Завантаження ...
banner
banner

Завдяки заходам прокуратури орендну плату за використання 91 гектару землі збільшено у 25 разів

Ніжинською місцевою прокуратурою виявлено факти передачі двох земельних ділянок сільськогосподарського призначення на території Ніжинського району площею 60 та 31 га та загальною вартістю понад 2,5 млн. грн. в оренду фізичній особі для ведення фермерського господарства з порушенням вимог Закону України «Про оцінку земель»

Оренда землі, земля, оренда, Прокуратура
Ніжинською місцевою прокуратурою виявлено факти передачі двох земельних ділянок  сільськогосподарського призначення на території  Ніжинського району площею 60 та 31 га та загальною вартістю понад 2,5 млн. грн. в оренду фізичній особі для ведення фермерського господарства з порушенням вимог Закону України «Про оцінку земель».

Встановлено, що при укладанні договору з райдержадміністрацією не проведено та не затверджено нормативно-грошову оцінку земельної ділянки, внаслідок чого бюджет територіальної громади недоотримує значні суми коштів.

Крім того, орендар не мав наміру самостійно використовувати земельні ділянки за цільовим призначенням, оскільки фермерське господарство ним не було створене, а земельні ділянки передано в  суборенду іншому підприємству, в якому він є засновником.

Таким чином, процедура створення фермерського господарства була протиправно використана для спрощеного, пільгового порядку одержання підприємством земель державної власності без обов'язкового проведення земельних торгів. 

З метою усунення виявлених порушень Ніжинською місцевою прокуратурою ініційовано визнання укладених договорів оренди та суборенди недійсними у судовому порядку.
У ході судового розгляду справи, враховуючи беззаперечність доказів наданих прокурором, відповідачем розірвано договори суборенди земельних ділянок, а також проведено нормативно-грошову оцінку земельних ділянок.

У подальшому 21.12.2017 між фізичною особою та Головним управлінням Держгеокадастру в Чернігівській області укладено додаткові угоди, відповідно до яких за договором оренди земельної ділянки площею 60 га збільшено розмір орендної плати до 208 тис. грн. на рік (12% від нормативної грошової оцінки) замість 7,8 тис. грн. за попередньою угодою, а за договором оренди ділянки площею 31 га - до 100 тис. грн. замість 4,1 тис. грн.

Зважаючи на врегулювання спірних правовідносин, спрямованих на реальне поновлення економічних інтересів держави, Ніжинським міськрайонним судом 12.01.2018 провадження по вказаним цивільним справам закрито.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: