Завантаження ...
banner

Що зміниться в медобслуговуванні ніжинців у новому році?

У жовтні цього року Верховна Рада підтримала урядовий законопроект «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг», відомий як медична реформа. Перший етап змін в сфері охорони здоров’я розпочинається вже з 1 січня 2018-го



У жовтні цього року Верховна Рада підтримала урядовий законопроект «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг», відомий як медична реформа. Перший етап змін в сфері охорони здоров’я розпочинається вже з 1 січня 2018-го.

Що зміниться в медичному обслуговуванні ніжинців у новому році і до чого слід готуватися найближчим часом «УН» дізнавалися у головного лікаря Ніжинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Оксани Калініченко.

– Оксано Андріївно, поясніть, будь ласка, в чому суть реформи?

– Реформа покликана змінити модель фінансування системи охорони здоров’я на трьох рівнях надання медичних послуг. Первинному, це і є сімейна медицина, тобто, так звані сімейні лікарі, педіатри, терапевти. Вторинному, що об’єднує лікарів-спеціалістів – окуліст, невропатолог і т. д. Третинному, що представляє високоспеціалізовану медицину. Також, за реформою створюється окремий орган – Національна служба здоров’я України (НСЗУ), що перераховуватиме оплату за надані медичні послуги кожному медзакладу. З 2018-го по-новому фінансуватимуть первинну ланку, дві інші перейдуть на таку модель до 2020 року.
Вже у 2018-му громадянам потрібно підписати з обраними сімейними лікарями спеціальну декларацію.

– Коли ніжинцям слід підписувати такі угоди? Де і як це робити?

– На перше півріччя 2018 року, що є перехідним періодом, комунальний заклад зберігає статус Бюджетної установи, фінансується за рахунок медичної субвенції. А от з 1 липня 2018-го вже можна буде підписати договори з лікарями, які надають первинну медичну допомогу.
Громадянин може обрати будь-якого сімейного лікаря, незалежно від місяця проживання, чи реєстрації. За кожну таку угоду медичний заклад отримуватиме оплату від НСЗУ.

– Хто буде ініціатором укладення договору з сімейним лікарем (cам лікар, пацієнт, третя особа, ЦПМСД)?

– Ініціатива, щодо укладання декларацій може надходити як від лікаря, так і від пацієнта. У кожного своя зацікавленість: у лікаря – кількість контрактів (від цього залежатиме його заробіток), у громадянина – бажання мати доступ до якісних медичних послуг і отримувати їх, там де найбільш зручно.

– Що робити людині, яка до цього часу не мала постійного сімейного лікаря?

– По-перше, довідатися про сімейних лікарів, котрі працюють у найближчих до вас амбулаторіях сімейної медицини, або поліклініках. Також дізнатися, приміром, у сусідів та знайомих, чи подобається їм обслуговування у місцевого сімейного лікаря, чи влаштовують його методи профілактики, обстеження, лікування, тощо.

– Чи може сімейний лікар відмовитися від пацієнта, або відмовити в укладенні декларації?

– У статті 9 законопроекту №6327, який регулює реформу, чітко передбачено, що пацієнт реалізує своє право на вибір лікаря шляхом подання надавачу медичних послуг декларації про вибір лікаря первинної медичної допомоги.

Лікарю, який надає первинні медичні послуги, забороняється відмовляти у прийнятті декларації на підставі наявності у пацієнта хронічного захворювання, його віку, статі, соціального статусу, матеріального становища, зареєстрованого місця проживання, тощо, крім випадків, передбачених окремими законодавчими актами, або якщо лікар має вже більше двох тисяч пацієнтів.

До слова, окремі випадки відмови лікарів від пацієнтів прописані в Основах законодавства України про охорону здоров’я, де у статті 34 зазначається, що лікар має право відмовитися від подальшого ведення пацієнта, якщо той не виконує медичних приписів, або правил внутрішнього розпорядку медичного закладу, за умови, що це не загрожуватиме життю хворого і здоров'ю населення загалом.

– Оксано Андріївно, скажіть також, чи виїжджатиме сімейний лікар на виклики пацієнтів?

– Лікарі первинної медичної допомоги (сімейний лікар, педіатр, терапевт) на власний розсуд приймають рішення про надання окремих послуг за місцем проживання, чи перебування пацієнта, або консультування телефоном, за допомогою Інтернету, тощо. Разом з тим вік пацієнта, віддаленість його місця перебування від поліклініки, чи амбулаторії, відсутність у пацієнта коштів на проїзд не можуть бути єдиними підставами для виклику сімейного лікаря додому. Проте остаточне рішення залишається за лікарем.

– Що включатиме первинна медична допомога внаслідок реформи?

– Сімейний лікар, як і раніше, надає цілий ряд медичних послуг:

Спостерігає за станом здоров’я пацієнтів за допомогою різних досліджень, діагностує та лікує найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні (під час вагітності) стани.

Супроводжує пацієнтів із хронічними захворюваннями.

Надає невідкладну допомогу;

Направляє пацієнта для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) меддопомоги;

Проводить профілактику: вакцинацію, огляди та дослідження пацієнтів з груп ризику;

Консультує.

Сімейний лікар може спостерігати неускладнену вагітність та спостерігати за здоровою дитиною відповідно до вікових особливостей та потреб. А також надавати окремі послуги паліативної допомоги. Наприклад, оцінювати ступінь болю, призначати та виписувати рецепти на наркотичні засоби, психотропні речовини для лікування больового синдрому.

Також у рамках первинної медичної допомоги пацієнти гарантовано і безкоштовно можуть отримати:

Загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою

Глюкози крові

Загальний холестерин

Аналізи сечі

Загальний аналіз сечі

Електрокардіограму (ЕКГ) у стані спокою

Мікроскопію харкотиння

Швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс.

Сімейний лікар оформлює довідки та лікарняні листи, призначає ліки та виписує рецепти, за якими у тому числі можна отримати препарати за програмою відшкодування вартості ліків, що буде поступово включати все більше і більше захворювань та препаратів.

– Оксано Андріївно, в рамках реформи також запускається електронна система охорони здоров'я e-Health, поясніть, що вона собою являє?

– E-Health – електронна система, яка допомагає пацієнтам отримувати, а лікарям надавати якісні медичні послуги. Пацієнти укладатимуть декларації із обраними лікарями, а лікарі реєструватимуть їх у спеціальній системі. Завдяки цій системі Національна служба здоров'я України контролюватиме ефективність витрат держбюджету, що надходять на охорону здоров’я і запобігатиме зловживанням.

Принагідно хочу зазначити, що в рамках проекту Європейського союзу та Програми Розвитку Організації Об'єднаних Націй «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» у партнерстві з Ніжинською міською радою та ГО «Громадський актив Ніжина» реалізуємо проект «Поліпшення медичних послуг в м. Ніжин, шляхом впровадження системи онлайн , консультацій лікаря та електронної картки пацієнта». Система замінить паперові медичні карти і довідки, що постійно губляться. Пацієнти зможуть проконсультуватись онлайн, записатись до лікаря в зручний час та без черги.

– Які зміни з 2018 року чекають на сімейних лікарів?

– Лікар первинної ланки може діяти, як у складі комунального закладу, так і в статусі ФОП. Для цього спрощено ліцензійні умови.

Очікується, що офіційний дохід лікаря ефективної сімейної практики (у статусі ФОП) з двома тисячами пацієнтів складатиме до 18 тисяч гривень, медсестри до 12 тисяч гривень. Середня ставка для сімейного лікаря за приписану людину у 2018 році дорівнюватиме 370 гривень. До того ж лікар первинної ланки матиме окремий бюджет на аналізи для пацієнтів. Слід пам’ятати, що річний тариф за літню людину (65+) та малюка буде вдвічі більшим ніж тариф на чоловіка 25 років.

– Дякую за змістовну розмову. Вдячних пацієнтів та успішної реформи!

Спілкувався Михайло Ломоносов
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: