Завантаження ...
banner
banner

Квартирне шахрайство дісталося й Ніжина

Студентки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя поповнили бюджет квартирних шахраїв на тисячу гривень.



Квартирні шахраї, які зазвичай процвітають у великих містах, добралися вже й до нас. Як не потрапити на вудку шахраїв і що робити, коли все ж повівся на аферу?

Студентки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя поповнили бюджет квартирних шахраїв на тисячу гривень.

«Ми вчотирьох з дівчатами хотіли зняти квартиру і почали шукати пропозиції через Інтернет. Одну з підходящих знайшли на сайті olx, – розповідає студентка Тетяна Кулик. – Я зателефонувала за вказаним номером, поговорила з нібито власником і навіть домовилася про зустріч, – продовжує Тетяна. – Але квартиро-здавачі висунули умову: ми повинні перерахувати їм на платіжну картку тисячу гривень завдатку».

Аби убезпечити себе та своїх подружок від шахрайства, Тетяна Кулик попросила надіслати фотокопію паспорта хазяїв житла. Ті так і зробили. Після цього студентка перерахувала гроші на вказаний розрахунковий рахунок. Одначе вже наступного дня номер, за яким телефонували, не відповідав, сторінку в соціальній мережі «Viber» здавачі житла також оперативно видалили. Дівчата зрозуміли: їх «кинули».



«Ми не хотіли просто так спускати на гальмах цю справу, – продовжує розповідь Тетяна Кулик. – Тому пішли за вказаною в паспорті адресою. Коли ж постукали в двері квартири і сказали, що ми з приводу оголошення, то почули у відповідь, що дорослих немає вдома. Хоча я впевнена, що за дверима ми чули голос дорослої жінки. Сказати, що ми розчарувались, – це не сказати нічого».

Ошукані дівчата зателефонували на гарячу лінію банку, що їх обслуговує. Там повідомили, що кошти зняли одразу. Що робити далі – студентки не знали.

«Ми хотіли звернутися із заявою до поліції, але не знали, чи там візьмуться таке розслідувати», – каже Тетяна Кулик.

Зрештою, добрі друзі порадили Тетяні все ж звернутися до поліції. Ошукана шахраями студентка написала заяву і чекає відповіді.

Як пояснив начальник сектору зв’язків з громадськістю Головного управління Національної поліції в Чернігівській області Сергій Бриль, випадки квартирного шахрайства для Чернігівщини не є характерними. За його словами, вони більше притаманні для великих міст.

«За даним фактом порушено кримінальну справу за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України. Це шахрайство. Воно карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років», – пояснив Сергій Бриль.

За словами правоохоронця, найбільш поширеними є випадки шахрайства в Інтернеті та телефонного шахрайства. Тільки за минулий рік на території Чернігівщини їх зареєстровано понад декілька сотень. Зазвичай цією «роботою» займаються особи, що відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Тож правоохоронці рекомендують добре перевірити інформацію про людину, перш ніж розраховуватися з нею грошима.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора та Тетяни КУЛИК
Джерело: Земля і воля
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: