Завантаження ...
banner
banner

Ніжинські лісівники заготовили 16 тонн шишок

В лісових господарствах Чернігівщини триває сезон заготівлі насіння хвойних культур. У «Ніжинському лісовому господарстві» за заготівлю взялися на початку грудня, а завершити планують наприкінці лютого. Ще навіть не закінчився січень, а лісівники вже майже зібрали потрібну кількість матеріалу – 16 тонн шишок

Лісове господарство, лісовики, лісівники, шишки, лісництво


В лісових господарствах Чернігівщини триває сезон заготівлі насіння хвойних культур. У «Ніжинському лісовому господарстві» за заготівлю взялися на початку грудня, а завершити планують наприкінці лютого. Ще навіть не закінчився січень, а лісівники вже майже зібрали потрібну кількість матеріалу – 16 тонн шишок. 

Після сушіння, витрушування та осушення на виході заготівельники отримають близько 160 кілограмів насіння.

Шишки збирають на ділянках, де ростуть найкращі високо бонітетні дерева, які, відповідно, й дають гарне насіння.
За словами провідного інженера лісових культур ДП «Ніжинське лісове господарство» Наталії Демочки, майстри лісу заготовляють шишки в основному під час рубок головного користування, рідше – з дерев, що ростуть адже такий спосіб складний і трудомісткий.

Та і це ще не все.

«Шишки, які будуть використані як насіння треба брати лише із відбірних, гожих за зовнішніми ознаками дерев, - пояснює Наталія Василівна. – Це роблять для того, щоб посівний матеріал був відмінний, із високими спадковими властивостями».

Заготівля насіння хвойних дерев має свою особливість: в одній шишці ялини ховається близько 20 насінин. Заготовлені працівниками лісгоспу шишки, відвозять до шишкосушарки, котра розміщена на базі ДП «Добрянське лісове господарство». Тут їх висушують і в спеціальних барабанах витрушують насінинки-крилатки, потім насіння очищають.

Ніжинські лісівники вже встигли заготовити 16 тонн шишок. На виході заготівельники планують отримати 160 кілограмів насіння.
«Торік ми заготовили 187 кілограмів насіння, - каже Наталія Демочка. – Заготівля шишок буде тривати до кінця лютого, і хоча врожайність шишок не надто хороша, та минулорічні показники ми виконаємо».

Не кожен рік врожайний на шишки, тому лісівники намагаються створювати певний насіннєвий запас у врожайні роки.
Так, на залишку у ніжинських господарників нині є ще 184 кілограми насіння з минулого року. Частину минулорічного врожаю лісівники реалізували – продали 21 кілограм, іншу частину посіють весною.

Якщо шишки соснових дерев достатньо просушити і насіння з них легко висиплеться, то для отримання плодів тієї ж таки сосни треба докласти неабияких зусиль. 

Поки з насінними виросте деревце, яке буде рости в лісі, має пройти не менше трьох років. Саджати дерева на території лісового господарства планують ранньою весною.

Лісове господарство, лісовики, лісівники, шишки, лісництво

За інформацією ДП «Ніжинське лісове господарство»
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: