Завантаження ...
banner
banner

Погоня і стрілянина – ось такі будні Ніжинського лісового господарства

Погоня, нелегальна зброя, стрілянина і, врешті, затримання зловмисників… Ні, це не карколомний бойовик, це будні працівників лісового господарства Чернігівщини



Погоня, нелегальна зброя, стрілянина і, врешті, затримання зловмисників… Ні, це не карколомний бойовик, це будні працівників лісового господарства Чернігівщини.

Був звичайний рейд лісових охоронців ДП «Ніжинське лісове господарство», які опікуються зеленими масивами в Ніжинському, Куликівському, Носівському та Бобровицькому районах. Між селами Іржавець і Адамівка Носівського району вони натрапили на відбиток протектора колеса позашляховика, який рухався у глиб лісу. Далі помітили слід людини з собакою, що вийшли з тієї автівки. Сумнівів не лишилося — це браконьєри.

За якийсь час один із мисливствознавців побачив кров на снігу, за якою знайшов забиту молоду косулю. Видно, зловмисників щось налякало — вони ретельно приховали свою здобич. Лісові охоронці влаштували засідку, а також зателефонували єгерям місцевого приватного мисливського господарства. Незабаром троє зловмисників із собакою на машині повернулися по дичину. Побачивши, що на них чекають, кинулися навтьоки.

«Мій напарник довго переслідував кремезного чоловіка з рушницею, — розповідає міжрайонний мисливствознавець ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Яковенко. — Той цілився у бік переслідувача, погрожував вистрілити».

І таки вистрелив… Але, на щастя, схибив. Другий раз рушниця дала осічку. Лісовий охоронець наздогнав браконьєра, відібрав у нього зброю. Але той і не думав здаватися — дістав ніж. Зловмисник значно переважав у фізичній силі, тож таки зміг утекти.

«Бігати за іншими браконьєрами не було сенсу, — продовжує розповідь Володимир Яковенко. — Ми вирішили чекати їх поблизу села Адамівка. Вони напевне були звідси».

Чекали недовго: з лісу вийшов чоловік із собакою. Його затримали. Разом із єгерями, а також районним прокурором та очільницею Носівського райвідділу поліції лісові охоронці повернулися на місце злочину. І тут, біля вбитої косулі, побачили ще одного браконьєра, який почав утікати. Після виснажливого переслідування його таки наздогнали. Ним виявився житель Адамівки — саме той, що стріляв та кидався з ножем на лісового охоронця. Встановили й особу зловмисника, що дав чосу. Лісівники та поліцейські прийшли до нього додому. Дозвіл на зброю браконьєр мав, його рушниця була в сейфі. А в косулю трійця стріляла з нелегальних стволів.

За фактом скоєного порушено два кримінальних провадження. Одне за частиною першою статті 248-ї Кримінального кодексу України — незаконне полювання. Якщо провину зловмисників доведуть, вони відбудуться максимальним штрафом — дещо більше як дві тисячі гривень. Ще 35 тисяч гривень їм доведеться заплатити за вбиту косулю.

Друге кримінальне провадження обіцяє невтішні перспективи горе-стрільцю. Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу за частиною першою статті 345-ї Кримінального кодексу України тягне за собою покарання до трьох років позбавлення волі.

Джерело: Сільські вісті 
Віталій НАЗАРЕНКО
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: