Завантаження ...
banner

Ніжинська поліція "накрила" торговців піротехнікою

У період Новорічних свят, співробітники Ніжинського відділу поліції, вже традиційно, проводять рейди на міських ринках та виявляють факти незаконної реалізації піротехнічних виробів

Піротехніка, петарди, поліція


У період Новорічних свят, співробітники Ніжинського відділу поліції, вже традиційно, проводять рейди на міських ринках та виявляють факти незаконної реалізації піротехнічних виробів. 

Так, 5 січня на території Колгоспного ринку по вулиці Московська  Ніжина було виявлено факт торгівлі піротехнічними товарами просто з дерев’яних яток, розташованих поруч з рядами з промисловими товарами.

На прохання працівників поліції надати відповідні дозвільні документи, наявність яких передбачена чинним законодавством, продавець чесно зізнався, що таких документів у нього немає, а товар не сертифікований.

За таких обставин, у діях продавця (а заодно і власника небезпечного товару), вбачаються ознаки адміністративного правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 195-6 КУпАП «Порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів».

Піротехніка, петарди, поліція


Санкція даної статті передбачає покарання у вигляді штрафу на суму від тридцяти п'яти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією піротехнічних засобів. Враховуючи викладене, працівниками поліції було складено адміністративний протокол за ч. 1 ст. 195-6 КУпАП, а весь товар вилучено.

На даний час, протокол направлено для розгляду до суду.

Необхідно пам’ятати про те, що для торгівлі піротехнічними засобами, особа - суб’єкт підприємницької діяльності, повинен мати значну кількість дозвільних документів, перелік яких визначений законодавцем (п. 7 «Тимчасових правил обігу в Україні побутових піротехнічних виробів» затверджених наказом МВС України № 1649 від 23.12.2003 року). 

Умови, у яких має здійснюватися така реалізація покупцям, - жорсткі та безкомпромісні, тому будь-який продаж піротехніки та феєрверків «з рук» на продовольчих ринках заборонено.


Піротехніка, петарди, поліція

Що стосується відповідальності за використання таких товарів, то згідно тих таки «Тимчасових правил обігу в Україні побутових піротехнічних виробів» затверджених наказом МВС України № 1649 від 23.12.2003 року, до користувачів піротехнічної продукції висунуто такі вимоги: "Забороняється застосування споживачем побутових піротехнічних виробів у заборонений, рішенням органів місцевого самоврядування, час, за винятком дня святкування Нового року в ніч з 31 грудня на 1 січня". 

До порушників правил, працівниками поліції застосовується ст. 173 КУпАП  «Дрібне хуліганство»,  яка тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб, або ж ч. 1 ст. 182 КУпАП «Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях», яка тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Сектор моніторингу
Ніжинського відділу поліції
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: