Завантаження ...
banner
banner

Анатолій Лінник розповів про здобутки, проблеми, та плани

Вчора, 28 грудня відбулась прес-конференція міського голови Анатолія Лінника, в якій було висвітлено результати діяльності міськради та плани на майбутній рік

Вчора, 28 грудня відбулась прес-конференція міського голови Анатолія Лінника,  в якій було висвітлено результати діяльності міськради та плани на майбутній рік.

Зустріч із журналістами розпочалась із звіту міського голови , в ході якого він виділяв головні акценти на результатах цього року.

У цьому році Ніжин підписав кілька меморандумів, угоду про співпрацю з енергетичним Агенством литовського міста Каунас, асоціацію «Енергоефективні міста України».

У 2017 році у Ніжині розпочався енергомоніторинг використання енергоресурсів всіма бюджетними закладам та комунальними установами міста.

Ніжин продовжив активно співпрацювати з ЄС/ПРООН. У рамках проекту «Місцевий розвиток орієнтований на громаду III» реалізовано 10 проектів з енергозберігаючими заходами.

Разом з проектом ЄС/ПРООН «Розумні міста» за участі громадських організацій реалізували в цьому році 4 проекти:

Створення нового веб-порталу «Відкритий бюджет».

Мобільні додатки для отримання туристичних послуг;

Було проведено закупівлю та встановлення 4 автобусних, проведено капітальний ремонт дорожнього покриття вулиць Гімназійної та Богуна;

На реалізацію заходів благоустрою за 12 місяців у 2017 році були спрямовані кошти міського бюджету в сумі 3 413 млн. грн. 

Ці кошти були витрачені на улаштування контейнерних майданчиків; укладання плитки в сквері; встановлення люків по вул. Шевченка 128; встановлено урн по місту; ремонт лавок на центральній площі міста; ремонт дитячих майданчиків, фарбування, ремонт паркану; укладання тротуару по вулиці Воздвиженська.


Відкрито амбулаторію сімейної медицини №7 по вулиці Космонавтів, робота над якою проходила останні два роки. Введено два здоровпункт (при Ніжинському Державному університеті ім.М.Гоголя та Ніжинському агротехнічному інституті).

В цьому році за кошти місцевого бюджету придбано медичного обладнання на загальну суму більше 1 мільйона гривень.

Потім предстаники преси задавали питання які їх цікавили:

«Як позначиться на роботі медичної галузі міста така ситуація, що до керівництва госпітальної ради не увійшов жоден представник ніжинських лікарень? 

Ніжин є центор госпітального округу не тільки в юридичному плані, а й по факту того, що у нас найбільша кількість мешканці, і найбільна кількість лікарських кадрів. 

Ми звичайно розуміли, що до участі в управлінні госпітальної ради повинні бути залучитися представники міста Ніжина. Керівник та заступники госпітальонї ради від нашого округу вибиралися з числа членів ради. Це не тільки лікарі наших лікарень, це й представники депутатського корпусу. Керівний склад госпітальної ради вибирався самими членами цієї ради.

На жаль, процес обрання керівного складу госпітальної ради, на мою думку, був не демократичним, так як це повинно бути .

Чомусь із незрозумілих причин, члени госпітальної ради відмовились від таємного голосування. Ми розуміємо, що до першого засідання госпітально ради всі готувалися, вели перемовини, були узгоджені бачення. Можливо там були якісь домовленості, всі хотіли бачити, хто, як голосує, відповідно до домовленості. Це своєрідний тиск.

Цікаво що ті ж самі люди, які виступали за недопущення таємного голосування за свої посади, обиралися саме таємним голосуванням, по демократичній процедурі, але в своїй роботі вони не вважають за потрібне дотримуватись такої процедури.

Але маємо те що маємо. Обрана госпітальна рада, обраний керівний склад, нічого надзвичайного не трапилось. Госпітальна рада буде рекомендувати впливати саме на розподіл державних коштів на госпітальний округ.

Я добре знаю обраного керівника, це беззаперечно дуже поважна людина серед лікарів та професіоналів області.


Які важливі соціальні проекти мають почати втілюватись у наступному році?

На майданчик фонду регіонального розвитку нашим місто було подано 22 проекти. Місто Ніжин готове співфінансувати всі ці проекти, в разі, якщо комісією фонду деякі з них будуть погоджені. Зрозуміло що амбітні проекти мають значну вартість, серед них і будівництво басейну. Якщо проект буде обраний комісією фонду, то треба буде працювати над залученням коштів і з інших джерел. За 1 рік, звичайно, проект не буде профінансовано, але є можливість зробити це поступово. Інші проекти, які представленні на розсуд ДФРР є не менш важливими.

Серед важливих питань можна виділити такі, як: проблеми річки Остер, питання якості питної води, забезпечення водою, будування артезіанської свердловини, водовідведення по вулиці Незалежності, відкриття дитячих садочків. Маємо ситуацію, коли в нас у два рази не вистачає кількості місць в дитячих садочках. Важлиою проблемою є і закупка обладнання для міської лікарні, придбання реабілітаційнгого автомобіля для транспортування вожкохворих.

Який саме проект отримає підтримку, о
статочне рішення комісії ДФРР дізнаємось 10 січня. Враховуючи те, що в минулому році з фонду взагалі не було виділено коштів на Ніжин, ми сподіваємось, що в цьому ми все ж отримаємо свою частку.


У разі розробки стратегії міста, яка ймовірність, що міська рада підтримає її та реалізує?

Питання стратегії для міста є дуже важливим, воно формує ті точки зростання, які стануть локомотивом для розвитку нашого міста.

Напередодні цієї процедури нами були зроблені кроки до її розробки – затвердження довгоочікуваних статуту та генплану 
міста. Гарантією реалізації стратегії є залучення депутатів міськради, не тільки виконавчого комітету, а й міської ради, громадських організацій, мешканців міста. Це дуже важка клопітка робота.

У нас була стратегія, але формальна. Ми повинні розробити реальну, дієву. Для надання методичної допомоги і формування вірного напрямку ми залучаємо найкращих фахівців. Стратегія не повинна описувати всі галузі, ми не виконаєм таку стратегію, нам потрібно визначити дві-три опорні точки.


21 грудня народні депутати ухвалили проект закону згідно з яким набувають чинності  деяки нововведення в сфері паркування та штрафи. Чи не піде міська рада на зустріч автомобілістам, облаштувавши місця для парковки?

Міська рада не чекаючи цього закону затвердила місця для паркування та положення для тих, хто буде займатися цим видом діяльності. На жаль ми не отримуємо ту суму коштів від паркувального збору, котрі повинні отримувати.

Щодо створеня нових паркувальних місць в центрі міста, в цьому питанні потрібно бути дуже обережним. Центр міста не повинен бути місцем парковки
. В Європі існує практика заборони руху приватного трансорту в центрі міста, крім спеціальної техніки та громадського транспорту. Якщо говорити про паркувальну зону, для досягнення певного місця, від пішохідної зони це понинно бути 5-7 хвилин. Такі майданчики новинні бути не в центрі міста, а визначені в інших місцях, коли в межах 5 хвилин можна дійти до потрібного місця. Це буде той напрямок який ми будемо визначати, розширення місць для паркування.


Тенденція формування місцевих бюджетів до підрахунку доходів і укладання потреб в наявні кошти – цього замало. Левова частка бюджету йде на утримання бюджетних установ. У 2019 році формування бюджету перестане базуватись на принципі  «підрахували і втиснулися»?

На утримання бюджетних установ виділяється 90% бюджету і лише 10% на розвиток міста. В даному випадку треба говорити про оптимізацію та пошук компромісу.

Наприклад, у нас, якщо брати загальну кількість місць у школах і учнів, то місць у два рази більше. Фінансисти радять, все зайве потрібно викреслити, але ж потрібно завжди враховувати соціальний аспект, необхідно йти на компроміс.

З метою вирішення питання дитячих садочків і зменшення витрат на утримання освітньої галузі, ми відкрили дитячий садочок у ЗОШ № 16, де була недостатня заповнюваність учнями. Теж саме ми плануємо на базі
ЗОШ №14, там на фінальній стадії створення пункту сімейної медицини. Таким чином приміщення використовуються більш раціонально.

Коли ж говоримо за оптимізацію, то виникає супротив керівників закладів та батьків. Їх можна зрозуміти з моральної точки зору. Якщо ж поглянути на фінансову сторону, то бюджет міста має розтрати, котрі оптимальніше було б виділити на інші сфери.

Оптимізації потребують і медичні будівлі. Вирішити це можна лише збудувавши медичне містечко, яке б об’єднувало всі відділення. Нинішні ж окремі споруди міської лікарні вже в основному непридатні для обслуговування людей, та й затратні в утриманні для бюджету.

Потрібно змінюватись, але ніхто не хоче свій стільчик переставити, це проблема зміни свідомості. Важко змінювати свідомість коли є достатній ресурс. В цьому році отримали гроші, куди вони дінуться дадуть і в наступному. Оця впевненість й унеможливлює зміни. Але, якщо сказати, що коштів не вистачає, тоді можливо зміниться розуміння і люди захочуть почати працювати в іншому напрямку.
Ми маємо чудове виконання бюджету, у нас уже скільки років поспіль немає боргів по міському бюджету.


Що в 2017 році визначили б як особливий здобуток і особливу втрату, в роботі в результаті?

Особливими здобутками, я вважаю те що ми зберегли, забезпечили достатній рівень надання освітніх послуг. Я зумів переконати депутатський корпус, і ми в цьому році на міський бюджет перебрали навантаження з батьків по утриманню шкіл і садочків.

По медичній галузі беззаперечно це відкриття пункту сімейної медицини, придбання автомобілів, квартирі для медиків, сучасного обладнання.

Забезпечення сучасною технікою комунальні підприємства, до нового року оримаємо сучасний бульдозей. Початок інтеграції системи відеоспостереженя.

Беззаперечно досягненням є прийняття статуту міста. Ми вийшли на рівень підписання міжнародних меморандумів, з міжнародними структурами, організаціями.

В минулому році міська рада пройшла складний шлях. Відбувалась реалізація на аукціоні земельної ділянки під будівництво м’ясопереробного комбінату. На сьогоднішній день допомогаємо власникам, які придбали цю земельну ділянку вирішити питання по енергетичним мережам. Ми отримуємо з вами об’єкт, підприємство, яке по проектній потужності матиме приблизно1200 робочих місць, для Ніжина це буде дуже серйозне прорив у створенні додатковх робочих місць і можливості наповнення місцевого бюджету. Це буде надсучасне підприємство, за останіми нормами і вимогами світових стандартів. Створення відбудеться не тільки на кошти інвесторів, а й европейського банку.

Також, на сьогоднішній день ми працюємо над земельною ділянкою для створеня транспортного терміналу, трампу терміналу для нерегулярних транспортних перевезень на Космонавтів. Є певні нюанси по мережам, залізничній гілці і комунікаціям які відносяться до аееродрому. Також наразі відпрацьовується питання можливого залучення лоукостів для пасажирських пперевезень

Говорячи про проекти реконструкції центральної частини міста, ми бачимо пропозиції, які схожі за своїми елементами з іншими містами. Чи не «мавпуватимемо» ми таким чином і чи можливо було б додати реконструкції більше того, що притаманно саме історії Ніжина?

 Ми постійно говоримо про те, що хочемо відповідати в усьому європейським стандартам. Саме в такому світлі і були представлені проекти. Якщо говорити про збереження «родзинок» Ніжина, то в даному випадку це можна сказати про історичну частину міста, про ту саму ж вулицю Гоголя, де дорога була колись вимощена бруківкою. Центр міста, зокрема алея Шевченка, мають більш сучасну історію і на меті - створити комфортні та сучасні умови для жителі міста. Якщо питання в лавочках, квітниках, насадженнях, то ці зміни завжди можна внести разом з пропозиціями небайдужих громадян. Зараз робиться ескіз вигляду центральної частини, і проектанти будуть лише раді пропозиціям, що надходитимуть.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: