Завантаження ...
banner
banner

Поліція попереджає про активізацію шахраїв!

Незважаючи на численні публікації у засобах масової інформації, до Ніжинського відділу поліції продовжують звертатися громадяни, які стали жертвами шахраїв

шахрайство, поліція, шахраї


Незважаючи на численні публікації у засобах масової інформації, листівки та білборди з попередженнями про схеми шахрайських дій, до Ніжинського відділу поліції продовжують звертатися громадяни, які через свою довірливість, неуважність або бажання зекономити стали жертвами шахраїв. 

Для прикладу, продовжують мати місце випадки перерахунку коштів потерпілими на рахунок шахрая за товар якого вони навіть не бачили.

У зимовий період, на рівні з ґаджетами та вживаними меблями, які найчастіше замовляють через мережу Інтернет, попитом користуються дрова для твердопаливних котлів.

Людей не насторожує те, що вже у самому оголошенні продавець зазначає як пункт відправлення товару населений пункт іншої області. Зв’язавшись з автором оголошення за вказаним у тексті номером телефону, той вимагає 100% передоплату (а це 3 – 4 тис. грн.!), проте і це не зупиняє довірливих покупців.

Окрім запевнянь у тому, що все буде добре та дрова вже за день-два будуть у дворі – жодних гарантій. Після перерахунку коштів на рахунок шахрая, телефон останнього вже не працює, а надії на те, що він доставить оплачений товар до покупця не залишається.

Поліція закликає громадян більш відповідально ставитися до укладення таких договорів. Саме договорів,  адже згідно ст. 638 Цивільного кодексу України  договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Частина 2 статті 639 цього ж Кодексу говорить про те, що у разі якщо  сторони  домовилися  укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Іншими словами: якщо ви погоджуєтесь на умови договору купівлі-продажу товару запропоновані вам продавцем (поставка лише після 100% передоплати, кошти перерахувати на банківський рахунок номер якого прийде в смс-повідомленні і т.д.) договір вважається укладеним з точки зору цивільного законодавства і письмова форма його не є обов’язковою.

Не забувайте про елементарні засоби перестороги та вимагайте у продавця додаткових гарантій виконання його зобов’язань за таким договором.

Пропонуйте оплату товару по факту поставки або у відділенні зв’язку. Пам’ятайте: передоплата не може складати 100% ! Якщо продавець наполягає на тому, що це єдиний варіант - краще відмовтеся від такого договору. Сучасний ринок товарів та послуг містить безліч варіантів придбання товарів, які вас цікавлять без обману та шахрайських схем збоку продавців. Іноді, досить просто краще пошукати.

Сектор моніторингу Ніжинського відділу поліції


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: