Завантаження ...
banner
banner

Ніжину потрібен історико-архітектурний заповідник

Вчора, 16 січня народний депутат України Олександр Кодола разом із представниками наукової громадськості Ніжина провели у Верховній Раді України брифінг стосовно небхідності створення у місті історико-архітектурного заповідника державного значенння

Олександр Кодола, заповідник

Вчора, 16 січня народний депутат України Олександр Кодола разом із представниками наукової громадськості Ніжина провели у Верховній Раді України брифінг стосовно небхідності створення у місті історико-архітектурного заповідника державного значенння.

Вже протягом кількох років Олександр Кодола, як представник Ніжина у Верховній Раді України, виступає за створення у місті історико-архітектурного заповідника державного  значення. Він звертався із запитами та зверненнями та особисто до Кабінету Міністрів України та Міністерства культури України з цього питання. Адже створення вказаної установи для Ніжин має особливе значення. Відомо, що місто має наздвичайну кількість історичних, архітектурних так культурних пам'яток. Це один із історико-культурних центрів України. Недаремно місто називають «перлиною Північного Лівобережжя» І недаремно у 2016 році Ніжин увійшов до списку семи міст переможців всеукраїнського конкурсу «7 чудес України. Історичні міста та містечка».

Депутат нагадав, що процес створення на теренах ніжинської культурної спадщини історико-архітектурного заповідника триває понад 20 років. Ведеться збір науково-обгрунтованих матеріалів, історичних довідок, необхідних документів сучасного зразка.

Вже сьогодні громадою міста Ніжина для підвищення туристичного потенціалу та екскурсійної привабливості міста пропонується створити щонайменше три нових музеї: меморіальний музей Миколи Гоголя, музей Леоніда Глібова та музей Магдебургського права (яке місто отримало одним з перших в Україні). Фонди місцевого краєзнавчого музею, які містять понад 40 тисяч експонатів, серед яких унікальні речі, що належали багатьом видатним особистостям, які відвідували місто Ніжин у різні часи. Зокрема, зберігся автентичний кабінет Миколи Гоголя та перший у світі пам'ятник цьому геніальному письменнику.

За словами Олександра Кодоли, для ознайомлення та подальшого обговорення цього питання на засіданні Кабінету Міністрів України подавалися відповідні документи до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерства юстиції України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства культури України. Питання створення історико-архітектурного заповідника державного значення було підтримане Ніжинською міською радою, громадою міста та Чернігівською обласною державною адміністрацією.

Здавалося це питання могло б бути вирішене ще давно, але було відкладено відповідно до умов постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 р. № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету». Але завдяки зусиллям депутатів у жовтні 2016 року вказана постанова втратила чинність.

Тож сьогодні дуже важливо щоб Уряд допоміг у прагненні ніжинців створити у своєму місті потужну історичну установу. Тому депутат у своєму виступі звернувся безпосередньо до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана:

- Шановний Володимире Борисовичу, враховуючи виняткову архітектурну, містобудівну, історичну та мистецьку цінність комплексу пам’яток у місті Ніжині Чернігівської області, з метою їх збереження і подальшого раціонального використання, зважаючи на численні звернення жителів м. Ніжина, представників пам’яткоохоронних організацій та Ніжинського міського голови, необхідно винести на розгляд Кабінету Міністрів України питання про створення у місті історико-культурного заповідника державного значення. Я переконаний, що Ніжин вартий того, щоб його пам’ятки і культурна спадщина досліджувалася і зберігалася на державному рівні. Це дасть потужний поштовх у підвищенні інтересу до історії Ніжина зокрема, та Чернігівської області загалом, а також сприятиме підвищенню туристичного потенціалу та екскурсійної привабливості міста.




Прес-служба народного
депутата України Олександра Кодоли

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: