Завантаження ...
banner

Дівчина з нашого вишу: редактор всеукраїнського видання Вікторія Шапаренко

Вікторія Шапаренко навчалась на філологічному факультеті Ніжинського державного університету, закінчила аспірантуру, проте своє життя пов'язала з журналістикою

Вікторія Шапаренко, журналістика, НДУ


Доброго дня, Вікторіє, розкажіть на якому факультеті ви навчалися в Ніжинському державному університеті?

Я навчалась на філологічному факультеті зі світовою художньою культурою і закінчила його з червоним дипломом, більш того, навіть без жодної «4» у заліковці, адже вчитися було дуже цікаво. Потім ще закінчила аспірантуру за спеціальністю «історія і теорія культури», написала дисертацію про меценатську колекцію творів мистецтва Галаганів. Однак захищатися не стала, як і викладати у виші, хоча спочатку були й такі плани. Вирішила зайнятися журналістикою, адже я завжди любила писати (з 17 років веду щоденник, може, колись і книгу напишу), і на сьогодні це і є моя основна діяльність.

Ким і де Ви зараз працюєте?

Наразі я редактор всеукраїнського глянцевого видання – ««Женский. Журнал для тех, кто живет счастливо"». До цього була редактором журналів для батьків, корпоративних видань, інтернет-сайтів… Працювала й у фрілансі – як журналіст, піарщик, копірайтер. Все це  різні грані фактично однієї і тієї ж професії, які дозволяють пізнати її глибше, і все це дуже цікаво. Загалом, коли робиш своїм фахом улюблену справу – то дійсно не так робота, як задоволення.

Вікторія Шапаренко, журналістика, НДУ


Яким був Ваш шлях до роботи в журналі? З чого все почалось?

Починалось все з журналу «Мир семьи», який я регулярно читала як мама трьох синів. А потім вирішила, що могла б і сама написати щось, поділитися своїм багатим мамським досвідом, і запропонувала свої послуги, як автора. Просто написала у редакцію, і вони відгукнулися. Історія неймовірна, але буває й так. Попрацювавши позаштатним автором півроку, згодом я стала редактором. На жаль, під час кризи журнал закрився, але завдяки численним контактам серед психологів, лікарів і колег-журналістів без роботи я не залишилась. Завжди було багато різних пропозицій, я не боялась пробувати щось нове – мені цікаво вчитися. Для «Женского Журналу», де зараз працюю, я теж спочатку писала як автор-фрілансер. Тепер вже курую інших авторів. І, звісно, сама продовжую писати.

А яка тематика ваших матеріалів – про що саме пишете?

Тематика дуже широка: психологія, здоров`я, краса… Також я генерую ідеї щодо наповнення теми номеру, пишу рекламні матеріали, відвідую прес-конференції, їжджу у прес-тури… Інтерв’ю із зірками і публічними особами – теж частина моєї професії. Зокрема, буквально вчора мала приємність поспілкуватися з доктором Комаровським, з яким давно знайома – ще у «Мире семьи» ми регулярно співпрацювали, готуючи відповіді на запитання читачів.

Що Вас надихає написати ту чи іншу статтю?

Власне, саме життя. Світ безкінечно цікавий – різні люди, країни, погляди, уподобання... Мене захоплює його дослідження і аналіз. Бажаю у всьому дійти до самої суті, подібно Пастернаку.

Вікторія Шапаренко, журналістика, НДУ

Що Ви читаєте, окрім журналів, в яких публікуєтесь? І взагалі – чи любите читати? Можливо щось цікавеньке порадите?

Дуже люблю читати, зараз це переважно книги сучасних українських і зарубіжних авторів – класику ж прочитала за часів навчання в університеті. З деякими українськими письменницями мене пов`язують теплі приятельські стосунки і навіть багаторічна дружба – як от із Жанною Куявою. Наразі тісно спілкуюся з керівниками молодого видавництва  BookChef і радо рекомендую їхні книги – твори українських авторів і якісні переклади зарубіжних.

Ви зараз живете в Києві, багато подорожуєте разом із сім’єю. Де ви вже встигли побувати, в яких країнах?

Так, після закінчення навчання у виші я повернулася до Києва, адже це моє рідне місто, де я народилася і провела дитинство. Моє місто на всі 100%. Дуже його люблю! Моя сім’я – це чоловік, з яким ми у шлюбі більше 20 років, адже побралися ще студентами (він вчився на фізматі), троє синів (18,15 і 13 років), кіт і пес. Дійсно, ми багато подорожуємо – як усією родиною, так і вдвох з чоловіком. Зазвичай на власному авто – це так захоплююче! Завдяки запровадженню безвізу тільки за останній  рік побували у 10 країнах, три з яких – нові. Об’їздили пів-Європи, восени були у Італії, проїхали її всю туди й назад, адже відпочивали із самого низу італійського «чобітка». Враження незабутні, гадаю, ще повернемось! Ще обожнюю Чорногорію і не туристичну Туреччину, яку ми теж досліджували під час автоподорожі. Взагалі, у майбутньому хотіла б жити десь на березі теплого моря… У нас зима якась задовга. (Сміється – Авт.)

Вікторія Шапаренко, журналістика, НДУ


Яке ваше хобі?

Давно захоплююсь фотографією і з великим задоволенням роблю фотозвіти з подорожей. Також давно танцюю (до речі, разом із чоловіком) – перепробувавши, мабуть, усі види соціальних танців, ми наразі зупинилися на аргентинському танго. Це глибокий танець з історією, до якого, як на мене, треба дорости. Як і до розуміння нішевої парфумерії – ще одного мого захоплення, яке з’явилось завдяки роботі у глянці. Загалом, на косметиці та парфумах я тепер дуже добре розуміюся, і для жінки це зовсім не зайве.

Чи спілкуєтесь зараз зі студентськими друзями, викладачами вишу?

Кожні 5 років ми неодмінно збираємось нашою студентською групою. Люди, з якими пліч-о-пліч вчився стільки років, назавжди стають близькими. Цікаво, що зустрівшись, спілкуємось так, ніби не бачились відучора. На одній хвилі! А загалом сьогодні підтримання постійного контакту з однокурсниками не є проблемою, навіть якщо доля розкидала вас по світу – є ж соцмережі.

Побажання студентам та випускникам НДУ від редактора всеукраїнських видань?

Бажаю усім знайти своє місце під сонцем, а найголовніше – знайти себе.

Вікторія Шапаренко, журналістика, НДУ

Вікторія Шапаренко, журналістика, НДУ

Вікторія Шапаренко, журналістика, НДУ

Вікторія Шапаренко, журналістика, НДУ

Вікторія Шапаренко, журналістика, НДУ

Вікторія Шапаренко, журналістика, НДУ

Вікторія Шапаренко, журналістика, НДУ

Вікторія Шапаренко, журналістика, НДУ

Фото з архіву Вікторії Шапаренко
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: