Завантаження ...
banner

За кором буде дифтерія: а чи є у Ніжині вакцина?

МОЗ неодноразово повідомляють про ризик спалаху дифтерії, що може прийти після спалаху захворювання на кір. Причиною цього називають низький рівень вакцинації

Дифтерія, кір, щеплення

Міністерство охорони здоров’я неодноразово повідомляло про ризик спалаху дифтерії, що може прийти після спалаху захворювання на кір. Причиною цього називають низький рівень вакцинації.

Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень – вакцинація для дітей, що проводиться за графіком і ревакцинація кожні 10 років для дорослих.

Відзначимо, що дітям у Ніжині можна безоплатно зробити вакцину АКДП в ін’єкційному кабінеті дитячої поліклініки. 

Для дорослих, за даними Центру первинної медико-санітарної допомоги, також є вакцина АДП (від дифтерії і правця). Людину, якій потрібно зробити цю вакцину за графіком повідомляють з пункту сімейної медицини, якщо ж не повідомили, то можна звернутись самому.  

Читайте також: Небезпечний кір: чи загрожує Ніжину спалах інфекції
 
Ще один момент, стосовно вакцинації  - вакцина від корі для дорослих. 

Згідно національного календарі щеплень вакцинація від корі (комплексна вакцина КПК від корі, паротиту, краснухи) проводиться для дітей у віці один та шість років  і надалі не здійснюється. Проте дорослі можуть зробити КПК за бажанням, купивши в Києві вакцину або звернушись до приватної клініки.

Щоправда, за словами гендиректора Центру громадського здоров’я МОЗу Лариси Гетьман, якщо є достовірні відомості про проведення планових щеплень від кору у віці 12 місяців і 6 років, то ревакцинація у старшому віці не потрібна у 98% випадків.

Довідково: під час епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з них померли. 

mynizhyn.com
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: