Завантаження ...
banner
banner

У Ніжині презентували унікальний словник

11 січня у стінах Ніжинської центральної міської бібліотеки імені Миколи Гоголя відбулася презентація унікальної книги – асирійсько-російського словника.

асирійсько-російський словник, Борис Іонанов

11 січня у стінах Ніжинської центральної міської бібліотеки імені Миколи Гоголя відбулася презентація унікальної книги – асирійсько-російського словника. Саме унікальної, оскільки словник повертає із забуття мову, що майже зникла. Як відомо, коли немає мови, то не буде і народу, що нею розмовляє.

Держава Асирія, що колись була могутньою імперією Стародавнього світу в межах Месопотамії, Малої Азії та Єгипту, зникла з лиця землі у 612 р. до н. е. Втім, її народ зберігся, не розчинився в різнобарв’ї інших народностей. Будучи розкиданим, по всьому світу, асирійці змогли зберегти для нащадків свою культуру, звичаї та обряди. Лише асирійська мова довгий час поступово занепадала.

Живучи на теренах різних держав: Персія, Османська імперія, Російська імперія, СРСР, асирійці були змушені вивчати мову тих держав, бо в іншому випадку вони не змогли б пристосуватися до існуючих реалій: отримати освіту, знайти роботу тощо.

Перші асирійці з’явилися в Ніжині, ще в 1915 році. Вони подарували нашому місту відомих спортсменів, громадських активістів, та просто привітних, щирих та працьовитих друзів, колег, товаришів.

Асирійці є вагомою складовою населення міста Ніжина, його самобутності, багато колоритності.

Автор книги Борис Іонанов  виконав неймовірну роботу, яку неможливо оцінити. Це подвиг перед власним народом, шана за який є вічною. Словник відтворює асирійські слова, вирази, даючи змогу молодому поколінню асирійців доторкнутися до власної історії, величі предків, багатства асирійського фольклору, життєвої мудрості.


асирійсько-російський словник, Борис Іонанов

асирійсько-російський словник, Борис Іонанов

асирійсько-російський словник, Борис Іонанов


Роман Желєзко,
науковий співробітник Ніжинського
краєзнавчого музею
імені Івана Спаського

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: