Завантаження ...
banner
banner

Анжела Тимченко: “Хочеться донести до молоді щось нестандартне”

Ті, хто користуються соцмережею Фейсбук можуть бачити в стрічці новин дописи про Лігу старшокласників, опубліковані від імені однойменної спільноти або від Анжели Тимченко

Анжела Тимченко, ліга старшокласників


Ті, хто користується соцмережею Фейсбук можуть бачити в стрічці новин дописи про Лігу старшокласників, опубліковані від імені однойменної спільноти або від Анжели Тимченко.

Лігу старшокласників у Ніжині знають як групу активних молодих людей, які проводять цікаві флешмоби на вулицях. Але діяльність Ліги — не тільки флешмоби. Та й Анжела Володимирівна особистість непересічна, яскрава.
 
Тож, щоб дізнатися більше, ми говоримо з координатором Ліги страшокласників, психологом Будинку дітей та юнацтва Анжелою Тимченко. Саме спілкування відбувається в кабінеті психолога в приміщення БДЮ.
 
Як давно працює Ліга старшокласників?
 
Ліга старшокласників цього року буде святкувати своє 10-річчя, вона була створена в 2007-2008 навчальному році. Я координую роботу Ліги четвертий рік. До цього створювала Лігу Тетяна Козлова, що раніше працювала практичним психологом, посада психолога і координатора відійшла мені у спадщину.
 
Скажу відразу, що Ліга — це найактивніші представники учнівської молоді.
 
Наша робота починалася з того,  що кожного вересня у нас організовувався загальноміський форум учнівського самоврядування, зараз ми це називаємо активною учнівської молоддю. Це учні, які мають активну громадянську позицію, але не обов’язково входять до учнівського самоврядування.
 
На форумі збираємося і напрацьовуємо певні ідеї на весь навчальний рік, потім ці ідеї фінансує відділ у справах сім'ї та молоді виконавчого комітету Ніжинської міської ради за програмою “Молодь Ніжина", що затверджена до 2020 року.

Анжела Тимченко, ліга старшокласників


Скільки зараз членів Ліги?

Офіційно Ліга старшокласників — це гурток, де 16 членів, але насправді їх більше. Щоразу приходить різна кількість. Сьогодні їх може бути троє, завтра шістнадцять. До нас постійно приходять нові учні.
 
Мабуть бачать що тут відбувається щось не схоже на школу, щось нестандартне. В нас завжди щось новеньке незвичне. Головне — це добровільна учать.
 
Ви згадували про гранти, можете детальніше розповісти?
 
За 2016-2017 рік ми взяли участь у двох грантових проекти
 
Першим був проект “Молодь діє, місто радіє” по програмі "Активні громадяни" від Британської ради. Мета проекту — популяризація роботи Ліги та інтеграція осередків учнівського самоврядування в різних школах. В рамках проекту передбачалося виготовлення промо-одягу, зокрема футболок та накидок для Ліги старшокласників.
 
Колишній президент Ліги Юлія Бублик  написала проект “Диво пластик” зі створення фігур з пластика і шин у парку Шевченка. Це був другий грантовий проект, профінансований Британською радою.
 
На жаль, майданчик, не прожив і місяця, фігури понищили самі ж ніжинці.
 
Рік тому я познайомилась з програмою “Молодіжний працівник” яку впроваджує Мiнiстерство молоді та спорту України
 
В рамках програм я стала сертифікованим тренером, і восени в Ніжині провели базовий тренінг для молодіжних працівників, вони отримали свідоцтва про підвищення кваліфікації.
 
Анастасія Гузь, президент Ліги, вона ж, президент 6 школи, як представник Ліги теж є сертифікованим молодіжним працівником.
 
Запускається програма Молодіжного банку ініціатив, ми працюємо над нею разом  Євгенієм Коваленком, засновником громадської організації “Створімо майбутнє разом”. Це буде конкурс грантових проектів, але вже в Ніжині, і для ніжинської молоді.
 
Представники Ліги беруть активну участь у діяльності робочої групи зі створення Молодіжної ради.
 
Перед новим роком Уряд схвалив положення про створення молодіжного центру, і рекомендує місцевій владі створювати молодіжні центри, тому виникла необхідність об’єднувати молодіжну ініціативну когорту і творити серйозні речі на серйозному рівні.
 
Власне, Ліга і є прототипом молодіжного центру. Те, що котрий рік робить Ліга старшокласників — це повноцінна діяльність молодіжного центру. 
 
Школи почали нас запрошувати, ми проводимо в них заходи. Крім того, 21 листопада 2017 року, як і минулого року, за ініціативи Ліги старшокласників, в Ніжині на базі Ніжинського БДЮ була проведена навчальна гра з соціальних прав людини “Країна Гідності”.
 

Анжела Тимченко, ліга старшокласників


На стінах багато грамот, сертифікатів та кілька кубків, розкажіть з чого починались ваші перемоги?

Першою міською перемогою став Золотий диплом в номінації “Учнівський проект року”, який ми отримали  в 2016 році.
 
В конкурсі “Людину року”, ми виграли нагороду за кращий проект. Виграли обласний конкурс від палацу дітей та юнацтва “Місцеве самоврядування очима дітей”.
 
Цього року діяльність Ліги старшокласників увійшла в каталог кращих практик молодіжної роботи за 2017 рік. 
 
Лігу старшокласників знають навіть на рівні Міністерства молоді і спорту. Настя Гузь взяла участь у всеукраїнській раді старшокласників, там вона познайомилась з заступником Міністра молоді і спорту Олександром Яремою.

До речі, я знайома з Олександром Йосиповичем, і калька разів мала можливість спілкуватись, він в курсі діяльності Ліги, і при зустрічі зазвичай питає: "Ну що? Як справи? Ніжин рулить? "
 
Коли ми приїжджаємо на засідання районної або обласної ради старшокласників, і нам пропонують нові форми роботи, теоретичні, то ми вже можемо розповісти, як це реалізується на практиці.
 
Як Вам вдалося мотивувати дітей?
 
Коли я вийшла з відпустки по догляду за дитиною, мені повідомили, що я буду координувати діяльність Ліги старшокласників. 
 
Я не знала з чого починати, є програма роботи гуртка, але мені здавалося, що збиратися і вчитися як писати документацію, це не дуже цікаво. Мабуть, нашій молоді теж не дуже цікаво, тому перші два місяці ми просто грали з дітьми в різні ігри на знайомство, робили щось, щоб зацікавити дітей, аби вони приходили сюди.
 
Особливість роботи Ліги полягає в її добровільності, тут примусово нікого не затягнеш, і приходять тільки ті, кому цікаво.
 
Перша наша акція була присвячена Дню святого Валентина  у 2015 році, тоді розважальні заходи не проводились у зв'язку з АТО, і відчувався постійна гнітюча атмосфера.
 
Ми просто вийшли на вулицю, бігали роздавали валентинки. Люди розчулювались, дякували за позитив. 
 
І ми зрозуміли, що це наше! Потім проводили акцію до 8 березня, вирішили, що треба робити вуличні акції, флешмоби. Хочеться донести до молоді, щось нестандартне.
 

Анжела Тимченко, ліга старшокласників


Наприкінці 2017 року був проведений тренінг толерантності з питань ЛГБТ та ЛЖВ (люди, що живуть з ВІЛ), як це стало можливо, і чи був певний спротив?

Ідея тренінгу з’явилась після того, як тут під вікнами кілька років цілувались дівчата після уроків. Як реагувати на це ніхто не знав. Як з ними контактувати ніхто теж не зав, і їх врешті прогнала одна жінка. Тепер розумію, що цього не можна було робити. 
 
В листопаді 2017 ми провели один тренінг для психологів, інший для молоді. Тренінги профінансувало управління освіти та благодійники. 
 
Я була готова до того, що взагалі ніхто не прийде. На тренінг психологів і соціальних робітників прийшли десь 13 людей, на тренінг для молоді прийшло більше.

Інформацію слухачі сприйняли нормально, психологи отримали інформаційні матеріали для консультування ЛГБТ-підлітків. Молоді роздавали презервативи та інформаційні матеріали профілактичного змісту та про ВІЛ СНІД.
 
Після цього я відвідала другий тренінг від запорізького благодійного фонду “Гендер Зед”, там була можливість працювати з досвідченими психологами. Зібралися там представники з найбільших міст, і з Ніжина також.
 
У минулому році ви провели хакатон , що це?
 
В минулому році була ідея придумати щось нове на випускний вечір, ми запропонували провести перший міський хакатон.

Ми зібрали учнівську молодь, пояснили, що хакатон — це активний марафон з пошуку ідей. Приємно, що деякі ідеї були використані при підготовці до випускного.

До речі, найближчим часом, а саме 26 січня, о 15 годині проведемо другий хакатон з пошуку нових форм проведення випускного балу.


 

Анжела Тимченко, ліга старшокласників

Анжела Тимченко, ліга старшокласників

Анжела Тимченко, ліга старшокласників

Ярослав Дигал
для mynizhyn.com
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: