Завантаження ...
banner
banner

Чи можлива реєстрація місця проживання у дачних чи садових будинках?

Останнім часом у власників садових чи дачних будинків, які постійно там проживають, виникають питання щодо реєстрації місця проживання в таких будинках та зміни статусу будинків на жилий



Останнім часом у власників садових чи дачних будинків, які постійно там проживають, виникають питання щодо реєстрації місця проживання в таких будинках та зміни статусу будинків на жилий.

Юристи Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги надають роз’яснення з цього питання.

Досить часто українці власними силами здійснюють реконструкцію садових чи дачних будинків, однак, законодавство не дозволяє там реєструвати громадянин, оскільки такі будинки не призначені для постійного проживання. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки» від 29 квітня 2015 року, для отримання можливості реєстрації місця проживання у будинку, його статус необхідно спочатку змінити з дачного (садового) на жилий. Переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки здійснюється безоплатно органами місцевого самоврядування села, селища, міста, з якими відповідні дачні поселення та садівничі товариства пов’язані адміністративно або територіально.

Власнику або уповноваженій ним особі слід подати до виконавчого органу сільської (селищної, міської) ради заяву, до якої додаються:
- копія документа про право власності на дачний чи садовий будинок, засвідчена в установленому порядку;
- письмова згода співвласників (за наявності) на переведення такого будинку в жилий;
- звіт про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам.

Технічний огляд дачного чи садового будинку проводиться без застосування обладнання для визначення характеристик конструкцій та виконання вишукувальних робіт. За результатами розгляду заяви уповноважений орган протягом місяця з дня їх надходження приймає рішення про переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок або про відмову. Відмова допускається за наявності таких підстав: неподання повного переліку документів або виявлення в поданих документах невірних відомостей, а також встановлення невідповідності дачного чи садового будинку вимогам державних будівельних норм.

Місцева рада у триденний строк із дня прийняття рішення про переведення дачних і садових будинків видає або надсилає власникові рекомендованим листом із описом вкладення рішення про переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок із зазначенням його адреси (рішення про відмову в переведенні разом з поданими документами).

Рішення про переведення є підставою для внесення відповідних змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в порядку, визначеному законодавством. У випадку відмови в переведенні дачного чи садового будинку у жилий будинок власник має право повторно подати документи після усунення причин, що стали підставою для прийняття такого рішення.

За отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ). Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: