Завантаження ...
banner

Увага – чадний газ!

Сумна статистика свідчить що, у зв’язку з низькими температурами навколишнього середовища в Україні зростає кількість нещасних випадків під час використання газу у побуті

Чадний газ, отруєння газом, чад

Сумна статистика свідчить що, у зв’язку з низькими температурами навколишнього середовища  в Україні зростає кількість нещасних випадків під час використання газу у побуті. За останні 10 років кількість випадків невиробничого травматизму при використанні газу в побуті зросло в 10 разів. Так 30 грудня в Івано-Франківській області чадним газом отруїлася родинв з 6 осіб.

16 січня в селі Крапивне Ніжинського району від отруєння чадним газом до лікарні доставлено жінку 1935р.н.

15 січня в селі Трисвятська Слобода Чернігівського району чадним газом отруїлося 3 особи, з яких 1 дитина 2001р.н. померла.

Основними причинами нещасних випадків являються незадовільний стан вентиляційних і димових каналів, самовільне встановлення та підключення газового обладнання до системи газопостачання та використання газових плит не за призначенням. Також до основних причин можна додати зношене газове обладнання, в якого закінчився термін експлуатації та невиконання абонентами елементарних правил безпечного користування газом у побуті. 

Зупинимося на використанні газових плит не за призначенням. Газові плити в побуті призначені для приготування їжі, але аж ніяк для обігріву приміщень. Так що ж відбувається коли ми вирішуємо погрітися за допомогою газової плити?

Зі шкільних уроків хімії ми всі знаємо, що для того щоб відбувалася хімічна реакція горіння необхідний кисень. Так для згоряння 1 м3 природного газу метану (С Н4) необхідно 2 м3 кисню (О2) або близько 10м3 повітря  При повному згорянні газу, якщо на 1 молекулу метану приходиться дві молекули кисню, утворюється вуглекислий газ СО2 (двуокис вуглецю),

При неповному згорянні газу при недостатній кількості кисню утворюється СО (окис вуглецю)– чадний газ: 

При правильному горінні газу полум”я спокійне, блакитно-зеленого кольору, довжина язичків однакова у всіх отворах пальника. При неповному згоранні полум”я має витягнуту форму і жовтооранжевий колір.

Коли ми, для того щоб обігрітися, запалюємо всі конфорки на газовій плиті та ще й духову шафу, звісно ж обмеживши приток свіжого повітря до приміщення (а цьому “допомагають” герметичні металопластикові вікна та герметичні так звані “бронедвері, що мають ущільнюючі гумові прокладки), то в такому випадку  в зоні горіння дуже швидко не буде достатньої кількості повітря, газ буде згорати не повністю, так як частина його горючих компонентів не зможе вступити в хімічну реакцію. Беручи до уваги те, що газова плита в такому режимі споживає за годину приблизно 1,4 м3 газу та помноживши на кількість необхідного повітря, можемо визначити на який час в герметично зачиненому приміщенні вистачить повітря.

Чадний газ без кольору, зі слабким запахом, легко розчиняється в повітрі, дуже отруйний. Небезпечні властивості чадного газу обумовлені тим, що він витісняє кисень з оксігемоглобіну крові і вступає в сполуку з гемоглобіном, утворюючи карбоксігемоглобін. Кров стає нездатною переносити достатню кількість кисню з легень до тканин, а через пониженижений вміст кисню в крові виникає кисневе голодування. При наявності в приміщенні чадного газу 0,1% через годину людина починає відчувати головний біль, нудоту, запаморочення, при наявності, 0,5% - через 20-30хв. смертельний вплив, 1% - після декількох вдихів людина втрачає свідомість, а через 1-2 хвилини дуже сильне або смертельне отруєння.

Чадний газ, отруєння газом, чад


Громадяни! Будьте пильні. Цінуйте своє життя та життя оточуючих вас людей - дотримуйтесь правил безпечного користування газом. При появі запаху газу дзвоніть в аварійну газову службу по тел. 104.  

Чому варто перевіряти димоходи і хто це має робити

До настання холодів всім споживачам газу необхідно потурбуватися про свою безпеку - перевірити стан  системи вентиляції і димоходів житлових приміщень. Ці майже невидимі конструкції є дуже важливими, адже очищають наші оселі від небезпечного чадного газу, який виділяється при роботі газових приладів.  Від їхньої справності напряму залежить наше життя і здоров`я. 

Нормальну роботу димовентканалів контролюють декілька організацій. Вони виконують різні функції і взаємодіють між собою. З особливою пильністю перевіряються користувачі газових приладів з відводом продуктів згоряння в димохід (опалювальні котли, печі і ємкісні водонагрівачі). Періодичність перевірки і прочищення (1 або 2 рази на рік) залежить від сезонності роботи приладів і виду димоходів. Вентиляційні канали - не рідше 1 разу на рік або одночасно з димовими. 

Що перевіряє ПАТ «Чернігівгаз»?

В першу чергу газове господарство слідкує за своєчасним наданням власниками актів на димовентканали. У разі їх відсутності або отриманні акта з негативним висновком газове господарство вправі ініціювати відключення споживачів від газопостачання, адже ця ситуація розцінюється як порушення Правил, що загрожує виникненням аварійної ситуації з непередбачуваними наслідками.

Обслуговуванням димовентиляції «Чернігівгаз» не займається. Під час планових перевірок працівники ПАТ «Чернігівгаз», лише перевіряють наявність тяги в димових та вентиляційних каналах. Це робиться безкоштовно. Якщо ви володієте інформацією про вимагання газівниками оплатити за перевірку тяги, відразу повідомляйте за телефоном гарячої лінії : (0462) 64-42-97.

Що мають робити спеціалізовані організації?

А ось весь комплекс заходів для забезпечення правильної роботи димових та вентиляційних каналів виконують спеціалізовані організації, що мають на них дозвіл і ліцензію. Це фахівці, яких у народі називають «пічниками».

Вони повинні слідкувати, щоб в димоходах і вентиляційних каналах не було засмічень, і у разі необхідності прочищають або ремонтують їх, перевіряють щільність і відокремленість ДВК, справність оголовків і наявність нормальної тяги спеціальним приладом. В нашій області зазначені роботи виконують близько 35 організацій, які мають діючий дозвіл, підготовлений персонал і спецобладнання. Їх перелік та координати ви можете дізнатися на сайті ПАТ «Чернігівгаз» http://gaz.cn.ua/  в категорії «Споживачу».

Якщо представник організації, яка здійснювала перевірку, виявляє несправність каналів він попереджає споживача під розписку про небезпечність користування газовими приладами, оформлює акт перевірки і терміново передає до газового господарства для вжиття відповідних заходів щодо відключення газових приладів.
Яка роль власника будинку?

Щоб вищезгадані акти були своєчасно надані до газового господарства  дбає власник будинку. Правила безпеки систем газопостачання говорять: безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків забезпечує власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)).
Якщо власник будинку ЖЕК - він самостійно організовує і виконує роботу власними силами або залучає сторонні організації. Порядок оплати визначає також ЖЕК.
Якщо будинок має іншу форму власності (ОСББ, ЖЕП, ЖБК тощо) цим питанням займається голова об’єднання співвласників будинку. 

Що треба знати споживачам?

Втім кожен з нас має чітко усвідомлювати, що жоден документ чи перевірка не допоможе, якщо він особисто не буде відповідально ставитися до безпеки життя і здоров`я, як власного, так і оточуючих.

Не змінюйте облаштування димових та вентиляційних систем. Не перекривайте вентиляційні канали, не встановлюйте витяжки з примусовим видаленням повітря з приміщення, адже це може призвести до зворотної тяги в димовому каналі, не замуровуйте і не заклеюйте «кармани» і люки, призначені для чищення димоходів. Слідкуйте за нормальною роботою газових приладів, димоходів та вентиляції, і обов`язково перед увімкненням газових приладів перевіряйте наявність тяги. 

Відділ з питань надзвичайних ситуацій виконкому,
Ніжинське відділення ПАТ «Чернігівгаз»

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: