Однак самі продавці кажуть, що очікують не більше 10% здорожчання ближче до свят.

«Усе залежить від купівельної спроможності ніжинців. Якщо купуватимуть мало, то й ціни піднімати ніхто не буде», – прогнозує одна з продавчинь.

У м’ясному павільйоні ринку на вулиці Московській ціна на м’ясо свині коливається від 115 до 130 грн, на сало 55-60 грн, печінку — 50 грн.

Традиційний набір новорічного столу, лише основне — обійдеться жителям міста від 400 грн. Якщо порівняти ціни на якісні продукти середньої цінової категорії різних супермаркетів міста, отримаємо: лимони — 45 грн за кг, огірки свіжі — 60 грн, помідори свіжі — 70 грн, сир твердих сортів — 150 грн, куряче філе — 85 грн.

Звичайно ж, ніякий Новий рік не обійдеться без шампанського, за яке потрібно буде заплатити не менше 80 грн за пляшку. До нього канапки з ікрою обійдуться ніжинцям у близько 140 грн: ікра — 100 грн, батон — 10 грн та масло — 30 грн.

Загалом, цінами новорічного кошику нікого не здивуєш. Випробування витратами на святкування нам доводиться проходити щорічно. Наразі залишаєтья сподіватися, що різких підвищень цін не буде, але тримати на готові зайві декілька сотень.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: