Завантаження ...
banner

Про нечистоти в центрі Прилук, квіточки від влади та назріваючу катастрофу

Багатотисячні Прилуки затопило фекаліями. З 19 січня люди без води, а місцева влада у перші дні аварії каналізаційного колектора, як кажуть, і пальцем об палець не вдарила



Багатотисячні Прилуки затопило фекаліями. З 19 січня люди без води, а місцева влада у перші дні аварії каналізаційного колектора, як кажуть, і пальцем об палець не вдарила. 

Замість того, аби організувати підвіз питної води для містян, оприлюднити графіки її централізованої подачі, подбати про техніку для ліквідації пориву, ніхто нічого не робив. Вихідні ж! Люди почекають! А в понеділок, коли містяни вже третю добу вичерпували нечистоти, чиновники пішли покладати квіти до пам’ятника Кобзареві. Свято ж!

Так упродовж кількох днів жодного представника мерії прилучани не побачили ні там, де стічні води з каналізації затопили людські будинки, підвали та подвір’я, ні біля місця аварії колектора. А тим часом у Прилуках назріває техногенна катастрофа.

У крамницях бутильованої води немає, містяни її швидко розмітають. Декого рятують власні свердловини, когось - талий сніг, а хтось за джерельною прямує у сусідні села, де ще залишилися криниці та колодязі. За місто люди не наїздяться, такі подорожі не кожному по кишені. Проте якось виживати треба.

Фекалії на городах, у кімнатах та підвалах


У приватному секторі на перехресті Шевченка і Гімназичної прорвало каналізацію в п’ятницю 19 січня о восьмій ранку.

- Коли я повернулася додому, десь після десятої години, - очам не повірила. Мій двір повністю залило фекаліями. У трьох місцях вирували «гейзери» з нечистот! - не може заспокоїтися прилучанка. - Одразу зателефонувала до аварійної служби, працівники «Прилуките-плопостачання» через якийсь час приїхали, подивилися і поїхали. Потім повернулися і сказали, що сталася аварія колектора біля церкви. І все, більше цих чоловіків я не бачила. А що ж мені робити із затопленням? Моя хата просто провалиться під землю... Зверталася до міськради, написала й заяву, але досі ніхто не відреагував...

У сусідів - ситуація ще страшніша. Окрім нестерпного смороду в будинку, нечистоти в туалеті течуть, як кажуть, фонтаном, а далі з унітазу на підлогу... Господарі вже кілька годин поспіль вимочують стічні води ганчірками у відра й виносять на вулицю. Але це допомагає тимчасово, знову й знову прибуває брудна вода. Нею вже заповнена вся ванна.

- Я - інвалід, що ж мені робити? - розгублено каже чоловік. - Вже з одинадцятої години оце носимо... Дихати нічим, скрізь під ногами бруд... Ой-ой-ой!

- Ну що це таке робиться? Куди не телефонуй, кого не проси - нікому немає до нас діла! - вийшла з сусіднього будинку жінка. -Мені сказали, що до нас відправили дві машини. Та хіба ж вони зможуть викачати усі нечистоти? Просила, щоб дали ще... Та.., нехай хоч ці доїдуть! Я вже телефонувала в міськраду, і до очільниці Ольги Попенко. Мер сказала, що люди працюють, ану місті немає. Але ж ніхто нічого й досі не робить!

Нас затоплює! Вода стоїть у хаті! Це ж не літо, це ж зима! З людей сміються і все...

На свої огорожі жителі центральної частини міста повивішували мокрі килими, доріжки, покривала. Повідкривали вікна, щоб до кімнат заходило свіже повітря.

В одній із підтоплених нечистотами хат живе молода сім’я з двома дітьми, один малюк ще у візочку. Матір дуже налякана, бо ось-ось брудна вода потече у їхній будинок.

Інша родина з восьмої ранку п’ятниці попервах виносила брудну воду з підвалу відрами, а потім знайомі їм привезли насосну станцію, і справи пішли трохи ліпше. По шлангу руда рідина тече з льоху у двір. Господарі кажуть, що їдкий запах вже не відчувають, звиклися.

- У нас залило увесь льох каналізаційними стоками, - каже прилучанка. - Це треба було бачити! У сусідів така ж біда...Картопля, продукти, банки... Усе в гівні! Це - жах! Ми були у міськраді, нам сказали, що десь хтось щось робить. Але де? Нікого й близько не видно. А вже - вечір.

- Це ж добре, що прийшли діти й допомагають вичерпувати та виносити! Вже сили ніякої немає, - схлипує немолода жінка. - Ось віднайшли насос, зараз будемо з підвалу бруд викачувати... Що робити далі - не знаємо? Вода прибуває!

Ні техніки, ні графіків

Місцеві пригадують, що подібна масштабна аварія тут була тридцять років тому. Нікого так вона й не навчила. Тоді ліквідовували її упродовж двох тижнів. Скільки триватимуть роботи цього разу - достеменно невідомо.

Працівники комунального підприємства «Прилукитеплопостачання» стали шукати причину й місце аварії тільки ввечері 19 січня. Роботи з ліквідації пориву розпочали на самоплинному каналізаційному колекторі, що пролягає під Іоасафською площею. Допомагають комунальникам рятувальники. Довкола аварійної ділянки вони постійно викачують воду. Мотопомпи не справляються, рівень води в котловані не зменшується.

Вода у кранах прилучан зникла на Водохреще. А ось інформація про відключення та графік постачання з’явилася на місцевому телеканалі лише на третю добу після авари. Увесь цей час більшість людей жили, як кажуть, у невідомості.

Рятувальні бригади цілодобово перебувають на місці пориву. Виявляється, колектор проходить під землею завглибшки чотирнадцять метрів. Щоб дістатися до нього, потрібна спеціальна техніка. Такої у місцевих комунальників немає.

- У перший день тут працював трактор комунального підприємства, але він зламався, -розповідає представник місцевої громадської організації «Небайдужі Прилучани» Дмитро Безруков. - Нам нічого не зоставалося, як шукати йому заміну. Наступного дня ми попросили екскаватор у приватної організації. Люди надали техніку безкоштовно, вона працює цілодобово.

З самого початку, відколи стався порив, «Небайдужі Прилучани» не залишають місце аварії. Постійно навідуються до людей, які вже котру добу страждають від нечистот.

І вдень, і вночі активісти доставляють комунальникам та рятувальникам гарячий чай, бутерброди, пиріжки і навіть піцу. Така турбота, коли на вулиці тріщить мороз, неабияк важлива. Поки місцевій владі байдуже до загальнолюдської біди, спільне горе прилучан ще більше згуртовує і зближує! Громадські активісти також ведуть відеотрансляцію з місця події у соціальних мережах. Завдяки їм ситуація набула суспільного розголосу. Саме небайдужі прилучани стали тим єдиним джерелом інформації для жителів багатотисячного міста.

Хворих перевозять до Ніжина

Ніхто з прилучан не бачив у місті автомобілів, які б мали підвозити воду мешканцям багатоповерхівок та приватного сектору. У коментарях в соцмережі дехто пише, що на їхніх кухнях - брудний посуд, такі ж і господарі, бо милися останній раз в ополонці на Водохреще.

Тепер прийняти ванну можуть лише у мріях. Та то пусте в порівнянні з тим, як нині доводиться хворим у лікарнях. Найбільше потерпає відділення гемодіалізу міського медзакладу. Пацієнтів уже транспортують до лікарні в Ніжин.

Але на позачерговій сесії Прилуцької міської ради, яка відбулася 22 січня, присутніх завірили, що ситуація в місті контрольована і хвилюватися немає жодних підстав. І виділили на ліквідацію аварії мільйон сімсот тисяч гривень. Але що казати, якщо навіть екскаватор безкоштовно надали небайдужі прилучани!

Обласна ж влада заявила, що катастрофи у Прилуках немає. Втім, дії місцевого керівництва називає бездіяльністю. Так би мовити - насварили.

- Ця аварія як надзвичайна ситуація не зареєстрована. Загроза її виникнення буде лише тоді, коли повністю припинять подачу води. А вона подається тимчасово за графіком. Проте дії органів влади Прилук у перші дві доби можна порівняти з бездіяльністю. На жаль, місто не спрацювало, як належить, - коментує директор департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи облдержадміністрації Сергій Болдирев.

Наразі рятувальникам не обійтися без глибинних насосів для відкачування нечистот. Щоб повністю відновити подачу води в місті, потрібний обвідний трубопровід. Про це повідомив директор департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Володимир Кривенко. Ці роботи мають виконати упродовж двох-трьох днів.

Чиновник також закидає місцевій владі, що у перші дні після аварії керівництво не інформувало населення і не оприлюднило графіки подачі води.

За словами активіста Дмитра Безрукова, станом на 23 січня, ситуація в Прилуках не змінилася. Людські будинки, підвали, подвір’я і городи затоплюють нечистоти. Рятувальники цілодобово викачують помпами воду, але це не допомагає.

- Якщо міський голова на лікарняному чи десь відпочиває в Буковелі, то де ж її заступники? - запитує представник ГО «Небайдужі Прилучани». - Немає у Прилуках влади! Замість негайного вирішення проблеми із затопленням фекаліями людських осель, начальство покладає квіточки до пам’ятника з нагоди Дня Соборності. Ну, якось так...

P.S. Коли верстався номер, стало відомо, що до Прилук прибули спеціалісти житомирської компанії. За допомогою потужної гідродинамічної'машини вони шукають прорив і мають поставити заглушки у системі водовідведення. На черговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було ухвалено рішення перекрити водопостачання в місті на добу, тобто до 12 години 24 січня. Усе для того, щоб зупинити потік стічних

Школи та садочки зачинені до понеділка, 29 січня. Постраждалі люди звертаються до всіх прилучан розумно використовувати каналізацію, бо ж є велика загроза залишитися багатьом без житла.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: